Λαμπτήρας φθορισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποικιλία ειδών λαμπών φθορισμού. Πάνω, δύο συμπαγείς λάμπες φθορισμού. Κάτω, δύο συνήθεις σωλήνες. Αριστερά, ένα σπίρτο που χρησιμοποιείται για να δείξει την κλίμακα.

Ο λαμπτήρας φθορισμού είναι ένας λαμπτήρας εκκένωσης αερίου ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την διέγερση ατμών υδραργύρου. Οι λαμπτήρες αυτοί υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με τα πιο κοινά αυτών του σωλήνα (χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό γραφείων και καταστημάτων) και του συμπαγούς λαμπτήρα φθορισμού (χρησιμοποιείται για τον φωτισμό σπιτιών). Κατασκευάζονται σε τυποποιημένα μήκη, τα ευθύγραμμα, και διαμέτρους, τα κυκλικά και για τάσεις δικτύου 220 V και 110 V[εκκρεμεί παραπομπή].

Ο σωλήνας των λαμπτήρων αυτών περιέχει δύο νήματα πυράκτωσης, αέρια, άζωτο, αργό και μια σταγόνα υδραργύρου[εκκρεμεί παραπομπή]. Επίσης εσωτερικά ο σωλήνας είναι επιχρισμένος με φθορίζουσα ουσία που συνήθως είναι φωσφόρος. Εξ αίτιας του υδραργύρου που περιέχουν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό αυτών, αν σπάσουν, από τραυματισμό ή σε εισπνοή σκόνης που πιθανόν να εκτοξευθεί.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]