Λεωνίδας Φ. Λεωνίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωνίδας Φ. Λεωνίδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Οκτωβρίου 1947
Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Ιστότοπος
leonidasleonidou.org

Ο Λεωνίδας Φιλίππου Λεωνίδου (γεν. 13 Οκτωβρίου 1947) είναι Κύπριος συγγραφέας και ερευνητής με επίκεντρο την κυπριακή ιστορία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεωνίδου γεννήθηκε στον Άγιο Θεόδωρο στη χερσόνησο της Καρπασίας της Κύπρου στις 13 Οκτωβρίου 1947. [1] Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1965 και τα επόμενα δύο χρόνια υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά Κύπρου. Από το 1967 έως το 1971 σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Ουαλίας με μεταπτυχιακό στην ηλεκτρονική. Ο Λεωνίδου κατοικεί στο Λονδίνο. [2]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1974 ο Λεωνίδου επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε για το NCR ως αναλυτής συστημάτων μέχρι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 κατά την οποία υπηρέτησε στο 386 Τάγμα της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς. Μετά την αποστράτευσή του τον Σεπτέμβριο του 1974 επέστρεψε στη Βρετανία και εντάχθηκε στην ATV και στη συνέχεια στην British Telecom. Εργάστηκε στο ερυνητικό τμήμα μικροηλεκτρονικής της εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύων και στη συνέχεια διηύθυνε το τμήμα πληροφορικής της στην περιοχή του ευρύτερου Λονδίνου και της Νοτιοανατολικής Αγγλίας. Αργότερα έγινε σύμβουλος σε εταιρείες του ίδιου κλάδου.

Ο Λεωνίδου υπήρξε πρόεδρος φοιτητικών οργανώσεων και αργότερα οργανώσεων της ελληνικής διασποράς και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία Δικαιοσύνη για την Κύπρο. Από το 1978 ασχολήθηκε με την ελληνική εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και ερεύνησε εκτενώς τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Συγγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεωνίδου είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων μεταξύ των οποίων το βραβευμένο βιβλίο Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας, Τόπος και άνθρωποι (1986), το τετράτομο έργο Γεώργιος Γρίβας Διγενής - Βιογραφία, Μακράσυκα, Τόπος και Άνθρωποι, Διά πυρός και σιδήρου - Τα εγκλήματα της εισβολής του Αττίλα και η εθνοκάθαρση της κατεχόμενης Κύπρου, Ο τελευταίος δραπέτης - Αργυρός Κυριάκου και συναγωνιστές του, Επτακώμη, τόπος και άνθρωποι, British Politicians supporting Self-Determination and Human Rights in Cyprus in the 1950’s, Χρονολόγιον αγώνος ΕΟΚΑ. [3] [1] Πολλά άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Λεωνίδας Φ. Λεωνίδου». leonidasleonidou.org. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Leonidas Ph. Leonidou». www.nostos.com. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2022. 
  3. «Leonidas P Leonidou - Academia.edu». independent.academia.edu. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2022.