Λίμνες Μπέλα Κρκβά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μία από τις λίμνες της περιοχής

Οι Λίμνες Μπέλα Κρκβά (σερβικά: Белоцркванска) είναι τεχνητές[1] μικρές λίμνες της Σερβίας στην περιφέρεια του Βανάτου κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Αποτελούνται από επτά μεγάλες και αρκετές μικρότερες λίμνες. Καταλαμβάνουν συνολική έκταση 150 εκταρίων και δημιουργήθηκαν από την εκμετάλλευση του αμμοχάλικου της περιοχής[2] για βιομηχανικούς σκοπούς[3]. Οι λίμνες τροφοδοτούνται με νερό από αρτεσιανά πηγάδια και πηγές υπογείων υδάτων. Το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για την ύδρευση και άρδευση της γεωργικής γης[2].

Οι λίμνες έχουν ακτές και αμμώδες η με βότσαλο, το νερό έχει ημιδιαφανές χρώμα. Οι λίμνες και τα περίχωρα τους είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για αναψυχή και πικ-νικ[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1904 άρχισε η εξόρυξη από το έδαφος της περιοχής αμμοχάλικου για έργα, το σκάψιμο τότε γινόταν με τσάπες. Αργότερα η εκσκαφή συνεχίστηκε για πολλά χρόνια σε βάθος με μηχανήματα βυθοκόρησης και μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς. Μέχρι το 1941 το χαλίκι και η άμμος χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή φραγμάτων και δρόμων[3]. Οι τρύπες αυτές στο έδαφος με τα χρόνια γέμισαν νερό και δημιουργήθηκαν οι σημερινές λίμνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2, στα σερβικά
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6, στα σερβικά
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Белоцркванска језера της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).