Κυπριακό διαβατήριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον InternetArchiveBot (συζήτηση | συνεισφορές) στις 02:33, 28 Σεπτεμβρίου 2019. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Τα κυπριακά διαβατήρια εκδίδονται στους πολίτες της Κύπρου για διεθνή ταξίδια. Κάθε Κύπριος πολίτης είναι επίσης πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυπριακό διαβατήριο, μαζί με την κυπριακή ταυτότητα, επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή σε οποιοδήποτε από τα κράτη της ΕΕ και τον ΕΟΧ, καθώς και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Περιορισμών Θεωρήσεων του Μαΐου 2018, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν 171 χώρες χωρίς θεώρηση ή με θεώρηση κατά την άφιξη, κατατάσσοντας το κυπριακό διαβατήριο στην 14η θέση στον κόσμο[1]. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε χώρα εντός της ΕΕ ως αποτέλεσμα του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής που προβλέπεται στο άρθρο 21 της Συνθήκης ΕΕ[2].

Εφαρμογή

Απαιτήσεις θεώρησης για τους Κύπριους πολίτες
  Κύπρος
  Ελευθερία κίνησης
  Δεν απαιτείται θεώρηση
  Θεώρηση κατά την άφιξη
  Ηλεκτρονική θεώρηση
  Η θεώρηση είναι διαθέσιμη διαδικτυακά και κατά την άφιξη
  Απαιτείται θεώρηση πριν την άφιξη

Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για την έκδοση και ανανέωση των κυπριακών διαβατηρίων.

Γλώσσα

Παρά τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, όλα τα κυπριακά διαβατήρια περιέχουν κείμενο στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, καθώς τα ελληνικά και τουρκικά είναι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας (σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1, Σύνταγμα της Κύπρου)[3]. Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να αποκτήσουν κυπριακά διαβατήρια και δελτία ταυτότητας εάν μπορούν να αποδείξουν την προέλευσή τους από πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Τούρκοι έποικοι στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν έχουν δικαίωμα για κυπριακή υπηκοότητα.

Εξωτερική εμφάνιση

Τα βιομετρικά διαβατήρια εκδίδονται από τις 13 Δεκεμβρίου 2010 και περιλαμβάνουν κείμενο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέρνουν μικροτσίπ που περιέχει βιομετρικά δεδομένα, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, βιομετρική φωτογραφία και ψηφιακή υπογραφή[4]. Στο εσωτερικό, σε διαφορετικές σελίδες, υπάρχουν εικόνες από ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που εκτίθεται στο Κυπριακό Μουσείο[5], ένα περιστέρι που φέρει ένα κλαδί ελιάς , το κυπριακό αγρινό και το καράβι της Κερύνειας .

Απαιτήσεις για θεωρήσεις

Τον Μάιο του 2018, οι Κύπριοι πολίτες είχαν πρόσβαση χωρίς θεώρηση ή θεώρηση κατά την άφιξη σε 171 χώρες και εδάφη, κατατάσσοντας το κυπριακό διαβατήριο στην 14η θέση όσον αφορά την ελευθερία ταξιδιού σύμφωνα με τον Δείκτη Περιορισμών Θεωρήσεων[6].

Παραπομπές

  1. «Global Ranking - Passport Index 2018» (PDF). Henley & Partners. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2018. 
  2. Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενοποιημένη απόδοση)
  3. (Ελληνικά) http://www.presidency.gov.cy/presidency/presidency.nsf/all/1003AEDD83EED9C7C225756F0023C6AD/$file/CY_Constitution.pdf?openelement Αρχειοθετήθηκε 2013-11-03 στο Wayback Machine.
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2019. 
  5. Kambas, Michele (Dec 23, 2010). «Goddess of Love emerges into foaming Cypriot row». reuters. https://www.reuters.com/article/idUSTRE6BM1AA20101223?feedType=RSS&feedName=lifestyleMolt. Ανακτήθηκε στις 2010-12-23. 
  6. «Global Ranking - Passport Index 2018» (PDF). Henley & Partners. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2018.