Λουί Ραμίρεζ Σαλνταριάγα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουί Ραμίρεζ Σαλνταριάγα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Ιουνίου 1917[1]
La Virginia
Θάνατος9  Αυγούστου 2013[1]
Περέιρα
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΚολομβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός

Ο Λουί Ανχέλ Ραμίρεζ Σαλνταριάγα, (ισπ. Luis Ángel Ramírez Saldarriaga), γνωστός και ως El Caballero Gaucho (1917 - 2013 ) [2] ήταν τραγουδιστής και συνθέτης της κολομβιανής λαϊκής μουσικής. Θεωρείται ο μεγάλος ερμηνευτής της λαϊκής λατινικής μουσικής.

Βίος και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 10. Ιουνίου 1917 στην Λα Βιρχίνια της Κολομβίας. Πατέρας του ήταν ο Πέδρο Αντόνιο και μητέρα του η Κάρμεν Εμίγια, μουσικό ντουέτο.

Η πρώτη του εμφάνιση στον διαγωνισμό του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αρμενίας Pregones del Quindío ήταν παταγώδης αποτυχία. Ήταν ακόμη αυτοδίδακτος με ασυνήθιστο προσωπικό στιλ. Επέμεινε όμως, και αφού επέστρεψε στον συγκεκριμένο σταθμό, αυτή τη φορά κέρδισε την πρώτη θέση και έγινε γνωστός. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Περέιρα, όπου εργάστηκε ως μαραγκός επίπλων. Με τον αδελφό του José Ramírez και τον ξάδερφό του Luis Bernardo Saldarriaga σχημάτισε το τρίο Trovadores Andinos. Έμεινε πάνω από 55 χρόνια στο καλλιτεχνικό προσκήνιο με πολλές επιτυχίες. Κέρδισε δύο πλατινένιους και τρεις χρυσούς δίσκους. Απεβίωσε στην Περέιρα στις 9 Αυγούστου 2013 μετά από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]