Μάττερταλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°05′N 7°48′E / 46.083°N 7.800°E / 46.083; 7.800

Το Βάισσχορν πάνω από την κοιλάδα Μάττερ (στο βάθος)

Η κοιλάδα του Μάττερ (Γερμανικά: Mattertal) βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ελβετία, νοτίως της κοιλάδας του Ροδανού στο καντόνι του Βαλαί. Το χωριό του Ζερμάττ είναι ο πιο σημαντικός οικισμός της κοιλάδας, η οποία περικλείεται από πολλές κορυφές των 4000 μέτρων, μεταξύ αυτών και του Μάτερχορν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρισκόμενο στις Πέννινες Άλπεις, η κοιλάδα του Μάττερ αρδεύεται από τον Μάττερ Βίσπα, έναν παραπόταμο του Ροδανού. Η ίδια η κοιλάδα τελειώνει στο Στάλντεν, όπου συναντά την Σααστάλ ή κοιλάδα του Σάας. Η επόμενη κοιλάδα συνεχίζει για μερικά χιλιόμετρα μέχρι που φτάνει στην πόλη του Βισπ. Η κοιλάδα αρχίζει ανάμεσα από τις υψηλές κορυφές νότια του Ζερμάττ (Μόντε Ρόζα, Μάττερχορν) στα σύνορα με την Ιταλία. Η επάνω πλευρά έχει παγετώνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο παγετώνα των Άλπεων, τον Παγετώνα Γκόρνερ που κείται στις υπώρειες του Μόντε Ρόζα (4,634 m), ενώ ο Παγετώνας Ζμουττ κείται στις υπώρειες του Μάττερχορν (4,478 m). Γύρω από το χωριό Ράντα βρίσκονται το Βάισσχορν (4,505 m) και το Ντομ (4,545 m). Η διαφορά υψομέτρου ανάμεσα στο χαμηλότερο σημείο και τις κορυφές των δυο πλευρών ξεπερνά τα 3 χλμ. Το συνολικό μήκος της κοιλάδας είναι περίπου 40 χλμ.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζερμάττ (1,600 m), με περίπου 5600 κατοίκους, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της κοιλάδας και βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο. Το St. Niklaus ακολουθεί με 2400 κατοίκους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα μικρότερα χωριά Täsch και Randa. Τα χωριά Grächen, Embd και Törbel βρίσκονται πάνω από την κοιλάδα. Το Stalden, ευρισκόμενο προς το τέλος της κοιλάδας, είναι το χαμηλότερο σε υψόμετρο χωριό (800 m).

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εξπρές του Παγετώνα κατά μήκος της Μάττερ Βίσπα

Από το τέλος του 19ου αιώνα το άνω τμήμα της κοιλάδας συνδέεται σιδηροδρομικά από το Βισπ (Matterhorn Gotthard Bahn). Αν και ο κύριος δρόμος συνδέει το Ζερμάττ με το Βισπ, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ Täsch και Ζερμάττ, καθώς ο δεύτερος είναι εντελώς απαλλαγμένος από αυτοκίνητα.

Από το 1930 η κοιλάδα συνδέεται ευθέως με το Σαιν Μόριτς με το πανοραμικό τρένο Εξπρές του Παγετώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτες του Swisstopo


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mattertal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).