Λιουβιγότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιουβιγκότο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση633 (περίπου)
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο του Τολέδο
ΘρησκείαΝικαιώτικος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΒασιλική σύζυγος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΈρβιγ
ΤέκναΣιξίλο
ΓονείςΣουιντίλα και Theodora
ΣυγγενείςΕγίκα (γαμπρός)

Η Λιουβιγκότο, Liuvigoto, (7ος αιώνας – άκμασε το 693) έγινε βασίλισσα των Βησιγότθων με τον γάμο της με τον βασιλιά Έρβιγ (680–687).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 683 ο σύζυγός της προσπάθησε να εξασφαλίσει μία μεταρρύθμιση, κατά την οποία ο εκ νέου γάμος μίας χήρας μετά το θάνατο ενός βασιλιά απαγορεύτηκε ως μοιχεία, προκειμένου να αποτρέψει το έθιμο των σφετεριστών να νυμφεύονται τις χήρες των προκατόχων τους, για να νομιμοποιήσουν την κυριαρχία τους.

Ήταν μητέρα της βασίλισσας Σιξίλο. Όταν ο γαμπρός της διαδέχθηκε τον σύζυγό της το 687, αυτή και οι κόρες της αναγκάστηκαν να μπουν σε μοναστήρι.

Στη Σύνοδο της Σαραγόσα του 691, μία από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ήταν να αναγκαστεί η χήρα ενός βασιλιά να εισέλθει σε ένα μοναστήρι μετά το τέλος τού συζύγου της, το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από τη δραστηριότητά της. Το 691 της ζητήθηκε να συμμετάσχει στην εξέγερση του Σισέβερτ εναντίον του βασιλιά. Στη ΙΣΤ΄ Σύνοδο τού Τολέδου του 693, ως συνωμότες ονομάστηκαν οι Λιουβιγοτόνα, Φρογέλιους, Θεοδέμιρ, Λουβιλάνα και Θέκλα. [1]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Collins R. Visigothic Spain, 409-711 . - Blackwell Publishing, 2004. - 272 s. - (ISBN 978-0-4707-5456-6).