Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λίμνη Λίσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη Λίσι

Η λίμνη Λίσι (Γεωργιανά: ლისის ტბა) είναι μια μικρή λίμνη κοντά στη Τιφλίδα, Γεωργία. Ανήκει στην κοιλάδα του ποταμού Κύρου, που φιλοξενεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο μικτής χρήσης με το ίδιο όνομα. Το τοπίο είναι βραχώδες και ξηρό με θαμνώδη βλάστηση και οικόπεδα στέπας. Η λίμνη και η γύρω περιοχή παρέχουν βιότοπο για ποικιλία διαφορετικών ειδών εξωτικών πουλιών. Εκτός από διάφορα είδη πτηνών, η περιοχή γύρω από τη λίμνη παρέχει καταφύγιο σε μια ποικιλία ζώων όπως χελώνες, αλεπούδες και λαγούς. Η περιοχή είναι γνωστή για τον μεγάλο πληθυσμό των φιδιών που ζουν στις πλαγιές γύρω από τη λίμνη.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα στη λίμνη είναι ζεστό, μεσογειακό και αρκετά ξηρό. Η ετήσια βροχόπτωση είναι περίπου 400 χιλιοστόμετρα (<20 χιλιοστόμετρα τον Ιανουάριο, <40 χιλιοστόμετρα τον Απρίλιο, <40 χιλιοστόμετρα τον Ιούλιο, <30 χιλιοστόμετρα τον Οκτώβριο), και υπάρχουν 20 έως 30 ημέρες με έντονες βροχοπτώσεις ετησίως. Υπάρχουν επίσης 10 έως 20 ημέρες όπου η περιοχή καλύπτεται με χιόνι. H μέση θερμοκρασία ανά τους μήνες είναι είναι: Ιανουάριος / 0, Απρίλιος / 12, Ιούλιος / 23, Οκτώβριος / 13, και η μέση μέγιστη θερμοκρασία (τον Ιούλιο) είναι 37 βαθμοί Κελσίου.

Διαμάχη για την αναδιαμόρφωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν ποικίλα σχέδια για το σχέδιο "Πράσινη Πόλη Λίσι", μια ανάπτυξη μικτής χρήσης στην όχθη της λίμνης. Ο πρόεδρος της TBC Bank, της Γεωργιανής Εταιρείας Ανάπτυξης, ο Μαμούκα Χαζαράντζε βρίσκεται πίσω από το έργο, ενώ η αρχιτεκτονική εταιρεία Andropogon έκανε το γενικό σχέδιο και το σχεδιασμό του χώρου. Το πρώτο στάδιο της "Πράσινης Πόλης Λίσι" λειτούργησε το 2011.

Τα τρέχοντα σχέδια για την ανασυγκρότηση της περιοχής χρονολογούνται από το 2007, όταν μια ομάδα με επικεφαλής τον Χαζαράντζε ξεπέρασε μια ομάδα Ισραηλινών επενδυτών προσφέροντας 182 εκατομμύρια δολάρια για 354 εκτάρια γης. Οι όροι της συμφωνίας με την κυβέρνηση απαιτούσαν από τον όμιλο Χαζαράντζε να δαπανήσει 30 εκατομμύρια δολάρια για αναβαθμίσεις δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην περιοχή και σε ένα σύστημα παροχής γλυκού νερού στη λίμνη.

Η ομάδα του Χαζαράντζε αρνήθηκε τους όρους της συμφωνίας και κατέληξε, υπό αμφισβητήσιμες συνθήκες, να αγοράσει τη γη απευθείας από την πόλη έναντι 55 εκατομμυρίων δολαρίων - εξοικονόμηση 127 εκατομμυρίων δολαρίων από την αρχική υποβολή προσφορών κατά του ισραηλινού ομίλου. Έχουν απορριφθεί όλες οι απαιτήσεις για τη βελτίωση της οικολογίας της περιοχής και οι μόνες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα σχετικά με την ανάπτυξη σε αυτήν την περιοχή είναι η απαίτηση για ακόμη περισσότερο κερδοσκοπική στέγαση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tim Burford, Lonely Planet: Georgia, p.217
  2. "Lisi Lake Waterfront Mixed-Use Development", Andropogon site
  3. "Green Lisi Town" photoset on Flickr"
  4. Lisi Development website
  5. OCCRP Report
  6. Lisi Lake to Regain Past Glory