Λούις Λινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λούις Λινγκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9  Σεπτεμβρίου 1864[1][2]
Σβέτσινγκεν[3]
Θάνατος10  Νοεμβρίου 1887[1][2]
Σικάγο
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Τόπος ταφήςHaymarket Martyrs' Monument[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΜεγάλο Δουκάτο του Μπάντεν
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιπλοποιός
συγγραφέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λούις Λινγκ (9 Σεπτεμβρίου 1864 – 10 Νοεμβρίου 1887) ήταν Αμερικανός αναρχικός γεννημένος στη Γερμανία. Ήταν ένας από τους οχτώ αναρχικούς που καταδικάστηκαν μετά την βομβιστική επίθεση στην πλατεία Χειμάρκετ του Σικάγου στις 4 Μαΐου 1886 και ένας από τους πέντε που καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Λινγκ αυτοκτόνησε στο κελί του με εκρηκτικό μηχανισμό μια ημέρα πριν την εκτέλεση του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λινγκ γεννήθηκε στο Μάνχαιμ της Γερμανίας το 1864. Ο τραυματισμός του πατέρα του που δούλευε ως υλοτόμος τον οδήγησε αργότερα να γράψει στην αυτοβιογραφία του: “Ήταν τότε, στα δεκατρία μου, όταν ήρθα για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την κοινωνική αδικία της καταπίεσης των ανθρώπων από άλλους ανθρώπους”. Δούλεψε σαν μαθητευόμενος ξυλουργός από το 1869 μέχρι το 1882 και αργότερα μετακόμισε στο Στρασβούργο κι έπειτα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας όπου γράφτηκε σε μια τοπική σοσιαλιστική οργάνωση. Για να αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία έφυγε στην Ελβετία αλλά την άνοιξη του 1885 του ζητήθηκε να φύγει από την ελβετική αστυνομία. Ο μετέπειτα σύζυγος της μητέρας του τον βοήθησε οικονομικά να φύγει για την Αμερική. Έφτασε στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 1885 και στη συνέχεια πήγε στο Σικάγο, εφτά μήνες πριν την γενική απεργία.

Υπόθεση Χέιμαρκετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

“Υπόθεση Χέιμαρκετ” ή “σφαγή του Χέιμαρκετ” ονομάζεται η επίθεση που έλαβε χώρα στις 4 Μαΐου 1886 κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής εργατικής διαμαρτυρίας και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εφτά αστυνομικών και τεσσάρων πολιτών καθώς και πολλούς τραυματίες. Εφτά αναρχικοί συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα ως ύποπτοι, ενώ ο ίδιος ο Λινγκ, που δεν ήταν παρών στην πλατεία Χέιμαρκετ εκείνη την ημέρα, συνελήφθη στο σπίτι του στις 14 Μαίου 1886 μετά από βίαιη πάλη με δύο αστυνομικούς.

Τον Ιούνιο του 1886 ο Λινγκ και οι άλλοι εφτά αναρχικοί καταδικάστηκαν για την επίθεση με την κατηγορία ότι ένας από την ομάδα είχε, κατά πάσα πιθανότητα, κατασκευάσει τη βόμβα. Ήταν κοινώς αποδεκτό ότι κανείς από τους οχτώ δεν ήταν υπεύθυνος για τη ρίψη της. Οι εφτά καταδικάστηκαν σε θάνατο, ανάμεσά τους κι ο Λινγκ, ενώ ένας καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του Λινγκ βρέθηκαν διάφοροι εκρηκτικοί μηχανισμοί και δυναμίτιδα ενώ δύο από τα μέλη του σωματείου ξυλουργών του Σικάγου, στο οποίο ανήκε κι ο ίδιος, έδωσαν καταδικαστικές μαρτυρίες. Η υπεράσπιση του αποδέχτηκε τις κατηγορίες για την κατασκευή της βόμβας αλλά για αυτοπροστασία σε περίπτωση αστυνομικής επίθεσης (η αστυνομία του Σικάγου είχε σκοτώσει αρκετούς εργάτες κατά τη διάρκεια της απεργίας). Ο ίδιος σαν γνήσιος αναρχικός που δεν αποδέχεται την εξουσία του δικαστηρίου λίγο ενδιαφερόταν για τη γραμμή υπεράσπισής του. Τα λόγια του μετά το άκουσμα της καταδίκης του ήταν: “Πεθαίνω ευτυχισμένος στο ικρίωμα, τόσο σίγουρος είμαι ότι χιλιάδες άνθρωποι θα θυμούνται τα λόγια μου. Οι επιθέσεις θα αρχίσουν αφού μας κρεμάσετε. Και μ’αυτή την ευχή σας λέω ότι σας απεχθάνομαι, απεχθάνομαι την εξουσία και τους νόμους σας. Κρεμάστε με γι’ αυτό”.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Νοεμβρίου 1887, ο Λινγκ αυτοκτόνησε στο κελί του με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που του έδωσε συγκρατούμενός του. Η έκρηξη κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κρανίου του αλλά δεν τον σκότωσε ακαριαία. Αντ’ αυτού έμεινε ζωντανός για έξι ώρες γράφοντας με το αίμα του “Ζήτω η αναρχία” στους τοίχους του κελιού του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) SNAC. w6b571jw. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  4. 4,0 4,1 npgallery.nps.gov/pdfhost/docs/NHLS/Text/97000343.pdf.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Louis Lingg στο Wikimedia Commons