Λίμνη Παραλιμνίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η λίμνη Παραλιμνίου και οι γύρω περιοχές

Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι μια φυσική εποχιακή υφάλμυρη λίμνη στο ανατολικό άκρο της Κύπρου, κοντά στην επαρχία Αμμόχωστου. Βρίσκεται στα όρια των Δήμων Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Η λίμνη εμπλουτίζεται αποκλειστικά από τις απορροές ομβρίων υδάτων κατά την χειμερινή περίοδο, κυρίως από τον χείμαρρο Πλατύ που εισρέει ανατολικά της λίμνης, ενώ την θερινή περίοδο, αποξηραίνεται. Σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις, τα ύδατα της λίμνης διοχετεύονται μέσω του καναλιού το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 60', σε μικρά εμπλουστιστικά φράγματα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής. Τα πρώτα αρδευτικά κανάλια κατασκευάστηκαν το 1893[1].

Η λίμνη Παραλιμνίου είναι σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ο οποίος όμως έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Μεταξύ των ειδών ξεχωρίζει ένα σπάνιο είδος νερόφιδου, το Natrix natrix cypriaca, που συναντάται μόνο στην Κύπρο και ως εκ τούτου είναι προστατευόμενο είδος[2]. Η βλάστηση κυριαρχείται από αλλοφυτικά είδη, ενώ μεγάλος αριθμός πτηνών φιλοξενείται μόνιμα ή παροδικά στην περιοχή, με σημαντικότερο είδος το Vanellus spinosus (πελλοκατερίνα).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Φιλελεύθερος, ανακτήθηκε 29/12/2008
  2. Βουλή των Αντιπροσώπων ,[1], ανακτήθηκε 29/12/2008