Κυβερνήτης των Τερκς και Κέικος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κυβερνήτης των Τερκς και Κέικος είναι ο εκπρόσωπος του Βρετανού μονάρχη στο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασίλειου, Τερκς και Κέικος. Ο Κυβερνήτης διορίζεται από τον εκάστοτε μονάρχη με τη συμβουλή της βρετανικής κυβέρνησης. Ο ρόλος του Κυβερνήτη είναι να ενεργεί ως αρχηγός κράτους, και είναι υπεύθυνος ή υπεύθυνη για το διορισμό του Πρωθυπουργού (Premier ) και 5 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η επίσημη κατοικία του Κυβερνήτη είναι η έδρα της κυβέρνησης των Τερκς και Κάικος, στο Γουότερλου στην Μεγάλη Τερκ.

Τον Αύγουστο του 2009, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε την αυτοδιοίκηση των Τερκς και Κάικος  έπειτα από ισχυρισμούς για υπουργική διαφθορά. Το προνόμιο της διακυβέρνησης από τους υπουργούς και τη Βουλή των αντιπροσώπων παραχωρήθηκε στον κυβερνήτη των νήσων για χρονικό διάστημα έως και 2 έτη, με ενδεχόμενο παράτασης.[1]

Ο Κυβερνήτης έχει τη δική του σημαία στα Τερκς και Κέικος, που είναι η Σημαία της Ένωσης με το εθνόσημο του εδάφους επάλληλα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νησιά ήταν εξαρτημένη κτήση  της Τζαμάικα μέχρι την ανεξαρτησίας της τελευταίας, το 1962. Στη συνέχεια, ο κυβερνήτης των Μπαχάμων επέβλεψε των υποθέσεων από το 1965 έως το 1973. Όταν έγιναν οι Μπαχάμες ανεξάρτητες, τα νησιά απέκτησαν έναν ξεχωριστό κυβερνήτη το 1973.

Διατελέσαντες κυβερνήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυβερνήτες (διάρκεια θητείας, όνομα, γέννηση-θάνατος) έχουν διατελέσει από το 1973:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Britain suspends Turks and Caicos government». Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2009. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. Grieve, Martin (26 Ιουνίου 2004). «Turks and Caicos: Governor's Flag». Flags of the World. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2008. Governor's flag since 1999. Album depicts this and shows the shield's points touching the garaland and blue ribbon. 
  3. «Change of Governor of Turks and Caicos Islands - July 2019». GOV.UK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.