Κωνσταντίνος Λεβίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Λεβίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Λεβίδης (Ελληνικά)
Γέννηση1790
Θάνατος4  Οκτωβρίου 1868
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Κωνσταντίνος Λεβίδης (Κωνσταντινούπολη 1790-Αθήνα 4 Οκτωβρίου 1868) ήταν Έλληνας λόγιος, συγγραφέας και συντάκτης που θεωρήθηκε ως ο "πατέρας της ελληνικής δημοσιογραφίας".[εκκρεμεί παραπομπή]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεβίδης γεννήθηκε στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης και ήταν γιος μιας ελληνικής οικογένειας ευγενών βυζαντινής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν ο Νικόλαος Λεβίδης, ένας άνθρωπος των γραμμάτων, συγγραφέας αρκετών βιβλίων και μια σημαντική φιγούρα μεταξύ των Ελλήνων που επηρεάστηκαν από την Αναγέννηση. Η μητέρα του ήταν επίσης γυναίκα των γραμμάτων, με μεγάλη μόρφωση και με ταλέντο στην μουσική και τις γλώσσες.

Ο Λεβίδης έλαβε σημαντικές σπουδές κατά την διάρκεια των νεανικών χρόνων του. Ήταν πολύγλωσσος και μιλούσε αλβανικά, αρχαία ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, λατινικά, τουρκικά με ιδιαίτερη ευχέρεια. Ήταν παθιασμένος με την ιστορία, την λογοτεχνία και τις πολιτικές επιστήμες και έτσι φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης πριν το 1821, μαζί με τον Δημήτριο Καλλέργη. (Ο Καλλέργης έγινε αργότερα ο πρωτοπόρος στο πραξικόπημα του 1843 στην Ελλάδα, μια εξέγερση που ανάγκασε τον βασιλιά Όθωνα να προχωρήσει στην δημιουργία συντάγματος. Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό Σύνταγμα του 1844).

Στην Βιέννη, ο Λεβίδης μυήθηκε από τον Ατάνας Βογορίδη στην Φιλική Εταιρεία, μια μυστική επαναστατική οργάνωση. Όταν ξέσπασε ο ελληνικός Αγώνας για την Ανεξαρτησία, ο Κωνσταντίνος και ο αδερφός του Αλέξανδρος ταξίδεψαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες προκειμένου να γίνουν εθελοντές στην επαναστατική μάχη των Ελλήνων στην Μολδοβλαχία. Πολέμησε με το στράτευμα του πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη και συμμετείχε στην Μάχη της Δραγατσάνης (19 Ιουνίου 1821).

Λογοτεχνική παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγικότατος συγγραφέας, ο Λεβίδης δημοσίευσε πολλά βιβλία για την κοινωνία, την πολιτική και την ιστορία της εποχής του. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν μια σημαντική μελέτη πάνω στον βασιλιά Όθωνα, η οποία κυκλοφόρησε το 1863 στις Βρυξέλλες, στα γαλλικά, και είχε τον τίτλο Quelques mots sur la Grèce et l'ex Roi Othon: Adresses a l' opinion publique du monde civilise. Μια άλλη μελέτη αναφερόταν στο νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος και δημοσιεύτηκε το 1863 στην Gênes, ήταν επίσης γραμμένη στα γαλλικά και είχε τίτλο Le Gouvernement et l'Administration en Grèce depuis 1833 par un témoin oculaire καθώς και μια μεγάλη ιστορική και πολιτική διατριβή με τίτλο, La race hellénique et l' Occident.Η ελληνική φυλή και η Δύσις : Απάντησις εις την Συνταγματικήν, που κυκλοφόρησε το 1856.

Συνεπιμελήθηκε, μαζί με τον Αλέξανδρο Ραγκαβή, ένα γαλλο-ελληνικό λεξικό το 1837, καθώς και ένα αγγλο-ελληνικό λεξικό. Ο Κωνσταντίνος Λεβίδης άφησε πίσω του έναν αριθμό αδημοσίευτων έργων ιδιαίτερης σημασίας. Μεταξύ αυτών, την Ιστορία της Φιλικής Εταιρείας και την Ιστορία της Οθωμανικής Ιστορίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ
  • Athanassio C. Karathanassis, Athanassios Bogoridis: un apercu sur sa vie et son oeuvre
  • Νέα Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, τ. 22
  • Politics and Statecraft in the Kingdom of Greece 1833-1843, 1968, p. 227
  • Jon V. Kofas, International and Domestic Politics in Greece During the Crimean War, East European Monographs, Boulder distributed by Columbia University Press, New York 1980, p. 98
  • Κώστας Μάγερ, Δημοσιογραφικά πορτραίτα, n.d., p. 53

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]