Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού
中国人民政治协商会议
Συντομογραφία政协
Ίδρυση21 Σεπτεμβρίου 1949
ΤύποςΠολυκομματική συνεργασία και πολιτική διαβούλευση
ΈδραΠεκίνο, ΛΔ Κίνας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Ιστότοποςcppcc.gov.cn

Η Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού[1] (κινεζικά: 中国人民政治协商会议) είναι πολιτικό συμβουλευτικό όργανο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η οργάνωση αποτελείται από αντιπροσώπους από μια σειρά πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, καθώς και από ανεξάρτητα μέλη. Το ποσοστό εκπροσώπησης των διαφόρων μερών καθορίζεται από την καθιερωμένη σύμβαση, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών.

Στην πράξη, το μεγαλύτερο και κυρίαρχο κόμμα στο Συνέδριο είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο έχει περίπου τα δύο τρίτα των εδρών. Άλλα μέλη προέρχονται από το Ενωμένο Μέτωπο που συνεργάζονται με το ΚΚΚ και από ανεξάρτητα μέλη που δεν είναι μέλη οποιουδήποτε κόμματος. Το συνέδριο προορίζεται να είναι πιο αντιπροσωπευτικό και να αποτελείται από ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων απ' ότι ένα τυπικό κυβερνητικό σώμα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Η Εθνική Επιτροπή της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινέζικου Λαού (中国 人民 政治协商会议 全国 委员会) πραγματοποιεί ετήσια συνάντηση ταυτόχρονα με τις συνόδους ολομέλειας του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (ΕΛΣ). Τόσο η Εθνική Επιτροπή της διάσκεψης όσο και οι σύνοδοι ολομέλειας του ΕΛΣ ονομάζονται συχνά «Δύο Εθνικές Συναντήσεις», παίρνοντας σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Η σύνοδος της διάσκεψης για το 2014 προγραμματίστηκε να ανοίξει στις 3 Μαρτίου 2014, σε συνδυασμό με την ετήσια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας.[2]

Η οργανωτική ιεραρχία της διάσκεψης περιλαμβάνει την Εθνική Επιτροπή και τις περιφερειακές επιτροπές. Περιφερειακές επιτροπές της συνδιάσκεψης περιλαμβάνουν το επαρχιακό, το νομαρχιακό και το κομητειακό επίπεδο. Σύμφωνα με το άρθρο 19, τμήμα 2 του Χάρτη της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, η σχέση μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής και των περιφερειακών επιτροπών είναι μια σχέση καθοδήγησης (χωρίς άμεση ηγεσία). Οι σχέσεις μεταξύ περιφερειακών επιτροπών ανώτερου επιπέδου και επιτροπών κατώτερου επιπέδου είναι οι ίδιες. Οι επιχειρησιακοί προϋπολογισμοί σε κάθε επίπεδο διοικούνται ανεξάρτητα από τις οικονομικές διοικήσεις της περιοχής, καθιστώντας την Εθνική Επιτροπή και όλες τις περιφερειακές επιτροπές διακριτές οντότητες. Μια έμμεση ηγεσία, ωστόσο, υπάρχει μέσω των Τμημάτων Ενωμένου Μετώπου σε κάθε επίπεδο.

Η σύνθεση των πολιτικών συμβούλων στη διάσκεψη, που αποτελείται από 2.158 μέλη, αλλάζει σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και προτεραιότητες. Προηγουμένως κυριαρχούσαν ανώτεροι υπάλληλοι σε εταιρείες ακινήτων, κρατικές επιχειρήσεις και «princelings», ενώ η διάσκεψη του 2018 αποτελείται κυρίως από άτομα από τον τομέα της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στην Κίνα.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]