Κύρος (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κύρος ποταμός)
Κύρος ποταμός
Η συμβολή των ποταμών Αράγκβι και Κύρου στη Μτσχέτα
ΠηγέςΤουρκία
ΕκβολέςΚασπία Θάλασσα
Χώρες ΛεκάνηςΤουρκία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν
ΧώραΤουρκία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν
Μήκος1.360 χλμ[1]
Μέση εκροή443 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιDidi Liakhvi River, Ksani, Aragvi River, Alazani, Iori River, Turyan, Khrami River, Aghstafa River, Shamkirchay, Αράς, Vere River, Κογμπ, Varagajur, Gargar, Goratis Tsghali, Posof Çayı, Tartar, Xaçınçay, Lekhura, Qarqar river, Algeti River, Girdimançay, Podkumok, Kürəkçay, Kyurak, Dzegamchay και Dzhagirchay
Χάρτης

Ο Κύρος (τουρκικά: Kura· αζερικά: Kür· γεωργιανά: მტკვარი, Μτ’κ’βάρι· αρμενικά: Կուր, Κουρ· αρχαία ελληνικά: Κῦρος· περσικά: کوروش‎, Kuruš [2][3]) είναι ποταμός που ρέει στα ανατολικά, νότια των βουνών του Μεγάλου Καυκάσου, ο οποίος απορρέει στις νότιες πλαγιές του Μεγάλου Καυκάσου ανατολικά στην Κασπία Θάλασσα. Απορρέει επίσης στη βόρεια πλευρά του Μικρού Καυκάσου, ενώ ο κύριος παραπόταμός του, ο Αράς απορρέει στη νότια πλευρά αυτών των βουνών. Ξεκινάει από τη βορειοανατολική Τουρκία, ρέει μέσα από την Τουρκία ως τη Γεωργία, στη συνέχεια στο Αζερμπαϊτζάν, όπου δέχεται τον Αρά ως δεξιό παραπόταμο και εισέρχεται στην Κασπία Θάλασσα στη Νεφτσαλά. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 1.515 χιλιόμετρα.

Άνθρωποι έχουν κατοικήσει την περιοχή του Καυκάσου εδώ και χιλιάδες χρόνια και αρχικά καθιέρωσαν τη γεωργία στην κοιλάδα του Κύρου πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Μεγάλοι, πολύπλοκοι πολιτισμοί εξελίχθηκαν τελικά στο ποτάμι, αλλά από το 1200 μ.Χ., οι περισσότεροι καταστράφηκαν από φυσικές καταστροφές και ξένους εισβολείς. Η αυξανόμενη ανθρώπινη χρήση και οι ενδεχόμενες ζημιές στα δάση και τα λιβάδια της λεκάνης απορροής συνέβαλαν στην αύξηση της έντασης των πλημμυρών κατά τον 20ό αιώνα. Στη δεκαετία του 1950, η Σοβιετική Ένωση άρχισε να κατασκευάζει πολλά φράγματα και κανάλια στον ποταμό. Προηγουμένως όντας πλωτός μέχρι την Τυφλίδα στη Γεωργία, τώρα είναι πολύ πιο αργός και ρηχός, καθώς έχει εκμεταλλευτεί από αρδευτικά έργα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Ο ποταμός είναι πια αρκετά μολυσμένος από τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα όπως η Τυφλίδα και το Ρουστάβι στη Γεωργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kura River στο Wikimedia Commons