Κωνσταντίνος Νομικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Νομικός
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Νομικός (Ελληνικά)
Γέννηση24  Σεπτεμβρίου 1943
Αλεξάνδρεια
Θάνατος29  Σεπτεμβρίου 2021[1]
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςσεισμολογία και ηλεκτρονική
Ιδιότηταφυσικός και διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Κωνσταντίνος Νομικός, (24 Σεπτεμβρίου 1943 -29 Σεπτεμβρίου 2021) ήταν Έλληνας φυσικός, ένας από τους συνιδρυτές της ομάδας ΒΑΝ.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1971), μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ηλεκτρονική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1969), πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1966) και έκανε μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο London University Queen Mary College - Photo electronics Devices Laboratory (1972-1973).

Ακαδημαϊκή, ερευνητική και επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως επιμελητής του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1966, συνδράμοντας στις εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις των φοιτητών του Φυσικού Τμήματος, στην καθοδήγηση των πτυχιακών εργασιών τους και στην καθοδήγηση και ερευνητική βοήθεια σε υποψηφίους διδάκτορες του Φυσικού Τμήματος. Αποτέλεσμα της ερευνητικής του δραστηριότητας ήταν οι 15 πρώτες δημοσιεύσεις του σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Από το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποχώρησε εθελούσια τον Απρίλιο του 1982.

Συν-ίδρυσε και συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα μετρήσεων μεταβολών γαιωρευμάτων με εφαρμογή στην πρόγνωση σεισμών, γνωστό ως μέθοδο ΒΑΝ. Ανέλαβε τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της υποδομής των συστημάτων και βοήθησε ενεργά στην περάτωση των διδακτορικών διατριβών που πλαισίωνε το ερευνητικό πρόγραμμα.

Διετέλεσε εισηγητής στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) στα Ψηφιακά Ηλεκτρονικά και την Τεχνολογική ανάπτυξη των modems στην Ελλάδα. Δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Τεχνικού Αξιωματικών Τεχνικού (ΣΤΕΑΤ) τα μαθήματα Κυματική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Κβαντική Φυσική και Ψηφιακά Ηλεκτρονικά (1976-1986).

Το 1988 εκλέχτηκε καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Κρήτης (παρ/μα Χανίων), με γνωστικό αντικείμενο Μικροηλεκτρονική & Μικροϋπολογιστές. Από το 1990 ως το 1991 διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος. Τον Ιούνιο του 1991 αποσπάστηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνο όργανο για την αναγνώριση ξένων διπλωμάτων και συμβουλευτικού οργάνου όλων των ΤΕΙ σε θέματα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Το 1992 εκλέχτηκε καθηγητής του ΤΕΙ Πειραιά στο Τμήμα Φυσικής-Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών διατηρώντας παράλληλα τη θέση του εισηγητή στο ΙΤΕ.Το 1995 εκλέχτηκε καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικής στο ΤΕΙ Αθηνών και ως το καλοκαίρι του 2010 διδάσκει τα μαθήματα Μικροϋπολογιστές Ι και Αισθητήρες. Κατά τα τελευταία έτη διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος. Το φθινόπωρο του 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή, στο ΤΕΙ Αθηνών.

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. [2]

Τομείς Επιστημονικής και Εφηρμοσμένης Εξειδίκευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φαινόμενα μεταφοράς στους ημιαγωγούς. Φωτοαγωγιμότητα
  2. Ενισχυτές εικόνας και φθορίζοντα υλικά
  3. Μετρήσεις και ανάλυση μαγνητοτελουρικών μεταβολών και συσχετισμός με σεισμούς
  4. Μετρήσεις και ανάλυση ηλεκτρομαγνητικών μεταβολών στις υψηλές και χαμηλές συχνότητες και συσχετισμός με σεισμούς
  5. Συστήματα τηλεμετρίας
  6. Μικροϋπολογιστές και μικροεπεξεργαστές

Ερευνητικά Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεταβολές ηλεκτρικών γεωρευμάτων και συσχέτιση με τους επερχόμενους σεισμούς (Μέθοδος ΒΑΝ). Η ιδρυτική επιστημονική ομάδα αποτελείτο από τους:
    • Δρ. Π. Βαρώτσο καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών
    • Δρ. Κ. Αλεξόπουλο ομότιμο καθηγ. Παν. Αθηνών, ακαδημαϊκό
    • Δρ. Κ. Νομικό καθηγ. ΤΕΙ ΑΘηνών
  2. Μελέτη ιδιοτήτων φθοριζουσών οθονών κάτω από την επίδραση ακτίνων Χ. (1989)
  3. Σχεδίαση, κατασκευή και αξιολόγηση νέου θαλάμου μέτρησης απόλυτου συντελεστού απόδοσης και διακριτικής ικανότητας οθονών κάτω από την επίδραση ακτίνων Χ. (1997)
  4. Παρασκευή και αξιολόγηση σπινθηριστών για χρήση σε ανιχνευτές ακτινοβολίας συστημάτων ιατρικής απεικόνισης. (1999)
  5. Ψηφιακή αποθήκευση και ανάλυση μεταβολών ηλεκτρικού πεδίου στις χαμηλές και υψηλές συχνότητες στην περιοχή της Κρήτης. (1992)
  6. Πολυπρογραμματιζόμενο σύστημα συλλογής δεδομένων. Πρόγραμμα Ελληνικής – Γερμανικής Συνεργασίας. (1992)
  7. Ερευνητικός Ιστός Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - Ανάπτυξη και επέκταση του Τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων. (1997-2000)
  8. Συμβολή στις τεχνολογίες μελέτης σεισμοηλεκτρομαγνητικών διαταραχών με την χρήση επίγειων και δορυφορικών παρατηρήσεων. (2000-2002)
  9. Υπεύθυνος έργου (για το ΤΕΙ Αθήνας) προγράμματος Α’ ΕΠΕΑΕΚ: «Αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών τμημάτων Ηλεκτρονικής Τ.Ε.Ι.»
  10. Υπεύθυνος έργου προγράμματος «Ηλεκτρομαγνητικές μεταβολές και συσχέτιση με σεισμούς» Πρόγραμμα Αρχιμήδης Ι. (2004-2006)
  11. Υποέργο: Μελέτη φωσφόρων / σπινθηριστών για χρήση σε ανιχνευτές ακτινοβολίας συστημάτων ιατρικής απεικόνισης - Πρόγραμμα Αρχιμήδης Ι. (2004-2006)
  12. Υπεύθυνος έργου του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτη συχνοτήτων». Πρόγραμμα του ΤΕΙ Αθήνας «Αθήνα 2004». (2004-2006)

Μελέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σχεδίαση και κατασκευή Προτύπου Modem V21 και V23. Υπό Κ. Νομικού και Α. Κόντου. (1985-1986)
  2. Αφαίρεση του Μαγνητικού θορύβου από τις αναγραφές των σταθμών πεδίου ΒΑΝ. Υπό Κ.Νομικού. (1987-1989)
  3. Μελέτη του τρόπου Ανταλλαγής σεισμολογικών δεδομένων μεταξύ των φορέων που αποτελούν το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων. Υπό Κ. Νομικό, Ι. Μπασκουτά, Δ. Φουντούλη, Γ. Παπαδόπουλο, Χρ. Μεταξά. Μελέτη γα λογαριασμό του Οργανισμού Αντισεισμικής Σχεδίασης και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π). (1997)

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

103 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά (με peer review) και την Ακαδημία Αθηνών ως τον Ιούνιο του 2010.

Αναφορές από άλλους ερευνητές (Citation Index)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ετεροαναφορές (citation Index) που ευρέθηκαν από το Scopus την χρονική περίοδο που καλύπτει η βάση 1996-2009, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αυτοαναφορές από όλους τους συγγραφείς, είναι περισσότερες από 210.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.in.gr/2021/09/30/greece/konstantinos-nomikos-pethane-o-kathigitis-fysikis-melos-tis-omadas-van-gia-tin-prognosi-seismon/.
  2. «Κωνσταντίνος Νομικός: Πέθανε ο φυσικός και συνιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ». news.makedonias.gr. 29 Σεπτεμβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]