Λυκαίνοπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λυκαίνοπας
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Πέρμιο

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Συναψιδωτά
Τάξη: Θηριαψιδωτά
Υποτάξη: Γοργονόψια
Οικογένεια: γοργονοπίδες
Γένος: †Λυκαίνοπας

Ο Λυκαίνοπας είναι ένα γένος σαρκοφάγων θηριαψιδωτών. Έζησε κατά τη Μέση Πέρμια έως την πρώιμη Ύστερη Πέρμια, περίπου 260 εκατομμύρια χρόνια, στη σημερινή Νότια Αφρική .

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακατασκευή L. ornatus
Αποκατάσταση ζωής με δικυνοδοντία και κερδοσκοπικά μαλλιά

Ο Λυκαίνοπας είχε ύψος περίπου 1 μέτρο και ζύγιζε έως και 15 κιλά . [1] Όπως οι σύγχρονοι λύκοι από τους οποίους πήρε το όνομά του, ο Λυκαίνοπας είχε ένα μακρύ και λεπτό κρανίο, με ένα σύνολο κυνόδοντων που μοιάζουν με σκύλους τοποθετημένα τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο του. [2] Αυτά τα μυτερά δόντια κυνόδοντα ήταν ιδανικά για τη χρήση μαχαιρώματος ή/και σχίσιμο της σάρκας οποιουδήποτε μεγάλου θηράματος συναντούσε. Ο Λυκαίνοπας πιθανότατα κυνηγούσε μικρά σπονδυλωτά όπως ερπετά και δικυνοδόντια .

Ο Λυκαινοπής περπατούσε και έτρεχε με τα μακριά του πόδια κρατημένα κοντά στο σώμα του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται στα θηλαστικά, αλλά όχι σε πιο πρωτόγονους αμνιώτες, πρώιμα ερπετά και συνάψιδες όπως οι πελυκόσαυροι, των οποίων τα πόδια είναι τοποθετημένα στα πλάγια του σώματός τους. Η ικανότητα να κινείται σαν θηλαστικό θα έδινε στον Λυκαίνοπα πλεονέκτημα έναντι άλλων σπονδυλωτών της ξηράς, αφού θα μπορούσε να τα ξεπεράσει.

Σκελετός ενός L. angusticeps στο Μουσείο Πεδίου, Σικάγο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gorgonopsia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2022. 
  2. Palmer, D., επιμ. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. σελ. 189. ISBN 1-84028-152-9.