Κωνσταντίνος Βατάτζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος Βατάτζης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣτρατοπεδάρχης
Περίοδος ακμής12ος αιώνας
Οικογένεια
ΟικογένειαΒατάτζαι
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Κωνσταντίνος ο Βατάτζης ήταν βυζαντινός στρατηγός στα τέλη 11ου αρχές 12ου αιώνα, που είναι γνωστός από συναξάρια για την ζωή του εγγονού του και αυτοκράτορα Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη[1].

Ο Κωνσταντίνος αναφέρεται κάτοικος Ορεστιάδος της Ανδριανούπολης, όπου προέρχεται και ζούσε η οικογένεια των Βατάτζηδων[1]. Εφόσων ήταν όντως παππούς του Ιωάννη πιθανότατα ήταν και πατέρας του Βασιλείου. Ο Κωνσταντίνος από κάποιες πηγές αναφέρεται στρατηγός του θέματος Θρακησίων, και όπως λένε τα συναξάρια, πριν το 1204 όταν η αυτοκρατορία έπεσε στους Λατίνους και διοικητής του Θέματος αναφέρεται ο αντικαταστάτης του, κάποιος Λαπαρδάς[1], βέβαια γνωρίζουμε ότι την περίοδο αυτή διοικητής των Θρακησίων ήταν ο Βασίλειος. Την περίοδο αυτή τα συναξάρια μιλάνε για μεγάλα κατορθώματα επί των Τούρκων και Φράγκων από τον Κωνσταντίνο[1]. Επίσης αναφέρεται, το 1143, με το αξίωμα του στρατοπεδάρχη επί αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Θρακικό κέντρο, Θρακικά, Θρακικα, σύγγραμμα περιοδικόν, έκτακτον τεύχος, Παράρτημα Γ΄τόμου, Αθήναι 1981, Τυπογραφείο Α.Ε.Ε. Νέα Ελληνική ΗΩΣ, σελ. 222
  2. Νικόδημου του Αγιορείτου, Συναξαριστές των 12 μηνών του ενίαυτου, Αθήνησι 1868, σελ 192