Κύλιξ του Απόλλωνα
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Κύλιξ λευκού βάθους με απεικόνιση του Απόλλωνα, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών διαθέτει κεραμικά ευρήματα κυρίως στη νέα αίθουσα του ισογείου, όχι όμως και στον κύριο εκθεσιακό του χώρο.Μεταξύ των λίγων κεραμικών του Μουσείου συγκαταλέγεται μια κύλιξ λευκού βάθους, που προέρχεται από έναν αποθέτη όπου είχαν τοποθετηθεί κτερίσματα τάφων κατά την εκκαρθάρισή τους, καθώς απαγορευόταν να καταστραφούν. Απεικονίζει τον θεό Απόλλωνα με περίτεχνη κόμμωση και δάφνινο στεφάνι στα μαλλιά. Ο θεός είναι καθισμένος σε οκλαδία δίφρο, ένα είδος πτυσσόμενου καθίσματος χωρίς πλάτη. Φορά λευκό χιτώνα, ερυθρό ιμάτιο και σανδάλια. Στο αριστερό του χέρι ένας κόκκινος ιμάντας συγκρατεί μια επτάχορδη λύρα από καύκαλο χελώνας (χέλυς), ενώ τα δάχτυλά του είναι στις χορδές, και με το δεξί σπένδει από φιάλη με κοσμήματα. Απέναντί του αποδίδεται ένα μαύρο πουλί, για το οποίο έχουν δοθεί ποικίλες ερμηνείες. Κάποιοι θεωρούν ότι απεικονίζει απλό μαντικό πουλί, ενώ άλλοι το ταυτίζουν ως το κοράκι που έφερε στον Απόλλωνα το μήνυμα του γάμου της αγαπημένης του Κορωνίδας, κόρης του βασιλιά Φλεγύα. Το αριστουργηματικό αυτό έργο χρονολογείται στη δεκαετία 480-470 π.Χ και αποτελεί έργο αττικού εργαστηρίου. Η παράσταση αποδίδει θαυμάσια με εικαστικό τρόπο τον στίχο από τον β' ύμνο στον Απόλλωνα που βρέθηκε στο νότιο τοίχο του Θησαυρού των Αθηναίων: “Τραγουδήστε για τον χρυσόμαλλο Πύθιο που τοξεύει μακριά και παίζει ωραία λύρα” (Μέλπετε δε Πύθιον χρυσοχαίταν έκατον εύλυραν).
Βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Κολώνια,Ρ.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αθήνα 2006
- Amandry, P., Chamoux, P., Guide de Delphes: Le musée, 1991, 231-233
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]http://odysseus.culture.gr/h/4/eh430.jsp?obj_id=4678 Αρχειοθετήθηκε 2015-10-12 στο Wayback Machine.