Κόλπος της Βενεζουέλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοποθεσία του Κόλπου της Βενεζουέλας.

Ο Κόλπος της Βενεζουέλας είναι κόλπος της Καραϊβικής Θάλασσας, ο οποίος οριοθετείται από τις Βενεζουελάνικες πολιτείες Θούλια και Φαλκόν και από το διαμέρισμα Γκουαχίρα στην Κολομβία. Ένα στενό 54 χιλιομέτρων τον συνδέει με τη Λίμνη Μαρακαΐμπο στα νότια.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόλπος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, μεταξύ της χερσονήσου Παραγουανά της πολιτείας Φαλκόν στη Βενεζουέλα και τη χερσόνησο Γκουαχίρα στην Κολομβία. Συνδέεται με τη Λίμνη Μαρακαΐμπο μέσα από τεχνητό κανάλι πλοήγησης. Επί του παρόντος, μια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών για τον κόλπο[1] δεν έχει επιλυθεί, παρά τις χρόνιες διαπραγματεύσεις για την επίλυσή της.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόλπος ανακαλύφθηκε από τους δυτικούς το 1499, όταν μια αποστολή με επικεφαλής τον Αλόνσο ντε Οχέδα στην οποία συνοδευόταν από τον Αμέρικο Βεσπούτσι, εξερεύνησε τις ακτές της Βενεζουέλας συλλέγοντας πληροφορίες και ονομάζοντας τα νέα εδάφη. Η αποστολή έφτασε στον κόλπο αφού πέρασε τις Ολλανδικές Αντίλλες και τη Χερσόνησο Παραγουανά.

Τα χωρικά ύδατα στον κόλπο αμφισβητούνται. Η διαφορά επιτάθηκε μετά την ανεξαρτησία της Κολομβίας και της Βενεζουέλας από την Ισπανία τον 19ο αιώνα. Η Ισπανική Αυτοκρατορία δεν οριοθέτησε την περιοχή επειδή οι αυτόχθονες Ουαγιουού έκαναν αντίσταση. Τα χερσαία σύνορα καθορίστηκαν τελικά το 1941, αλλά τα ναυτικά βρίσκονται ακόμη υπό αμφισβήτηση.

Η χερσόνησος Γκουαχίρα (αριστερά) και ο Κόλπος της Βενεζουέλας (κέντρο) ο οποίος βρίσκεται στα νότια της Καραϊβικής θάλασσας.

Οικονομική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος παράγοντας που δίνει σημασία στο κόλπο είναι το γεγονός ότι συνδέει την Καραϊβική Θάλασσα και τη Λίμνη Μαρακαΐμπο, μια σημαντική πηγή αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Ως εκ τούτου ο κόλπος βοηθά τη σύνδεση των πηγαδιών και διυλιστηρίων της λίμνης Μαρακαΐμπο με τις αγορές του κόσμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gulf of Venezuela στο Wikimedia Commons