Κώστας Καρτάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κώστας Καρτάλης
Kostas Kartalis.jpg
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταπολιτικός

O Kώστας Καρτάλης είναι μέλος ΔΕΠ (Καθηγητής) στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι επίσης Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο αντικείμενο "Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων". Είναι επίτιμος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.[1]

Έχει διατελέσει Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος (ΕΚΠΑ) καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ (1985). Είναι επίσης κάτοχος Μάστερ στη Φυσική Ατμόσφαιρας, Μάστερ στην Αεροδιαστημική Μηχανική και Διδακτορικού Διπλώματος στη Φυσική Ατμόσφαιρας-Περιβάλλοντος (με τη χρήση δορυφορικών τεχνικών), όλα από το Πανεπιστήμιο του Michigan, Ann Arbor.

Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων στο Υπουργείο Πολιτισμού (2001-2004) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) (2005-2007). Διετέλεσε επίσης τεχνικός συνεργάτης του Δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αντώνη Τρίτση για τα Δικαιώματα των Λαών.

Το 2007 εξελέγη Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, ενώ επανεξελέγη το 2009. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων (2010-2012) και Πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος - Κορέας.

Σε διεθνές επίπεδο, είναι μέλος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης της UNESCO και Εθνικός εκπρόσωπος του διεθνούς προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης GLOBE, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μέλος της Επιτροπής Στήριξης του Κέντρου Παρακολούθησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Κοινοβουλευτικών για περιβάλλον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]