Λίντα Εβαντζελίστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λίντα Εβαντζελίστα
LindaEvangelista.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Μαΐου 1965[1][2]
Σεντ Κάθρινς
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
Ύψος177 εκατοστόμετρο
Βάρος55 χιλιόγραμμο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοντέλο
διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία
ηθοποιός
ΑντιπρόσωποςDNA Model Management
Περίοδος ακμής1984
Οικογένεια
ΣύντροφοςΚάιλ ΜακΛάχλαν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςCanada's Walk of Fame (2003)
Ιστότοπος
http://www.levangelista.net
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λίντα Εβαντζελίστα (αγγλικά: Linda Evangelista), γεννηθείσα στις 10 Μαΐου 1965) είναι καναδή μοντέλο μόδας και ένα από τα κορυφαία σουπερμοντέλα της δεκαετίας του 1990. Θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα όλων των εποχών και έχει γίνει εξώφυλλο σε πάνω από 700 περιοδικά. Η Εβαντζελίστα είναι γνωστή ως η μακροχρόνια «μούσα» του φωτογράφου Στίβεν Μέισελ,καθώς και για τη φράση «Δεν ξυπνάω για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα». Έχει το ρεκόρ για τις πολλαπλές εμφανίσεις της στο εξώφυλλο της Vogue Italia, οι οποίες φωτογραφήθηκαν από τον Μέισελ.

Η καριέρα της στο μόντελινγκ ξεκίνησε το 1984, όταν υπέγραψε με την Elite Model Management αφού μετακόμισε από την γενέτειρα της στον Καναδά στην Νέα Υόρκη. Μετά από πρόταση του φωτογράφου Πίτερ Λίντμπεργκ, η Εβαντζελίστα έκοψε τα μαλλιά της το 1988. Το κούρεμα, με το παρατσούκλι "The Linda", όχι μόνο προκάλεσε πολλά εξώφυλλα σε όλο τον κόσμο, αλλά ωφέλησε επίσης την καριέρα της και βοήθησε να τεθεί η εποχή του supermodel. Χαρακτηρίστηκε ως ο «χαμαιλέοντας » της βιομηχανίας της μόδας και ως βασική μεταξύ των πέντε σούπερμοντέλ, η Εβαντζελίστα ήταν μια από τις πιο διάσημες γυναίκες του κόσμου κατά τα τέλη της δεκαετίας του '80 και καθ 'όλη τη δεκαετία του '90. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους της, επέλεξε να μην ασχοληθεί σε άλλες επιχειρήσεις εκτός του μόντελινγκ. Αποσύρθηκε από την καριέρα της το 1998 και επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά δουλεύοντας μόνο σποραδικά. Τα επιτεύγματά της ως μοντέλο οδήγησαν στην απόφαση να ψηφιστεί ως το "The Greatest Supermodel όλων των εποχών" από τους θεατές της τηλεοπτικής εκπομπής Fashion File το 2008.[3]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίστα εμφανίσεων σε τηλεόραση και Κινηματογράφο
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1991 Models: The Film Herself Ντοκιμαντέρ
1994 Prêt-à-Porter Herself (uncredited)
1995 Unzipped Herself (uncredited) Ντοκιμαντέρ
1995 Catwalk Herself Ντοκιμαντέρ
2013 Mademoiselle C Herself Ντοκιμαντέρ
2013 Mode als Religion (Fashion as a Religion) Herself Ντοκιμαντέρ
2017 George Michael Freedom Herself Ντοκιμαντέρ
Λίστα εμφανίσεων σε μουσικά βίντεο
Έτος Τίτλος Καλλιτέχνης Σημειώσεις
1990 "Freedom! '90" Τζορτζ Μάικλ
1992 "Too Funky" Τζορτζ Μάικλ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0262465. Ανακτήθηκε στις 11  Ιανουαρίου 2016.
  2. 2,0 2,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Linda-Evangelista. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Fashion File Crowns Your Greatest Supermodel». Canadian Broadcasting Corporation. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Linda Evangelista της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).