Κυθήρων νησιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με την ονομασία Κυθήρων νησιά, ή Κυθήρων νήσοι, ή Συστάδα Κυθήρων, φέρεται συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που οριοθετούν το δυτικό άκρο του Κρητικού πελάγους, και κατ΄ επέκταση του ΝΔ. Αιγαίου και που εκτείνονται σε μορφή τόξου από την άκρα του Έλους του Νομού Λακωνίας μέχρι το ακρωτήριο Γραμβούσας (αρχ. Κώρυκος) του δυτικού άκρου της Κρήτης.

Τη συστάδα αυτή αποτελούν τα ακόλουθα νησιά και βραχονησίδες από Βορρά προς Νότο:

  1. Ελαφόνησος, διοικητικά ανήκει στην Λακωνία, βρίσκεται βόρεια των Κυθήρων και νότια της Πελοποννήσου, αρκετά κοντά στην Λακωνική χερσόνησο (ή Επιδαύρου Λιμηράς), η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου.
  2. Κύθηρα ή στα ιταλικά Τσερίγο, το σημαντικότερο, μεγαλύτερο και το πιο πυκνοκατοικημένο από τα τρία κατοικημένα νησιά του νησιωτικού Συμπλέγματος των Κυθήρων.
  3. Μακρύ
  4. Οφίδι
  5. Δραγονάρα
  6. Αντιδραγονάρα
  7. Κοφινίδια
  8. Όβο, ή Αυγό ή Χύτρα, βραχονησίδα δυτικά των Κυθήρων στο νότιο Ιόνιο Πέλαγος.
  9. Αζίνη, ή Αξίνη
  10. Κυματούσα, ή Βυθί
  11. Πορί
  12. Πορέτι
  13. Ναυτίλος
  14. Ψείρα και
  15. Αντικύθηρα ή στα ιταλικά Τσεριγότο, βρίσκεται νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης, και είναι το πιο αραιοκατοιημένο πληθυσμιακά από τα τρία κατοικημένα της Συστάδας Κυθήρων. Μεγαλύτερος οικισμός και διοικητικό κέντρο των Αντικυθήρων είναι ο Ποταμός.

Δίαυλοι συστάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από τη συστάδα των Κυθήρων υπάρχουν οι ακόλουθοι τρεις δίαυλοι - στενά:

  1. Το "στενό Ελαφονήσου", ή "διέκπλους Ελαφονήσου", ο μεταξύ Ελαφονήσου και Κυθήρων θαλάσσιος δίαυλος.
  2. Το "στενό των Κυθήρων", ή "διέκπλους Κυθήρων", ο μεταξύ Κυθήρων και Αντικυθήρων δίαυλος, ιδιαίτερα επικίνδυνος,
  3. Το "στενό των Αντικυθήρων", ή "διέκπλους Αντικυθήρων", ο μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης δίαυλος.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της συστάδας των Κυθήρων είναι το αυτό της νήσου Κυθήρων, εύκρατο μεσογειακό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου + 20 °C και το μέσο ετήσιο ύψος βροχής, (διάρκειας περίπου 60 ημερών), είναι 600 χλσ., η μέση νέφωση είναι 4 και η μέση δύναμη των ανέμων περίπου 3 - 4 μποφόρ με επικρατέστερους ανέμους τους βορειοανατολικούς και δυτικούς. Πολλές φορές κατά την Άνοιξη παρατηρείται ένας δυτικός-νοτιοδυτικός άνεμος καλούμενος "προβέντζα" που αθροίζει χαμηλά νέφη δημιουργώντας ομίχλη όπου και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή των ναυτιλλομένων. Το χιόνι είναι σπάνιο καθώς και η θερμοκρασία κάτω του - 4 °C.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΕ΄, σελ.343.