Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη στη Θεσσαλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη στη Θεσσαλία
Πόλεμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Θέση και έκταση της Θεσσαλίας στο Βασίλειο του Φιλίππου
Χρονολογία336 π.Χ.
ΤόποςΣτενά των Τεμπών
Έκβασητακτικός αιφνιδιασμός και διάλυση των Θεσσαλών
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Θηβαίοι δημοκράτες στασιαστές

Η Μάχη στη Θεσσαλία είναι το πρώτο κατά σειρά πολεμικό γεγονός του νεαρού βασιλιά της Μακεδονίας, Μεγάλου Αλέξανδρου.

Αίτια και Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην είδηση της δολοφονίας του Φιλίππου, οι Έλληνες χάρηκαν τόσο πολύ, ώστε αρνούμενοι να αναγωρίσουν τον Αλέξανδρο ως διάδοχο του θρόνου και «στρατηγό αυτοκράτορα», επιχείρησαν αμέσως να αποστατήσουν και να φύγουν από το «Κοινόν των Ελλήνων» που είχε ιδρυθεί στο Συνέδριο της Κορίνθου. Ο Αλέξανδρος αμέσως αποφάσισε να εδραιωθεί στον θρόνο με την βία. Κοντύτερος εχθρός του ήταν οι Θεσσαλοί. Εκεί οι δημοκρατικοί είχαν ανατρέψει τους φιλομακεδόνες Αλευάδες και Σκοπάδες και είχαν καταλάβει την εξουσία. Αυτό θεώρησε οτι έπρεπε να ανατραπεί.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 336 π.Χ. κατέβηκε λοιπόν στην Θεσσαλία. Οι Θεσσαλοί είχαν πιάσει τα στενά των Τεμπών και τον περίμεναν. Ο Αλέξανδρος όμως εκτιμώντας σωστά την κατάσταση διάλεξε άλλη τακτική. Έστειλε ένα μικρό μέρος του στρατού του για να το βλέπουν οι Θεσσαλοί και να είναι απασχολημένοι, ενώ ο ίδιος, δια θαλάσσης βγήκε βορειότερα σε κάποια ακτή, πιθανώς στην Καρίτσα, από όπου εν συνεχεία παρακάμπτοντας την Όσσα έπιασε τους στασιαστές στον ύπνο. Οι Θεσσαλοί αιφνιδιασμένοι διαλύθηκαν.

Μετά την Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος στο πεδίο της μάχης έδειξε για πρώτη φορά οτι ως βασιλιάς της Μακεδονίας δεν ανέχεται καμία αλλαγή στο βασίλειό του. Αποκατέστησε το πολίτευμα στην Θεσσαλία, ενώ οι Θεσσαλοί από ευγνωμοσύνη του παραχώρησαν το ιππικό τους και τον αναγνώρισαν ως ισόβιο ηγεμόνα τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]