Κόμμα Μπάαθ (Ιρακινή κυρίαρχη παράταξη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ
حزب البعث العربي الاشتراكي
Ίδρυση Φεβρουάριος 1968
Διάλυση 1 Μαΐου 2003
(Η εθνική ηγεσία διέκοψε τη λειτουργία της, αλλά τα περιφερειακά τμήματα είναι ακόμη ενεργά)
Διάσπαση από Κόμμα Μπάαθ (ενωμένο)
Έδρα Βαγδάτη, Ιράκ
Ιδεολογία Σανταμισμός
Σημαία κόμματος
Flag of the Ba'ath Party.svg

Το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ (αραβικά: حزب البعث العربي الاشتراكي), που αναφέρεται επίσης ως ιρακινό κίνημα Μπάαθ, ήταν ένα Μπααθιστικό πολιτικό κόμμα με έδρα τη Βαγδάτη του Ιράκ. Είναι ένα από τα δύο κόμματα (με ίδιο όνομα), που προέκυψε από τη διάσπαση του 1966 από το αρχικό κόμμα Μπάαθ.

Το 1966, το αρχικό κόμμα Μπάαθ χωρίστηκε στη μέση, η μία παράταξη υπό την ηγεσία του κόμματος Μπάαθ της Δαμασκού που καθιέρωσε το κόμμα στη Συρία, και η άλλη παράταξη υπό την ηγεσία του κόμματος Μπάαθ της Βαγδάτης. Οι δύο παρατάξεις, πρώην μέρη του Μπάαθ, διατήρησαν το ίδιο όνομα και παράλληλες δομές στον αραβικό κόσμο,[1] αλλά έγιναν τόσο ανταγωνιστικές που η Συρία - υπό την ηγεσία του συριακού μέρους του κόμματος Μπάαθ - έγινε το μοναδικό αραβικό κράτος που στήριξε το Ιράν κατά του Ιράκ, κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ. Οι Μπααθιστές κατέλαβαν την εξουσία στο Ιράκ για πρώτη φορά το 1963, αλλά καθαιρέθηκαν αρκετούς μήνες αργότερα. Η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος στο Ιράκ μεταξύ 1968 και 2003, ήταν για πολλά χρόνια υπό την ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ιρακινό κόμμα Μπάαθ απαγορεύτηκε το 2003 από την Προσωρινή Αρχή Συνασπισμού μετά την εισβολή στο Ιράκ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ghareeb, Edmund A.. Dougherty, Beth K. (2004). Historical Dictionary of Iraq. The Scarecrow Press, Ltd, σελ. 192. ISBN 978-0-8108-4330-1. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ba'ath Party (Iraqi-dominated faction) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).