Μάχη της λίμνης της Καστοριάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη της λίμνης Καστοριάς από τα νοτιοανατολικά. Στις πεδιάδες στο παρασκήνιο αναπτύχθηκαν ο γερμανικός στρατός.

Η Μάχη της Λίμνης Καστοριάς διεξήχθη στις 15 Απριλίου 1941 στην πόλη της Καστοριάς και στο Άργος Ορεστικό και σημαδεύτηκε από την ελληνική αποτυχία. Το χρονικό της μάχης έγκειται στη μάχη της Κλεισούρας. Στη μάχη που διεξήχθη στις 13 και 14 Απριλίου, η ελληνική απόσπαση που περιείχε στοιχεία από το ελληνικό τμήμα 20ου πεζικού απέτυχε να αποκρούσει τη γερμανική ταξιαρχία LSSAH.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη ξεκίνησε στις 05:30 της 15ης Απριλίου. Η ελληνική πλευρά χαρακτηρίστηκε από τις γερμανικές δυνάμεις ως ελαφρά μηχανοκίνητη που υποστηρίζεται από 15 τεθωρακισμένα. Μια άλλη ελληνική πηγή που βασίζεται στον απολογισμό του διοικητή του τάγματος I/23 αναφέρει 17 "τεθωρακισμένα" και 10 μηχανοκίνητα.

Στο 11:00 οι Γερμανοί ενισχυμένοι ανανεώνουν την επίθεσή τους. Ο Πασχαλίδης επισημαίνει ότι στις 10:30 γερμανικά βαρέα πυροβόλα βομβάρδισαν έντονα τη δεξιά πτέρυγα του I/23 με απολογισμό 3 νεκρούς και 10 τραυματίες. Σημειώνει επίσης ότι η ελληνική θέση ήταν πολύ αδύναμη, καθώς οι άνδρες ήταν ακίνητοι σε βραχώδες έδαφος, το οποίο από τους βομβαρδισμούς κατέρρευσε. Ο Meyer σημειώνει ότι το μεσημέρι το τάγμα III/ LSSAH εισήλθε στη μάχη από τα αριστερά, περικυκλώνοντας την περιοχή. Καθ' όλη τη διάρκεια της μάχης το ελληνικό πυροβολικό επέτυχε εύστοχες βολές και αναγκάζοντας τους Γερμανούς να αλλάζουν θέσεις. Στην 13:30 οι Γερμανοί αντεπιτίθενται με ισχυρή υποστήριξη από τεθωρακισμένα και πυροβολικό και στις 14:00 καταφέρνουν να καταλάβουν το χωριό Αμπελόκηποι. Η ελληνική μεραρχία ιππικού που υπερασπιζόταν τη θέση υπέστη μεγάλο πλήγμα. Περίπου στις 14:45 ο απολογισμός της ελληνικής πλευράς είναι 84 περίπου νεκροί και τραυματίες.

Στις 17:00 οι Γερμανοί ανανέωσαν την επίθεσή τους, αυτή τη φορά με την υποστήριξη περίπου 40 αεροσκαφών της Luftwaffe. Τα αεροπλάνα εστίασαν τις επιθέσεις τους στο ελληνικό πυροβολικό και κατέστρεψαν 4 πυροβόλα και πολλά αμαξίδια. Οι απώλειες πεζικού ήταν περιορισμένες. Το γερμανικό πυροβολικό εντάχθηκε επίσης με πλήρη δύναμη στην επίθεση. Στις 18:00 η γέφυρα Μανιάκο διετάχθη να κατεδαφιστεί και οι μονάδες να υποχωρήσουν πάνω από τη γέφυρα βορειοδυτικά από το Άργος Ορεστικό. Το ελληνικό πυροβολικό πολεμούσε με τα τελευταία του εφόδια. Στις 19:00 τα γερμανικά τεθωρακισμένα περικύκλωσαν και κατέλαβαν το Άργος Ορεστικό. Το τάγμα I/23, σύμφωνα με τον διοικητή του, είχε 160 νεκρούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]