Κωνσταντίνος Καλαμπόκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κωνσταντίνος Καλαμπόκας το 1997

Ο Κωνσταντίνος Καλαμπόκας[1] ήταν Έλληνας ιεροψάλτης.

Γεννήθηκε στη Χίο το 1924. Με τη Βυζαντινή μουσική άρχισε να ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια. Σε ηλικία 12 χρόνων άρχισε να μαθαίνει την «Ψαλτική Τέχνη» κοντά στον διακεκριμένο μουσικοδιδάσκαλο Αντώνιο Μανάρα, Λαμπαδάριο (αριστερό ιεροψάλτη) του Γεωργίου Βινάκη στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Μετά τη Γερμανική Κατοχή και το θάνατο του Αντωνίου Μανάρα[2] ο Κωνσταντίνος Καλαμπόκας συνέχισε με ζήλο τη Βυζαντινή Μουσική για δύο περίπου χρόνια κοντά στον Παντελή Μελαχροινούδη, ο οποίος διέβλεψε τα φωνητικά προσόντα του μαθητή του, ενώ παράλληλα και σε ηλικία 16 ετών ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοψάλτη, για τρία περίπου χρόνια (1940-1943), στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Χίου. Στη συνέχεια από το 1943 ανέλαβε Λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Καλοπλύτη της πόλεως Χίου, μέχρι το 1951, με Πρωτοψάλτη τον Μόδεστο Κορδή. Από το 1952 μέχρι το 1960 υπηρέτησε ως Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Παναγίας Λατομιτίσσης Χίου, όπου και καθιερώθηκε μεταξύ των πρώτων ιεροψαλτών του νησιού. Το 1961, ύστερα από δοκιμασία, ανέλαβε Λαμπαδάριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου με Πρωτοψάλτη τον Νικόλαο Χατζησταμάτη, μέχρι το 1981, τον οποίο διαδέχθηκε ύστερα από την αποχώρησή του, στη θέση του Πρωτοψάλτη.

Αποφοίτησε από την Ε' τάξη του Εθνικού Ωδείου Αθηνών με το βαθμό «Άριστα». Από το 1979 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Xίου, εκλεγόταν Πρόεδρος ανελλιπώς μέχρι το θάνατό του (2006) και παράλληλα ήταν Διδάσκαλος και Χοράρχης της 30μελούς Βυζαντινής Χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός». Από το 1984 δίδαξε τη Βυζαντινή Μουσική στη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Xίου, Ψαρών και Οινουσσών. Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.). Έχει διδάξει την ψαλτική τέχνη σε πλήθος μαθητών.

Γνώστης της ελληνορθόδοξης ιεράς μουσικής παράδοσης, ο Κωνσταντίνος Καλαμπόκας είχε τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, όπως του «Αναγνώστου του Οφφικίου του Άρχοντα Πρωτοψάλτου» της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου και του «Ανώτατου Οφφικίου του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου» (17 Αυούστου 1997, κατά την επίσκεψή στη Χίο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου). Στις 2 Ιουλίου 1999 ο Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου και Πρωτομάρτυρος της Χίου, όπως και έπαινο της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Κωνσταντίνος Καλαμπόκας αποχώρησε από την ενεργό δράση τον Ιούνιο του 1999 σε ηλικία 75 ετών και έφυγε από τη ζωή το 2006.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νέος Ιεροψαλτικός Κόσμος. Ιανουάριος Μάρτιος 2000. 
  2. Εφημερίδα "Πολίτης" Χίου. 28/08/2006. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]