Λουμινόλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η λουμινόλη (C8H7N3O2) είναι χημική ουσία που εμφανίζει χημειοφωταύγεια, με μπλε λάμψη, όταν αναμειγνύεται με κατάλληλο οξειδωτικό μέσο. Η λουμινόλη είναι ένα λευκό προς ωχρό κίτρινο κρυσταλλικό στερεό, διαλυτό στους περισσότερους πολικούς οργανικούς διαλύτες, αλλά αδιάλυτο στο νερό.

Οι εγκληματολόγοι χρησιμοποιούν λουμινόλη για να ανιχνεύσουν ίχνη αίματος σε τόπους εγκλήματος, καθώς αντιδρά με τον σίδηρο της αιμοσφαιρίνης. Οι βιολόγοι το χρησιμοποιούν σε κυτταρικές αναλύσεις για την ανίχνευση του χαλκού, του σιδήρου και των κυανιδίων, καθώς και συγκεκριμένων πρωτεϊνών με στύπωμα Western.[1]

Όταν η λουμινόλη ψεκάζεται ομοιόμορφα σε μια περιοχή, ποσότητα ιχνών ενός ενεργοποιητικού οξειδωτικού κάνουν τη λουμινόλη να εκπέμπει μια μπλε λάμψη, που μπορεί να διακριθεί σε σκοτεινό χώρο. Η λάμψη διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα, αλλά οι ερευνητές μπορούν να τεκμηριώσουν το αποτέλεσμα με μια φωτογραφία μακράς έκθεσης. Οι ερευνητές των τόπων εγκλημάτων πρέπει να το εφαρμόζουν ομοιόμορφα για να αποφύγουν τα λάθος αποτελέσματα, καθώς τα ίχνη του αίματος εμφανίζονται πιο συγκεντρωμένα σε περιοχές που λαμβάνουν περισσότερο ψέκασμα. Η ένταση της λάμψης δεν υποδεικνύει την ποσότητα αίματος ή άλλου παρόντος ενεργοποιητή, αλλά δείχνει μόνο την κατανομή ποσότητας ιχνών στην περιοχή.

Χημειοφωταύγεια με λουμινόλη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Khan, Parvez; Idrees, Danish; MOxley, Michael A. (May 2014). «Luminol-Based Chemiluminescent Signals: Clinical and Non-clinical Application and Future Uses». Applied Biochemical Biotechnology 173 (2): 333-355. doi:10.1007/s12010-014-0850-1. PMID 24752935.