Λεπτό (νόμισμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λεπτό (νομισματική μονάδα))
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νόμισμα του 1 λεπτού του Ηρώδη του Μέγα, 40-4 π.Χ., Ιερουσαλήμ
Nόμισμα των 20 λεπτών, υποδιαίρεση του Φοίνικα, 1831
Νόμισμα των 50 λεπτών του 1926, Β´ Ελληνική Δημοκρατία

Το λεπτό, ή λεπτόν κατά την παλαιότερη ονομασία του, ήταν υποδιαίρεση διαφόρων ελληνιστικής επιρροής νομισμάτων της Ανατολής, ξεκινώντας από την ρωμαϊκή περίοδο της αρχαιότητας έως τη νεότερη εποχή.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ετυμολογικά προκύπτει από τη λέξη λεπτός δηλαδή μικρό σε μέγεθος ή αδύνατο. Η αξία του ήταν πάντα μικρή, καθώς αποτελούσε υποδιαίρεση του κύριου νομίσματος.[1] Τα πρώτα νομίσματα τα οποία ονομάστηκαν λεπτά, κόπηκαν από τον Αλέξανδρο Ιανναίο πριν το 76 π.Χ. στην Ιουδαία.[2][3]

Αναφορά στο νόμισμα γίνεται και στην Καινή Διαθήκη όπου σε εδάφιο του κατά Μάρκου Ευαγγέλιο παρατίθεται το κείμενο καὶ ἐλθοῦσα μία χήρα πτωχὴ ἔβαλεν λεπτὰ δύο, ὅ ἐστιν κοδράντης[4] (κοδράντης = μικρό ρωμαϊκό νόμισμα)[5].

Ελληνικό κράτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τους σύγχρονους χρόνους, το λεπτό ως νόμισμα χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος, και αποτέλεσε το 1/100 του Φοίνικα αρχικά κατά την περίοδο 1828-1831, και κατόπιν της δραχμής από το 1832 έως και το 1986 όταν και κόπηκαν τα τελευταία νομίσματα λεπτών (50λεπτα), ενώ τα τελευταία νομίσματα του ενός λεπτού κοπήκαν το 1879. Με την εισαγωγή του Ευρώ το 2001 επανήλθαν με την μορφή του σεντ και στην ελληνική γλώσσα αναφέρονται ως λεπτά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]