Λεωφόρος Ιερουσαλήμ (Βαρσοβία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λεωφόρος Ιερουσαλήμ)
Ένας τεχνητός φοίνικας από τη Γιοάννα Ράικοβσκα μπροστά από τη τράπεζα BGK

Η Λεωφόρος Ιερουσαλήμ (πολωνικά: Aleje Jerozolimskie‎‎) είναι ένας από τους κύριους δρόμους της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Διέρχεται από το κέντρο της πόλης κατά μήκος του άξονα Ανατολής-Δύσης, συνδέοντας τον δυτικό δήμο Βόλα με τη γέφυρα στον ποταμό Βιστούλα και τον δήμο Πράγκα στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του δρόμου προέρχεται από ένα μικρό χωριό που χτίστηκε το 1774 από τον πρίγκιπα και στρατιώτη Άουγκουστ Σουλκόβσκι για τους εβραίους εποίκους στη Μασοβία. Το όνομα του χωριού ήταν Νόβα Γιεροζόλιμα (Νέα Ιερουσαλήμ) και ο δρόμος για τη Βαρσοβία ονομάστηκε Αλέγια Ιεροζολίμσκα. Αν και το χωριό εγκαταλείφθηκε λίγο μετά την ίδρυσή του και οι περισσότεροι από τους Εβραίους τελικά μετακόμισαν στην ίδια την πόλη, το όνομα παρέμεινε και έχει χρησιμοποιηθεί από τότε. Εκεί κτίστηκε ο πρώτος σιδηροδρομικός σταθμός στη Βαρσοβία.

Στα τέλη του 19ου αιώνα το ανατολικότερο μέρος του έγινε μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές και πιο ακριβές περιοχές της συνεχώς αναπτυσσόμενης πόλης. Στις αρχές του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της Πολωνίας το 1918, ο δρόμος επεκτάθηκε προς τα δυτικά και ο δήμος Βόλα τελικά ενσωματώθηκε στην πόλη. Τα περισσότερα από τα σπίτια κατά μήκος της λεωφόρου, συμπεριλαμβανομένων των ανεκτίμητων παραδειγμάτων αρ νουβό και μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, καταστράφηκαν μετά την εξέγερση της Βαρσοβίας.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι κομμουνιστικές αρχές κατεδάφισαν τα υπόλοιπα κτίρια και στη βόρεια πλευρά του δρόμου κυριαρχεί σήμερα το γιγαντιαίο Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών και ο σιδηροδρομικός σταθμός Βαρσάβα Τσεντράλνα. Τα μοναδικά επιζώντα κτίρια προπολεμικής αρχιτεκτονικής βρίσκονται στα νότια του δρόμου, όπως το ιστορικό ξενοδοχείο Polonia Palace και το κτίριο Χοσερόβ το οποίο φιλοξενεί το στερεοσκοπικό θέατρο της Βαρσοβίας Fotoplastikon στην αυλή του. Στα μισά του δρόμου, στη συμβολή με τους δρόμους Κρούτσα και Μπράτσσκα βρίσκεται το αρχικό κύριο μεταπολεμικό πολυκατάστημα της Βαρσοβίας, το CDT 'Smyk'.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]