Λογαριθμικός κανόνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογαριθμικός κανόνας (εργοστάσιο κατασκευής ARISTO )

Ο λογαριθμικός κανόνας (λογαριθμικός κανών) είναι μία αναλογική αριθμομηχανή για τη μηχανική εκτέλεση βασικών αριθμητικών πράξεων, κυρίως πολλαπλασιασμού και διαίρεσης.

Ανάλογα με την σειρά κατασκευής, μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν πιο περίπλοκες αριθμητικές πράξεις (συμπεριλαμβανομένων συναρτήσεων ρίζας, τετραγώνου, λογάριθμου και τριγωνομετρίας).

Η εκτέλεση υπολογισμών μέσω του λογαριθμικού κανόνα γίνεται μέσω της πρόσθεσης ή της αφαίρεσης των τιμών που αναγράφονται σε λογαριθμικές κλίμακες στα σταθερά και κινητά μέρη αυτού.

Μέχρι την ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής αριθμομηχανής, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, οι λογαριθμικοί κανόνες χρησιμοποιούνταν ευρέως στην τεχνολογία, την επιστήμη και την εκπαίδευση. Οι λογαριθμικοί κανόνες ήταν απαραίτητο εργαλείο ιδιαίτερα στον κλάδο της μηχανικής, όπου χρησιμοποιήθηκαν για υπολογισμούς στα γνωστικά πεδία -μεταξύ άλλων- της Τεχνικής Μηχανικής, Στατικής, Μηχανικής των ρευστών, Υδραυλικής κ.α.

Ο λογαριθμικός κανόνας θεωρούνταν σύμβολο των μηχανικών μέχρι τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ομοίως με το στηθοσκόπιο, το οποίο θεωρούνταν σύμβολο των γιατρών.

Ο Frank Whittle, ένας εκ των εφευρετών του αεριωθούμενου κινητήρα, σε χρήση του λογαριθμικού κανόνα (1943).