Κωνσταντίνος Δεστούνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Δεστούνης
Γέννηση1991
EίδοςΠιάνο
ΙδιότητεςΣολίστ

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης είναι Έλληνας σολίστ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991.

Σπούδασε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ειδικεύεται στο Πιάνο. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2011, με το Χρυσό Μετάλλιο της Unesco, ενω έχει τιμητικές διακρίσεις από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ως σολίστ έχει κάνει σύμπραξη με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, την Συμφωνική Ορχήστρα της Καμπέρα (Αυστραλία), την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Sinfonietta Αθηνών, την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Southern Highlands International Piano Competition» που διεξήχθη στην Αυστραλία 1-12 Οκτωβρίου.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Είναι ένας από τους επιφανέστερους νέους Έλληνες μουσικούς, με διεθνή σταδιοδρομία ως σολίστ πιάνου. Είναι νικητής πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, με σημαντικότερους τους ‘Grand Prix Maria Callas’ στην Αθήνα, ‘Southern Highlands’ στην Καμπέρα της Αυστραλίας και τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό πιάνου της Βρέμης. Ως νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της ΕΡΤ εκπροσώπησε την Ελλάδα στην «Eurovision Young Musicians» στη Βιέννη. Έχει επίσης τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Μυκονίου» της Τάξης των Γραμμάτων & Καλών Τεχνών, με το «Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη» της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, με το Χρυσό Μετάλλιο της UNESCO, με το Βραβείο «Τζίνα Μπαχάουερ» του ισπανικού σωματείου «Κόσμος εν Αρμονία» και με τιμητικές διακρίσεις από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Καμπέρα, τις Κρατικές και Δημοτικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Θουριγγίας, της Συμφωνική Ορχήστρα της Murcia, την Ορχήστρα Νέων του Ηνωμένου Βασιλείου και με πολλές ακόμα ορχήστρες. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικά μουσικά κέντρα, όπως το Royal Albert Hall του Λονδίνου, την όπερα La Fenice της Βενετίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Glocke Saal της Βρέμης, το Llewellyn Hall της Καμπέρα, την Όπερα των Τιράνων κ.ά.

Συμπεριλαμβάνει συχνά στα ρεσιτάλ του έργα Ελλήνων συνθετών, αποσκοπώντας στην προώθηση της ελληνικής μουσικής. Ανάμεσα στη δισκογραφία του ξεχωρίζει η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση των πιανιστικών απάντων του Θόδωρου Αντωνίου. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το συνθέτη, κυκλοφορεί από τη σειρά Grand Piano της Naxos και έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές από το διεθνή τύπο, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Gramophone.

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης είναι διδάκτωρ του Royal College of Music του Λονδίνου, με αντικείμενο έρευνας ‘Theodore Antoniou’s solo piano works in the context of Greek contemporary piano repertoire: a performer’s approach’. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ειδίκευση πιάνου (με καθηγητή τον Ιγκόρ Πέτριν) και στη συνέχεια απέκτησε Master στο πιάνο από το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg, Post-Master και διδακτορικό από το Royal College of Music του Λονδίνου. Επίσης είναι διπλωματούχος πιάνου του Ελληνικού Ωδείου και της Schola Cantorum του Παρισιού (καθ. Αγάθη Λεϊμονή), καθώς και πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας του Ελληνικού Ωδείου. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Α. Ωνάσης και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα ακαδημαϊκά έτη 2017/18 και 2018/19 δίδαξε στο Royal College of Music του Λονδίνου σε επίπεδο Bachelor. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, παραδίδει σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεχίζει τις πολυάριθμες σολιστικές εμφανίσεις.


Κονσέρτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wolfgang Amadeus Mozart: - No. 12 σε Λα μείζονα, K. 414 - No. 20 σε Ρε ελάσσονα, K. 466 - No. 21 σε Ντο μείζονα, Κ. 467 - No. 23 σε Λα μείζονα, K. 488

Ludwig van Beethoven: - No. 1 σε Ντο μείζονα, Op. 15 - No. 3 σε Ντο ελάσσονα, Op. 37 - No. 5 σε Μι ύφεση μείζονα, Op. 73 - Τριπλό Κοντσέρτο σε Ντο μείζονα, Op. 56

Felix Mendelssohn-Bartholdy: - No. 1 σε Σολ ελάσσονα, Op. 25

Franz Liszt: - No. 1 σε Μι ύφεση μείζονα

Edward Grieg: - Op. 16 σε Λα ελάσσονα

Pyotr Ilych Tchaikovsky: - No. 1 σε Σι ύφεση ελάσσονα, Op. 23

Sergey Rachmaninov: - No. 2 σε Ντο ελάσσονα, Op. 18

Sergei Prokofiev: - No. 3 σε Ντο μείζονα, Op. 26

Alfred Schnittke: - Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων

John Psahas: - View from Olympus (διπλό κοντσέρτο για πιάνο, κρουστά και ορχήστρα)


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]