Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λικύμνιος (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λικύμνιος)


Λικύμνιος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠεριμήδη
ΤέκναΑργείος
Οιωνός (μυθολογία)
Μέλας
ΓονείςΗλεκτρύωνας και Μιδέα

Στην ελληνική μυθολογία ο Λικύμνιος ήταν νόθος γιος του Ηλεκτρύωνα και μιας γυναίκας από τη Φρυγία, της Μιδέας. Ο Λικύμνιος συνεπώς ήταν ετεροθαλής αδελφός της Αλκμήνης και θείος του Ηρακλή.

Ο Λικύμνιος πέρασε τα παιδικά του χρόνια κοντά στον πατέρα του στις Μυκήνες. Στον πόλεμο των Ταφίων κατά του Ηλεκτρύωνα, ο Λικύμνιος ξέφυγε από τη γενική σφαγή, ενώ όλα τα άλλα παιδιά του Ηλεκτρύωνα σκοτώθηκαν. Μετά τον θάνατο του πατέρα του από τον Αμφιτρύωνα κατά λάθος, ο Λικύμνιος συνόδευσε τον φονιά του πατέρα του στην εξορία του στη Θήβα μαζί με την Αλκμήνη. Εκεί νυμφεύθηκε την αδελφή του Αμφιτρύωνα, την Περιμήδη. Μαζί απέκτησαν τρεις γιούς, τον Οιωνό, τον Αργείο και τον Μέλανα, που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία του Ηρακλή εναντίον της Οιχαλίας, όπου και σκοτώθηκαν και οι τρεις. Επειδή όμως ο ήρωας είχε υποσχεθεί στον Λικύμνιο να φέρει πίσω τους γιούς του, έκαψε το πτώμα του Αργείου και πήγε στον Λικύμνιο την τέφρα του.

Μετά τον θάνατο του Ηρακλή ο Λικύμνιος ακολούθησε τους Ηρακλείδες. Κατέφυγε στην Τραχίνα και πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά του Ευρυσθέως. Αρκετά αργότερα, ο Λικύμνιος εξαπέλυσε μαζί με τον Ύλλο την πρώτη και καταστροφική εκστρατεία κατά της Πελοποννήσου. Αλλά οι κάτοικοι του Άργους κάλεσαν τον Λικύμνιο να κατοικήσει στην πόλη τους. Σε κάποια διαμάχη ο Λικύμνιος, γέροντας πλέον, σκοτώθηκε από τον Τληπόλεμο, σύμφωνα με την Ιλιάδα. Δεν είναι γνωστό αν ο Τληπόλεμος τον σκότωσε άθελά του ή όχι. Ο Παυσανίας στην Ελλάδος περιήγησιν αναφέρει ότι ο τάφος του Λικυμνίου βρισκόταν στο Άργος.

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969