Μάτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μάτια)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μάτι (αποσαφήνιση).
Ανθρώπινο μάτι

Μάτι (ή οφθαλμός) ονομάζεται το αισθητήριο όργανο της όρασης των ζωντανών οργανισμών. Μέσω αυτού λαμβάνονται τα οπτικά ερεθίσματα που στέλνονται στον εγκέφαλο ώστε να παίρνουν μορφή εκεί. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτό το περιβάλλον, υπό την προϋπόθεση πως το τελευταίο εκπέμπει, σκεδάζει, απορροφά, διαθλά κλπ. κατάλληλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (φως) που μπορεί να συλλάβει το μάτι.

Εξέλιξη του ματιού

Η κίνηση των ματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω από το μάτι, ενωμένη με τένοντες με τα οστά του κρανίου, υπάρχει μία ομάδα μυών που σου επιτρέπει να στρέφεις το βλέμμα ψηλά, χαμηλά και πλάγια. Συνεργάζονται μεταξύ τους χάρη σε κάποια συγκεκριμένα νεύρα, τα οποία επιτρέπουν την εστίαση των ματιών ακόμα και όταν αυτά κινούνται .Με αυτό το τρόπο υπάρχει και η διόφθαλμη όραση αλλά και η τρισδιάστατη όραση .Ένα σημαντικό στοιχείο της διόφθαλμης όρασης είναι το φαινόμενο του κυρίαρχου οφθαλμού. Υπάρχουν δύο είδη σε αυτό το φαινόμενο, το κινητικά κυρίαρχο και το αισθητηριακά κυρίαρχο. Για να υπάρξει η διόφθαλμη όραση υπάρχει ένας κυρίαρχος οφθαλμός και ένας υπολειπόμενος.[εκκρεμεί παραπομπή]

Άνω ορθός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στο πάνω μέρος του βολβού .Όταν συσπάται, "τραβάει" το μάτι και το βλέμμα προς τα πάνω. Επίσης, λειτουργεί όταν τα μάτια στρέφονται προς τη μύτη.

Άνω λοξός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιβάλει το μάτι στο πίσω μέρος του. Σε συνδυασμό με τον κάτω λοξό μυ συμβάλει στη διαγώνια κίνηση του ματιού: από κάτω προς τα πλάγια και περιστροφικές κινήσεις.

Έξω ορθός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο μυς κινεί τα μάτια προς τα έξω, δηλαδή προς την κατεύθυνση του αυτιού.

Έσω ορθός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάνει την ακριβώς αντίθετη κίνηση από τον έξω ορθό μυ: κινεί το μάτι προς την μύτη.

Κάτω ορθός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα από τον άνω ορθό μυ κινεί το μάτι προς τα κάτω.

Κάτω λοξός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιβάλει το μάτι στο πίσω μέρος του και εκτείνεται μέχρι μπροστά. Συμβάλει στην διαγώνια κίνηση του ματιού.

Δακρυϊκός αδένας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται ψηλά και πλάγια στο μάτι. Από εκεί βγαίνουν τα δάκρυα στην επιφάνεια του ματιού τα οποία λιπαίνουν και προστατεύουν από την σκόνη, τα μικρόβια κ.τ.λ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]