Λίγκα Ντεπορτίβα Ουνιβερσιτάρια ντε Κίτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίγκα ντε Κίτο
Επίσημη ονομασίαLiga Deportiva Universitaria
de Quito
ΠροσωνύμιοUniversitarios
(Πανεπιστημιακοί)
Ίδρυση11  Ιανουαρίου 1930
ΈδραΚίτο, Ισημερινός
ΣτάδιοΕστάδιο ντε Λίγκα, Κοτοκογιάο, Κίτο
ΙδιοκτήτηςΡοδρίγο Πας
ΠρόεδροςΚάρλος Αρόγιο
ΠροπονητήςPablo SinRepetto
ΠρωτάθλημαΣέριε Α Ισημερινού
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Λίγκα ντε Κίτο (ισπανικά: Liga de Quito, προφέρεται: [ˈliɣa ðe ˈkito], συχνά αναφέρεται και ως LDU Quito, ή La Liga) είναι επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα το Κίτο. Αγωνίζεται στην Σέριε Α΄, το υψηλότερο επίπεδο του πρωταθλήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου του Ισημερινού. Τα εντός έδρας παιχνίδια τους διεξάγονται στο Εστάδιο δε Λίγα Ντεπορτίβα Ουνιβερσιτάρια, πιο συχνά αναφέρεται ως Κάσα Μπλάνκα. Τοπικά ντέρμπι αποτελούν οι αναμετρήσεις με τις αντίστοιχες ομάδες που εδρεύουν επίσης στο Κίτο όπως η Άουκας, η Ντεπορτίβο Κίτο, η Ελ Νασιονάλ και η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, καθώς και με ομάδες οι οποίες εδρεύουν στον Γουαγιακίλ όπως η Μπαρτσελόνα ΣΚ και η Εμελέκ.

Η Λίγκα ντε Κίτο έχει τις ρίζες της στις ημιεπαγγελματικές αθλητικές ομάδες του Κεντρικού Πανεπιστημίου του Ισημερινού, και ιδρύθηκε επίσημα το 1930. Ξεκίνησε από τα επαρχιακά πρωταθλήματα, κερδίζοντας εννέα τίτλους «Πιτσίντσα» δηλαδή του τοπικού πρωταθλήματος του Κίτο (έξι στην επαγγελματική εποχή). Οι επιτυχίες τους συνεχίστηκαν στο εθνικό πρωτάθλημα. Έχει επίσης δύο τίτλους Σέριε Β΄. Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του Ισημερινού σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπου ήταν ο πρώτος σύλλογος της χώρας που κατάφερε να κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες (2008), το Κόπα Σουδαμερικάνα (2009), και το Ρεκόπα Σουδαμερικάνα (2009 και 2010). Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ακτή του Ειρηνικού στο διεθνή ανταγωνισμό και μία από τις μόλις πέντε ομάδες (Μπόκα Τζούνιορς, Ιντεπεντιέντε, Ιντερνασιονάλ και Σάο Πάολο είναι οι άλλες τέσσερις) να έχουν επιτύχει το ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ τρέμπλ, κερδίζοντας και τις τρεις ηπειρωτικές διοργανώσεις. Η ΛΝΟ Κίτο είναι η μόνη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει και τα τρία ηπειρωτικά κύπελλα το ένα μετά το άλλο μεταξύ των ετών 2008-2010 με αποτέλεσμα να αξιολογηθεί ως η καλύτερη ομάδα της Νότιας Αμερικής του 2008 και 2009. Επίσης η ΛΝΟ Κίτο ήταν φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA το 2008 όπου έχασε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΛΝΟ Κίτο είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου του Ισημερινού, με εννέα περιφερειακούς τίτλους, δεκατέσσερις εθνικούς τίτλους, και πέντε διεθνείς τίτλους. Η Λίγκα κέρδισε τρεις ερασιτεχνικούς τίτλους στην ερασιτεχνική εποχή Ιντεραντίνο, μαζί με την Χιμνάστικο. Στην επαγγελματική εποχή του Ιντεραντίνο, η Λίγκα κέρδισε έξι τίτλους, γεγονός το οποίο την καθιστά ως την πιο επιτυχημένη ομάδα. Σε εθνικό επίπεδο, ο σύλλογος έχει κερδίσει έντεκα τίτλους πρωταθλήματος, ο τελευταίος το 2018. Έρχεται τρίτη συνολικά πίσω από την Μπαρτσελόνα ΣΚ με δεκατέσσερις τίτλους, την Ελ Νασιονάλ με δεκατρείς τίτλους, και μοιράζεται την τρίτη θέση με την Εμελέκ.

Περιφερειακές[1][2]
  • Καμπεονάτο Αματέρ ντελ Φούτμπολ ντε Πιτσίντσα (3): 1932, 1952, 1953
  • Καμπεονάτο Προφεσιονάλ Ιντεραντίνο (6): 1954, 1958, 1960, 1961, 1966, 1967
Εθνικές[3][4]
Διεθνείς[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Época Amateur de Pichincha». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013. 
  2. «Fútbol Profesional». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013. 
  3. «Estadísticas Primera Categoría Serie "A"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013. 
  4. «Estadísticas Primera Categoría Serie "B"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013. 
  5. «Clubes de Primera Categoría "A"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]