Κόμμα Εθνικής Ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμμα Εθνικής Ανεξαρτησίας
Azərbaycan Milli İstiqlal Partiyası
ΈδραΜπακού
ΙδεολογίαΦιλελεύθερος συντηρητισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ιστότοπος
amip.az (αρχείο 3 Ιουλίου 2013)
Πολιτικό σύστημα Αζερμπαϊτζάν
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Εθνικής Ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν (ΚΕΑ, αζερικά: Azərbaycan Milli İstiqlal Partiyası‎‎) είναι κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΚΕΑ ιδρύθηκε στις 3-4 Ιουλίου 1992 και εγγράφηκε επίσημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 17 Ιουλίου το ίδιο έτος, αποκαθιστώντας το πολυκομματικό σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν μετά από 70 χρόνια σοβιετικής κυριαρχίας.

Το ΚΕΑ ήταν η πρώτη πολιτική οργάνωση που αγωνίστηκε για πολιτική εξουσία και ο αρχηγός του κόμματος Ετιμπάρ Μαμάντοφ ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του εθνικού κινήματος ελευθερίας του Αζερμπαϊτζάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πόλη της Μόσχας στις 26 Ιανουαρίου 1990, σχετικά με τις σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση στο Μπακού στις 20 Ιανουαρίου 1990, ο Μαμάντοφ συνελήφθη και κρατήθηκε στη φυλακή του Λεφορτόβο.

Το ΚΕΑ έχει συμμετάσχει σε όλες τις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα από την ανεξαρτησία. Στις προεδρικές εκλογές του 1992, ο Μαμάντοφ πήρε πίσω την υποψηφιότητά του, αλλά τρία χρόνια αργότερα, το ΚΕΑ ξεπέρασε το όριο του 8% στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1995 και έτσι εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο νομοθετικό σώμα, παρά όλα τα εμπόδια που έθεσε η κυβέρνηση.

Στις προεδρικές εκλογές του 1998, ο Μαμάντοφ ήρθε δεύτερος. Το ΚΕΑ συμμετείχε επίσης στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2000, του 2005 και του 2010.

Το 2003, ο Μαμάντοφ συμμετείχε στις εκλογές ως υποψήφιος του εκλογικού συνασπισμού «Κελεμπέ» (νίκη), που ιδρύθηκε εντός του ΚΕΑ στις 15 Οκτωβρίου του 2003. Τα αποτελέσματα των εκλογών παραποιήθηκαν.

Το ΚΕΑ, που συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2004, κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Κόμμα του Νέου Αζερμπαϊτζάν, το κυβερνών κόμμα, σε αριθμό δημοτικών μελών.

Ιδεολογία και πολιτικές θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος σκοπός του κόμματος είναι να συνδυάσει τις αρχές του Αζεμπαϊτζανισμού με:

  • τον εκσυγχρονισμό στη σκέψη
  • τον συντηρητισμό στην παράδοση και την ηθική
  • την ελευθερία στην οικονομία
  • την δικαιοσύνη στην κοινωνική ζωή
  • την επίτευξη ενότητας και ακεραιότητας της κοινωνίας και του κράτους.

Το κόμμα αγωνίζεται για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και τη θέσπιση κράτους δικαίου στη χώρα, κάτι που έχει εκθέσει τους υποστηρικτές του σε διάφορες μορφές ποινών από το τρέχον καθεστώς.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΚΕΑ είναι ένα από τα κορυφαία πολιτικά κόμματα στην πολιτική του Αζερμπαϊτζάν, που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια και κοινωνική ζωή, με τοπικά γραφεία σε 73 περιφέρειες και περισσότερα από 40.000 μέλη.