Κωνσταντίνος της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρίγκιπας Κωνσταντίνος
Πρίγκιπας της Ολλανδίας
Γέννηση11 Οκτωβρίου 1969 (1969-10-11) (54 ετών)
Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Ουτρέχτης, Ουτρέχτη, Ολλανδία
ΣύζυγοςΛαυρεντίν Μπρίνκχορστ
ΕπίγονοιΚόμισσα Ελοΐζα
Κόμης Νικόλαος Κασίμιρος
Κόμισσα Ελεονώρα
Πλήρες όνομα
   Κωνσταντίνος Χριστόφορος Φρειδερίκος Άσγουίν
Ολλανδικά: Constantijn Aschwin Karel Frederik Hendrik
ΟίκοςΟράγγης-Νάσσαου
ΠατέραςΚλάους φον Άμσμπεργκ
ΜητέραΒεατρίκη της Ολλανδίας
ΘρησκείαΠροτεσταντική Εκκλησία της Ολλανδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ολλανδίας (Ολλανδικά: Prins Constantijn van Nederland, γενν. 11 Οκτωβρίου 1969) είναι το τρίτο παιδί και γιος της πρώην βασίλισσας Βεατρίκης.[1] Είναι τέταρτος στη σειρά διαδοχής του Ολλανδικού θρόνου.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1969 στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Ουτρέχτης στην Ουτρέχτη. Είναι το τρίτο παιδί και γιος της Βεατρίκης, Διαδόχου Πριγκίπισσας της Ολλανδίας και του διπλωμάτη Κλάους φον Άμσμπεργκ.

Στη βάπτισή του ανάδοχοι ήταν ο (τότε) βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας, ο Πρίγκιπας Άσγουίν του Λίππε-Μπίστερφελντ, ο Άξελ Φράιχερ φον ντεμ Μπούσε-Στρέιτχορστ, ο Μαξ Κόνσταμ και η Κορίνα ντε Μποφόρ-Σίκινια.

Ο πρίγκιπας σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Λείντεν και στη συνέχεια εργάστηκε στις Βρυξέλλες, στο τμήμα της (Ολλανδικής) Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων. Αργότερα προσλήφθηκε από την ΕΕ και στη συνέχεια να εργάστηκε εκεί σε διάφορες θέσεις, μέχρι το τέλος του 1999.

Τον Δεκέμβριο του 2000 του απονεμήθηκε τον βραβείο Master of Business Administration στο INSEAD στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας. Έπειτα εργάστηκε στη Διεθνή Οικονομική Εταιρεία του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. Από το 2003 εργάζεται στην RAND Corporation Europe στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, έχει θέση μερικής απασχόλησης στο ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη.

Ο πρίγκιπας εμφανίζεται σπάνια σε δημόσιες εκδηλώσεις με την ιδιότητά του ως μέλος του Ολλανδικού Βασιλικού Οίκου. Είναι επίσης δεινός αθλητής και απολαμβάνει το ποδόσφαιρο, το τένις, το γκολφ και το σκι. Τα άλλα χόμπι του περιλαμβάνουν το σχέδιο, το μαγείρεμα και την ανάγνωση.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2000 ανακοινώθηκε επισήμως ο αρραβώνας του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου και της Λαυρεντίν Μπρίνκχορστ. Ο πολιτικός γάμος πραγματοποιήθηκε από τον Γουίμ Ντίτμαν, δήμαρχο της Χάγης, στις 17 Μαΐου 2001, ενώ ο θρησκευτικός γάμος έλαβε χώρα δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Μαΐου, στην Εκκλησία Αγίου Ιακώβου. Το ζευγάρι απέκτησε μαζί τρία παιδιά:

Με την παραίτηση της Βασίλισσας Βεατρίκης, η οποία έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 2013, τα παιδιά του πρίγκιπα Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Λαουρεντήν έπαψαν να είναι μέλη του Βασιλικού Οίκου, αν και εξακολουθούν να είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας.[3]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 11 Οκτωβρίου 1969 - μέχρι σήμερα: Η Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ολλανδίας, Πρίγκιπας της Οράγγης-Νάσσαου, Κος. βαν Άμσμπερκ

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολλανδικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξένες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βέλγιο: Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Στέμματος (20 Ιουνίου 2006)[6]
  • Ιορδανία: Μεγάλο Κορδόνι του Ανώτατου Τάγματος της Αναγέννησης (30 Οκτωβρίου 2006)[7]
  • Λουξεμβούργο / Ολλανδία: Ιππότης του Χρυσού Λιονταριού του Οίκου του Νάσσαου (από τη γέννηση)[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Claus-Casimir gedoopt in Apeldoorn» (στα Dutch). NU.nl. 10 Οκτωβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. Current line of succession Αρχειοθετήθηκε 25 January 2011 στο Wayback Machine. – Official website of the Dutch Royal House
  3. «Abdication information». Dutch Royal House. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2013. 
  4. Belga Pictures, Victoria of Sweden's wedding, Constantijn & Laurentien Αρχειοθετήθηκε 15 May 2013 στο Wayback Machine.
  5. 5,0 5,1 «Honorary distinctions of the Grand Duchy of Luxembourg» (PDF). Service Information et Presse. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2007. 
  6. PPE group photo
  7. PPE Agency, Group photo

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωνσταντίνος της Ολλανδίας
Γέννηση: 11 Οκτωβρίου 1969
Γραμμή διαδοχής
Προκάτοχος
Πριγκίπισσα Αριάδνη
Γραμμή διαδοχής στον Ολλανδικό θρόνο
4η θέση
Διάδοχος
Κόμισσα Ελοΐζα