Λιαστή ντομάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιαστή ντομάτα

Η λιαστή ντομάτα[1] είναι μια τροφή που αποτελείται από ώριμες κανονικές τομάτες ή και από άνυδρες ντομάτες (ξεχωριστή ποικιλία ντοματών που είναι συνηθισμένη σε πολλά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος και μοιάζει με την ιταλική ποικιλία pomodori),[2] που ξεραίνονται κάτω απο τον ήλιο για να εξατμιστεί το νερό που περιέχουν μέσα τους. Τα ντοματάκια χάνουν το 88% του βάρους τους μετά την αποξήρανση, ενώ οι μεγαλύτερες ντομάτες χάνουν το 93%.

Για να παραχθεί ένα κιλό λιαστής ντομάτας χρειάζονται γύρω στα 14 κιλά φρέσκιας ντομάτας. Οι λιαστές ντομάτες έχουν την ίδια διατροφική αξία με τις φρέσκιες, δηλαδή είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Οι λιαστές ντομάτες υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα, μεγέθη και γεύσεις. Παραδοσιακά σερβίρονται με: ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, βασιλικό και σκόρδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sun or Oven Drying Tomatoes for Storage Αρχειοθετήθηκε 2012-05-13 στο Wayback Machine., Retrieved 16 May 2012.
  2. Λήμμα: «Άνυδρες τομάτες: στη Σαντορίνη αναπτύσσεται μια μοναδική ποικιλία άνυδρης τομάτας. Εξωτερικά μοιάζει με τα ιταλικά pomodori. Ο καρπός είναι μικρός και έχει φρουτώδη γεύση με έντονη σάρκα. Πιθανολογείται ότι οι τομάτες αυτές εισήχθησαν στο νησί από την Ιταλία. Μέχρι τη δεκαετία του ’50 η καλλιέργεια και κονσερβοποίηση της τομάτας ήταν βασική πηγή της οικονομίας του νησιού.» [1][νεκρός σύνδεσμος] και Παραδοσιακά προϊόντα και διατροφή στις Κυκλάδες(Συγγραφή: Εύα Κέκου (25/9/2005). Για παραπομπή: Κέκου Εύα, «Παραδοσιακά προϊόντα και διατροφή στις Κυκλάδες», 2005, στην «Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου» ως υποενότητα στο λήμμα: Φυσικός πλούτος του Αιγαίου της Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Αιγαίου Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου προϊόν συνεργασίας από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) με το πρώην Υπουργείο Αιγαίου (εν συνεχεία Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που ήταν γραμματεία στο Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και από τις 21 Ιουνίου 2012 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου), με μεθοδολογία, για τις ανάγκες των δικτυακών εγκυκλοπαιδικών έργων, όπως αυτό της Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού [2].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sun-dried tomato της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).