Λάριξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάριξ
Ευρωπαϊκή λάριξ (Larix decidua syn. Larix europaea - Λάριξ η φυλλοβόλος συνών. Λάριξ η ευρωπαϊκή)
Ευρωπαϊκή λάριξ (Larix decidua syn. Larix europaea - Λάριξ η φυλλοβόλος συνών. Λάριξ η ευρωπαϊκή)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Κωνοφόρα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκίδες ή Πινίδες (Pinaceae)
Γένος: Λάριξ (Larix)
MILL.
Είδη

Δείτε κείμενο

Η λάριξ (ή σε αρσενικό γένος ο λάρικας, επιστ. ονομ. Larix) είναι κωνοφόρο δέντρο της οικογένειας των Πευκίδων (Pinaceae). Είναι ενδημικό στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου με ψυχρό εύκρατο κλίμα, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πολύ βόρεια και πιο νότια ψηλά στα βουνά. Οι λάρικες είναι τα επικρατέστερα φυτά στα πυκνά δάση της τάιγκας στη Ρωσία και τον Καναδά.

Είναι φυλλοβόλα δέντρα και φτάνουν από 15 μέχρι 50 μέτρα ύψος. Τα φύλλα είναι βελονοειδή, λεπτά, με μήκος 2-5 εκατοστά. Οι βελόνες κιτρινίζουν και πέφτουν στα τέλη του φθινοπώρου, αφήνοντας τα δέντρα γυμνά καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι κώνοι της λάρικος είναι ορθοί, μικροί, με μήκος 1-9 εκατοστά και χρώμα πράσινο ή μωβ. Όταν ωριμάζουν μετά από 5-8 μήνες αποκτούν καφέ χρώμα.

Είδη και Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γένος λάριξ χωρίζεται σε 3 ομάδες και περιλαμβάνει 14 είδη. Στην Ευρώπη φυτρώνει το είδος (Larix decidua syn. Larix europaea[1] - Λάριξ η φυλλοβόλος συνών. Λάριξ η ευρωπαϊκή[2][3]). Απαντάται στα βουνά της κεντρικής Ευρώπης, στις Άλπεις, στα Καρπάθια Όρη και στα πεδινά της βόρειας Πολωνίας και νότιας Λιθουανίας. Το είδος (Larix gmelinii - Λάριξ του Γκμέλιν) είναι το μοναδικό δέντρο στον κόσμο που φυτρώνει σε γεωγραφικό πλάτος 72° 30' βόρεια και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από -70° C. Άλλα γνωστά είδη είναι η λάριξ η σιβηρική (Larix sibirica), η λάριξ η ανατολική (Larix occidentalis) και η λάριξ η πολωνική (Larix polonica).

Η λάριξ ως μπονσάι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λάριξ είναι δένδρο κατάλληλο για μπονσάι, διότι ο κορμός του έχει ιδιαίτερα όμορφα χαρακτηριστικά (παραδείγματος χάρη, σκασίματα) που προσομοιώνουν την όψη ενός ώριμου δέντρου από νεανικές ηλικίες. Όμορφα δενδρύλλια του είδους Larix decidua μπορούν να συλλεχθούν από τη φύση και με απλή φροντίδα να δώσουν πανέμορφα μπονσάι. Φυσικά χρειάζεται προσοχή ώστε η συλλογή του δένδρου να μην γίνεται σε προστατευόμενες περιοχές όπως Εθνικά Πάρκα κλπ. Το δέντρο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα τον πρώτο χρόνο (συνήθως συλλέγεται σε μεγάλα υψόμετρα και χρειάζεται προσοχή για να επιβιώσει στις νέες συνθήκες).

Λόγω της αντοχής του σε τραχιές κλιματολογικές συνθήκες, ως μπονσάι δεν χρειάζεται προστασία το χειμώνα, παρά μόνο στις ρίζες αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου για πολλές συνεχόμενες ημέρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Larix». Multilingual Multiscript Plant Name Database (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2012. 
  2. Δημητράκου,Μέγα λεξικόν όλης της ελληνικής γλώσσης, τόμος Η΄ σελ. 4265.
  3. Λεξικόν φυτολογικόν υπό Γενναδίου Αθ. 1914

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]