Λουδοβίκος Κάρολος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φραντσχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Κάρολος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φραντσχάγκεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Ιουνίου 1684[1]
Schulendorf
Θάνατος11  Οκτωβρίου 1708[2][3]
Schulendorf
Τόπος ταφήςΑνάκτορο Φραντσχάγκεν και Marienkirche in Büchen[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆννα Δωροθέα του Βίντερφελντ (από 1705)[3][4][5]
ΤέκναΕλεονόρα Καρλόττα Χριστιανή του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φραντσχάγκεν[4]
Χριστιανός Αδόλφος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φραντσχάγκεν[4]
ΓονείςChristian Adolph, Duke of Schleswig-Holstein-Sonderburg[4] και Ελεονώρα Καρλόττα της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ-Φράντσχαγκεν[4]
ΑδέλφιαLeopold Christian, Duke of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Franzhagen
ΟικογένειαΟίκος του Όλντενμπουργκ

Ο Λουδοβίκος Κάρολος, γερμ. Ludwig Karl (4 Ιουνίου 1684 - 11 Οκτωβρίου 1708 ή 11 Φεβρουαρίου 1708) από τον Οίκο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ ήταν δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φραντσχάγκεν (1707).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Χριστιανού-Αδόλφου, δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φραντσχάγκεν και της Ελεονώρας-Καρλόττας των Ασκάνια, κόρης του Φραγκίσκου-Ερρίκου δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ. Ο πατέρας του ήταν γιος του Ιωάννη-Χριστιανού πρίγκιπα του Σ.Χ.Σ. (γιού τού Αλεξάνδρου, δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ).

Η μητέρα του ασκούσε ισχυρό έλεγχο πάνω του, κάτι που τον ώθησε ήδη στα 18 του να θελήσει να αποδεσμευτεί. Έτσι απευθύνθηκε στον δούκα Φρειδερίκο Γουλιέλμο ζητώντας του να τον στρατολογήσει ακόμα και κόντρα στις τυχόν αντιρρήσεις της μητέρας του, κάτι που εκείνος δεν αρνήθηκε, όμως συνάντησε την σθεναρή άρνηση της Ελεονόρας Καρλόττας. Το 1706 ο Λουδοβίκος Κάρολος ζήτησε τη μεσολάβηση της δούκισσας Σοφίας, ώστε να καταταγεί στον πρωσικό στρατό και εκείνη απευθύνθηκε με επιστολή στον βασιλιά Φρειδερίκο, όμως εκ του αποτελέσματος ούτε αυτή η προσπάθεια φαίνεται να τελεσφόρησε.[6]

Στο μεταξύ τον Ιούνιο του 1706 η μητέρα του είχε αντιληφθεί την ερωτική σχέση που συνήψε ο Λουδοβίκος Κάρολος με την Άννα Βαρβάρα Δωροθέα του Βίντερφελντ, κυρία της Αυλής της και μερικά χρόνια μεγαλύτερης από τον γιο της και απευθύνθηκε με τη σειρά της στον δούκα Φρειδερίκο Γουλιέλμο για βοήθεια απέναντι στην κατωτέρας τάξης και ήδη μια φορά διαζευγμένη αυλική της, που ξελόγιασε τον γιο της. Πράγματι με τη μεσολάβηση του Φρειδερίκου Γουλιέλμου απαγορεύτηκε στον τοπικό ιερέα να παντρέψει το ζευγάρι αν τυχόν του ζητείτο, ενώ και η Άννα Βαρβάρα Δωροθέα έλαβε γραπτή διαταγή να μην προχωρήσει σε γάμο με τον Λουδοβίκο Κάρολο. Οι κινήσεις αυτές αποδείχτηκαν μάταιες, αφού το ζευγάρι είχε ήδη παντρευτεί κρυφά τον Δεκέμβριο του 1705 και εκείνη ήταν ήδη έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

Το 1707 ο Λουδοβίκος Κάρολος διαδέχθηκε τον μεγαλύτερο αδελφό του Λεοπόλδο Χριστιανό ως δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φραντσχάγκεν, απεβίωσε όμως ήδη το επόμενο έτος σε ηλικία 24 ετών. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Χριστιανός Αδόλφος, που όμως απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα. Ήταν το τελευταίο άρρεν μέλος του κλάδου, ο οποίος έτσι εξέλιπε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1705 την Άννα-Βαρβάρα-Δωροθέα του Βίντερφελντ, κυρία της Αυλής της μητέρας του και απέκτησαν τέκνα:

  • Ελεονόρα-Καρλόττα-Χριστιανή 1706-1708
  • Χριστιανός-Αδόλφος 1707-1709, δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Φράντσχαγκεν.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stokvis, Anthony Marinus Hendrik Johan (1890–93). Manuel d'histoire, de généalogie et de chronologie de tous les États du globe, depuis les temps les plus reculés jusqu'à nos jours (E.J. Brill Leide ed.)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis Charles, Duke of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Franzhagen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).