Λουδοβίκος Γκύντερ Α΄ του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Γκύντερ Α΄ του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Ιουνίου 1581[1]
Ρούντολστατ[2]
Θάνατος4  Νοεμβρίου 1646[3][4]
Ρούντολστατ[5]
ΠαρατσούκλιDer Stärkende[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑιμιλία του Όλντενμπουργκ-Ντέλμενχορστ (από 1638)[7]
ΤέκναΛουντμίλα Ελισάβετ του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
Αλβέρτος Αντώνιος του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
ΓονείςΑλβέρτος Ζ΄ του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ και Γιουλιάνα του Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ (1546-1588)
ΑδέλφιαΚάρολος Γκύντερ του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
Albrecht Günther, Count of Schwarzburg-Rudolstadt
Άννα Σίβυλλα του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ
Magdalena of Schwarzburg-Rudolstadt
ΟικογένειαΟίκος του Σβάρτσμπουργκ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος Γκιούντερ Α ́, γερμ.: Louis Günther I, gref von Schwarzburg-Rudolstadt (27 Ιουνίου 1581 στο Ρούντολστατ - 4 Νοεμβρίου 1646 στο Ρούντολστατ) από τον Οίκο του Σβάρτμπουργκ ήταν ο κυβερνών κόμης του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ από το 1612 μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο 2ος γιος τού Αλβέρτου Ζ΄ κόμη του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ και τής συζύγου του Γιουλιάνας (1546-1588), κόρης του Γουλιέλμου Α΄ κόμη τού Νάσσαου-Ντίλενμπουργκ. Αδελφοί του ήταν ο Κάρολος-Γκύντερ και ο Αλβέρτος-Γκύντερ, που μετά το τέλος τού Αλβέρτου Ζ΄ διαίρεσαν μεταξύ τους το Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ, και ο καθένας κυβερνούσε ένα μέρος της επαρχίας.

Το 1598 ο Λουδοβίκος-Γκύντερ πήγε στην Ιένα για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, και μετά μετακόμισε στο Στρασβούργο, όπου συναντήθηκε με ανθρώπους από τους υψηλότερους κύκλους. Μετά από ένα ταξίδι στο Παρίσι, επέστρεψε στη Ρούντολστατ το 1604. Στις 10 Απριλίου 1605 ο Αλβέρτος Ζ΄ απεβίωσε, και στις 24 Ιουνίου οι αδελφοί συμφώνησαν ότι ο μεγαλύτερος αδελφός Κάρολος-Γκύντερ θα κυβερνούσε τη επαρχία για τα επόμενα έξι χρόνια.

Αυτό επέτρεψε στον Λουδοβίκο-Γκύντερ να συνεχίσει τα ταξίδια του. Το 1606 επέστρεψε στο Στρασβούργο και στη συνέχεια στο Παρίσι. Το 1607 επισκέφθηκε τη Μαδρίτη, επέστρεψε στο Παρίσι, στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αγγλία και επισκέφθηκε το Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και άλλα μέρη. Στις 10 Φεβρουαρίου 1610 επέστρεψε τελικά στο Ρούντολστατ.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1612 οι τρεις αδελφοί συμφώνησαν να διαιρέσουν τη επαρχία. Ο Κάρολος-Γκύντερ έλαβε ένα μέρος, που περιλάμβανε την πρωτεύουσα Ρούντολστατ. Ο Λουδοβίκος-Γκύντερ έλαβε ένα μέρος, που περιλάμβανε την πόλη Φράνκενχαουζεν. Το μέρος του Αλβέρτου-Γκύντερ περιλάμβανε τις πόλεις Στάντιλμ και Σκβάρτσμπουργκ.

Το 1624 στο Έρφουρτ, ο Λουδοβίκος-Γκύντερ και ο Αλβέρτος-Γκύντερ συμφώνησαν να ανταλλάξουν τις ιδιοκτησίες τους. Έτσι ο Λουδβίκος-Γκύντερ μετακόμισε στο νέο του σπίτι στο Στάντιλμ το 1625, και ο Αλβέρτος-Γκύντερ μετακόμισε στο Φράνκενχαουζεν. Ο Κάρολος-Γκύντερ συνέχισε να κατοικεί στη Ρούντολστατ, μέχρι που απεβίωσε χωρίς κληρονόμο το 1630. Στις 24 Νοεμβρίου 1631 ο Λουδοβίκος-Γκύντερ και ο Αλβέρτος-Γκύντερ συμφώνησαν για μία νέα διαίρεση, στην οποία ο Λουδοβίκος-Γκύντερ έλαβε τον Ρούντολστατ και ο Αλβέρτος-Γκύντερ έλαβε το Μπλάνκενμπεργκ. Το 1634 ο Αλβέρτος-Γκύντερ απεβίωσε χωρίς κληρονόμο, καθιστώντας τον Λουδοβίκο-Γκύντερ τον μοναδικό κυβερνήτη.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1619 η νύφη του Λουδοβίκου-Γκύντερ Άννα-Σοφία τού Άνχαλτ (σύζυγος τού Καρόλου-Γκύντερ) ίδρυσε την Ενάρετη Εταιρεία (Tugendliche Gesellschaft), η οποία προοριζόταν ως γυναίκες, αντίστοιχη με τη Φρουτοφόρο Εταιρία (Fruchtbringende Gesellschaft) που είχε ιδρύσει ο αδελφός της Λουδοβίκος. Ο Λουδοβίκος-Γκύντερ Α ́ εντάχθηκε στη Φρουτοφόρο Εταιρεία με το παρωνύμιο ο Ενισχυτής (der Stärkende) και η σύζυγός του εντάχθηκε στην Ενάρετη Εταιρία.

Ο Λουδοβίκος-Γκύντερ Α΄ διεξήγαγε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, και -όπως συνήθως εκείνη την εποχή- έκανε μερικές μεγάλες δωρεές στις εκκλησίες. Ίδρυσε την εκκλησιαστική βιβλιοθήκη, και άφησε την ιδιωτική του συλλογή βιβλίων σε αυτή τη βιβλιοθήκη με τη διαθήκη του. Προωθούσε τη μουσική ζωή ιδρύοντας τη δική του ορχήστρα. Αυτή αναφέρεται για πρώτη φορά το 1635, και εξελίχθηκε στη Συμφωνική του Ζάαλφελντ-Ρούντολστατ (Symphoniker Saalfeld-Rudolstadt) της Θουριγγίας, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει.

Απενίβσε στις 4 Νοεμβρίου 1646 στην Ρούντολστατ. Η χήρα του κυβερνούσε τη επαρχία μέχρι το 1667, ως επίτοπος για τον γιο τους Αλβέρτο-Αντώνιο, ο οποίος αργότερα αναβαθμίστηκε σε πρίγκιπα του Σβάρτσμπουργκ-Ρούντολστατ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 4 Νοεμβρίου 1638 νυμφεύτηκε την Αιμιλία, κόρη του Αντωνίου Β΄ κόμη του Όλντενμπουργκ-Ντέλμενχορστ, και είχαν τα ακόλουθα παιδιά:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρσπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 12105800X. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  4. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p636.htm#i6357. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.
  6. www.die-fruchtbringende-gesellschaft.de/files/fg_beacon.txt. Ανακτήθηκε στις 24  Φεβρουαρίου 2015.
  7. p636.htm#i6357. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.