Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόμμα Μπάαθ (Ιρακινή κυρίαρχη παράταξη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ
حزب البعث العربي الاشتراكي
Γενικός ΓραμματέαςΣαλάχ αλ-Μουχτάρ
ΊδρυσηΦεβρουάριος 1968
Διάλυση1 Μαΐου 2003
(Η εθνική ηγεσία διέκοψε τη λειτουργία της, αλλά τα περιφερειακά τμήματα είναι ακόμη ενεργά)
Διάσπαση απόΚόμμα Μπάαθ (ενωμένο)
ΈδραΒαγδάτη, Ιράκ
ΙδεολογίαΣανταμισμός
Σημαία κόμματος

Το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ (αραβικά: حزب البعث العربي الاشتراكي), που αναφέρεται επίσης ως ιρακινό κίνημα Μπάαθ, ήταν ένα Μπααθιστικό πολιτικό κόμμα με έδρα τη Βαγδάτη του Ιράκ. Είναι ένα από τα δύο κόμματα (με ίδιο όνομα), που προέκυψε από τη διάσπαση του 1966 από το αρχικό κόμμα Μπάαθ.

Το 1966, το αρχικό κόμμα Μπάαθ χωρίστηκε στη μέση, η μία παράταξη υπό την ηγεσία του κόμματος Μπάαθ της Δαμασκού που καθιέρωσε το κόμμα στη Συρία, και η άλλη παράταξη υπό την ηγεσία του κόμματος Μπάαθ της Βαγδάτης. Οι δύο παρατάξεις, πρώην μέρη του Μπάαθ, διατήρησαν το ίδιο όνομα και παράλληλες δομές στον αραβικό κόσμο,[1] αλλά έγιναν τόσο ανταγωνιστικές που η Συρία - υπό την ηγεσία του συριακού μέρους του κόμματος Μπάαθ - έγινε το μοναδικό αραβικό κράτος που στήριξε το Ιράν κατά του Ιράκ, κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ. Οι Μπααθιστές κατέλαβαν την εξουσία στο Ιράκ για πρώτη φορά το 1963, αλλά καθαιρέθηκαν αρκετούς μήνες αργότερα. Η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος στο Ιράκ μεταξύ 1968 και 2003, ήταν για πολλά χρόνια υπό την ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ιρακινό κόμμα Μπάαθ απαγορεύτηκε το 2003 από την Προσωρινή Αρχή Συνασπισμού μετά την εισβολή στο Ιράκ.

Άνοιξε ξανά με την επιστροφή του υπαγόμενου στον Σαντάμ στρατηγού Ιζζάτ Ιμπραήμ αλ-Ντούρι στο Ιράκ το 2014.

  1. Ghareeb, Edmund A.· Dougherty, Beth K. (2004). Historical Dictionary of Iraq. The Scarecrow Press, Ltd. σελ. 192. ISBN 978-0-8108-4330-1. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]