Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιρί Γκέγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιρί Γκέγκα
Η Γκέγκα ανάμεσα στους Μιλάντιν Πόποβιτς (αρ.) και Ενβέρ Χότζα (δεξ).
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Liri Gega (Αλβανικά)
Γέννηση1917
Αργυρόκαστρο
Θάνατοςτέλη 1956
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό
Συνθήκες θανάτουθάνατος από μη φυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΛαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας
Αλβανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςQueen Mother Pedagogical Institute
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕργατικό Κόμμα της Αλβανίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του κοινοβουλίου της Αλβανίας

Η Λιρί Γκέγκα (αλβανικά: Liri Gega, 1917-1956) ήταν Αλβανίδα αντιστασιακή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετέπειτα πολιτικός της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας. Αν και ανελίχθηκε στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ιεραρχίας του κομμουνιστικού Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας έπεσε σε δυσμένεια κατηγορούμενη για φιλοτιτοϊκή στάση και εκτελέστηκε, μαζί με τον σύζυγό της, με την κατηγορία της κατασκοπείας[1].

Πρώτα χρόνια και δράση επί Κατοχής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκέγκα γεννήθηκε το 1917 στο Αργυρόκαστρο[1] της Αλβανίας. Προερχόταν από οικογένεια υψηλού μορφωτικού επιπέδου[1] και αναφέρεται ως γκέγκικης καταγωγής[2]. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Βασιλομήτορος που λειτουργούσε στα Τίρανα[1] και αναφέρεται ως ένα από τα άτομα που προσέλκυσαν τη Λιρί Μπελισόβα στην κομμουνιστική ιδεολογία[3]. Αργότερα μετέβη για περαιτέρω σπουδές στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου συνελήφθη το 1940 και ακολούθως φυλακίστηκε για περίπου μια διετία[1].

Επιστρέφοντας στην Αλβανία, συνδέθηκε με κομμουνιστικούς πυρήνες της Σκόδρας. Αναφέρεται ως η μόνη γυναίκα μεταξύ των ιδρυτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, ενώ από τις αρχές του 1943 μέχρι τον Νοέμβριο του 1944 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Αλβανίας[1]. Το 1944, μαζί με τον Ντρέκο Ρίνο, έφερε εις πέρας την εκτέλεση του υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚΑ, Μουστάφα Γκινίσι, ο οποίος το προηγούμενο έτος είχε έρθει σε συμφωνία για κοινή δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Αλβανίας (αλβανικά: LANÇ) με την εθνικιστική οργάνωση Μπάλι Κομπετάρ[1][4].

Στην κομμουνιστική Αλβανία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επόμενο διάστημα η Γκέγκα αναδείχτηκε στη θέση της γενικής γραμματέως της Αλβανικής Αντιφασιστικής Νεολαίας και στην αντίστοιχη της Αλβανικής Αντιφασιστικής Ένωσης Γυναικών, ενώ εξελέγη μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης. Ωστόσο το 1948 απομακρύνθηκε από τα κομματικά της αξιώματα κατηγορούμενη για σεχταρισμό, τρομοκρατία και υποστήριξη αποσχιστικών τάσεων στον αλβανικό Βορρά[1]. Ως μέλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης[5], στις αρχές του 1956 επέκρινε δημόσια τον Ενβέρ Χότζα για τους πολιτικούς του χειρισμούς. Ακολούθως κατηγορήθηκε μαζί με τον σύζυγό της, στρατηγό Ντάλι Ντρέου, για φιλογιουγκοσλαβικές τάσεις και συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα[1]. Το ζεύγος εκτελέστηκε από κοινού στα τέλη[1][5] του ίδιου έτους με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ το σημείο ταφής τους παραμένει ακόμη άγνωστο[4].

Η Γκέγκα είχε αποκτήσει παιδιά από τον γάμο της με τον Ντρέου[4], ενώ υποστηρίζεται πως όταν εκτελέστηκε ήταν έγκυος[1][6], εκδοχή που υιοθέτησε και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσόφ ασκώντας δριμεία κριτική στην αλβανική κυβέρνηση[1][5][7].

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 Roszkowski, Wojciech· Kofman, Jan, επιμ. (2008). Biographical Dictionary of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century. Armonk, New York / London, England: M.E.Sharpe. σελ. 280. 
  2. Janos, Andrew C. (2000). East Central Europe in the Modern World: The Politics of the Borderlands from Pre- to Postcommunism. Stanford, California: Stanford University Press. σελ. 285. 
  3. Roszkowski, Wojciech· Kofman, Jan, επιμ. (2008). σελ. 72.
  4. 4,0 4,1 4,2 Fevziu, Blendi (2016). Enver Hoxha. The Iron Fist of Albania. London/New York: I.B. Tauris. σελ. 77. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Brzezinski, Zbigniew K. (1967). The Soviet Bloc, Unity and Conflict. Harvard University Press. σελ. 387. 
  6. Janos, Andrew C. (2000). σελ. 284.
  7. Gilbert, Mark (2015). Cold War Europe. The Politics of a Contested Continent. Rowman & Littlefield. σελ. 138. 
  • Brzezinski, Zbigniew K. (1967). The Soviet Bloc, Unity and Conflict. Harvard University Press.
  • Fevziu, Blendi (2016). Enver Hoxha. The Iron Fist of Albania. London/New York: I.B. Tauris.
  • Gilbert, Mark (2015). Cold War Europe. The Politics of a Contested Continent. Rowman & Littlefield.
  • Janos, Andrew C. (2000). East Central Europe in the Modern World: The Politics of the Borderlands from Pre- to Postcommunism. Stanford, California: Stanford University Press.
  • Roszkowski, Wojciech· Kofman, Jan, επιμ. (2008). Biographical Dictionary of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century. Armonk, New York / London, England: M.E.Sharpe.