Λιού Γιαντόνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιού Γιαντόνγκ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση22  Νοεμβρίου 1945, Huai'an District
ΥπηκοότηταΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Πολιτικό κόμμαΚομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τσινγκχουά (έως 1970)
Πανεπιστήμιο του Τζιλίν (1994–1998)
Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Κίνας (1990–1994)
Επάγγελμαπολιτικός
χημικός
ΒραβεύσειςΤάγμα της Φιλίας
Υπογραφή
ΑξίωμαΑντίπροεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, μέλος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Member of the Standing Committee of the National People's Congress και standing member of the National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Liu Yandong με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν, Μάρτιος 2016

Η Λιού Γιαντόνγκ ( Chinese: (Κινέζικα), γεννημένη στις 22 Νοεμβρίου 1945) είναι Κινέζα πολιτικός. Πρόσφατα υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας από το 2007 έως το 2017, μέλος του Δημοσίου Συμβούλου μεταξύ 2007 και 2012 και επικεφαλής του Τμήματος Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του Κομμουνιστικού Πάρτι μεταξύ 2002 και 2007.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Tsinghua, η καριέρα της Liu συνδέεται εδώ και καιρό με τον συνάδελφο απόφοιτό της και τον συνάδελφο της Κομμουνιστικής Ομάδας Νέων Χου Τζιντάο . Τα Κινέζικα μέσα ενημέρωσης έχουν μερικές φορές χαρακτηρίσει την Λιου ως μέρος της λεγόμενης «Tuanpai» ή «Κλίκε της Νεολαίας». Από τη συνταξιοδότηση της Wu Yi, η Liu υπήρξε η υψηλότερα καταταγμένη γυναικεία πολιτική προσωπικότητα στην Κίνα και μία από τις δύο μόνο γυναίκες με έδρα στο Politburo, εκ των οποίων η άλλη είναι η σημερινή αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Sun Chunlan . [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Liu Yandong γεννήθηκε στην κομητεία Nantong, Jiangsu, στην τότε αποκαλούμενη Δημοκρατία της Κίνας. Ο πατέρας της Liu Ruilong ήταν ένας από τους ιδρυτές του 14ου Στρατού των Ερυθρών, μια πρώιμη κομμουνιστική επαναστατική δύναμη πολιτοφυλακής. Καθώς ο πατέρας της είχε επαναστατικό υπόβαθρο, έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους αναλυτές ως πρίγκιπας . Η Λιου μπήκε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Tsinghua το 1964, ξεπέρασε την Πολιτιστική Επανάσταση και αποφοίτησε το 1970 με πτυχίο στη χημεία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Λιου ήταν πολιτικός εκπαιδευτής μερικής απασχόλησης.

Λίγο μετά την αποφοίτησή της, η Liu άρχισε να εργάζεται σε εργοστάσιο παραγωγής χημικών στο Tangshan, μια βιομηχανική πόλη στη βορειοανατολική Κίνα, μετά από πιθανή ανάθεση από το κράτος. Το 1980, μεταφέρθηκε για να εργαστεί για την οργάνωση του κόμματος στο Πεκίνο και το 1981 έγινε αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος της περιφέρειας Chaoyang . Το 1982, η Λιου άρχισε να εργάζεται για την Κομμουνιστική Ομάδα Νεολαίας, όπου συνεργάστηκε με τους Wang Zhaoguo, Hu Jintao και Song Defu. Εργάστηκε στο Youth League για εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέων της Κίνας .

Τον Μάρτιο του 1991, άρχισε να εργάζεται στο United Front Work Department ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας. Η εντολή του Ενωμένου Μετώπου είναι ουσιαστικά να διατηρήσει τις μη κομμουνιστικές πολιτικές και αστικές οργανώσεις συμμορφωμένες με τις γενικές ιδεολογίες του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο τμήμα, απέκτησε μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Renmin και το Jilin University.

Πολιτικό γραφείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ 2002 και 2007, υπηρέτησε ως επικεφαλής του Τμήματος Ενωμένων Μερών. Τον Μάρτιο του 2002 εξελέγη επίσης Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης των Κινέζων. Έχοντας από καιρό σύμμαχο τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Χου Τζιντάο και αφού ανέβηκε από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Νεολαίας, εισήλθε στο 17ο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 2007. Ευρέως εικαζόμενη ότι θα γίνει Αντιπρόεδρος σε επερχόμενο ανασχηματισμό ηγεσίας, έως το 2007, η Λιου ήταν η μόνη γυναίκα με έδρα στο Politburo και η υψηλότερα καταταγμένη γυναίκα πολιτικός στην Κίνα. Στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο του 2008 εξελέγη Σύμβουλος του Κράτους, αλλά δεν εξελέγη Αντιπρόεδρος. Ήταν επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Στο 18ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 2012, εξελέγη στο 18ο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Έγινε η πρώτη γυναίκα μετά από την Ντενγκ Γινγκτσάο που υπηρετούσε διαδοχικούς όρους στο Politburo. Λίγους μήνες αργότερα, στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας του 12ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου το 2013, διορίστηκε επίσης Αντιπρόεδρος, δεύτερη στη θέση, επιβλέποντας τα ευρεία χαρτοφυλάκια υγείας, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Από το 2013, η Liu είναι η ηγέτης της κορυφαίας ομάδας για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης .

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λιου είναι παντρεμένη. Στις 13 Απριλίου 2009, το Πανεπιστήμιο Stony Brook απέδωσε στην κυρία Liu Yandong ένα επίτιμο διδακτορικό νομικών .

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομματικά πολιτικά αξιώματα


Προκάτοχος
Head of the CPC Central Committee United Front Work Department
{{{years}}}
Διάδοχος