Κυβερνήτης των Νήσων Φώκλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβερνήτης των Φάλκλαντ
Εθνόσυμο των Νήσων Φώκλαντ
Σημαία του Κυβερνήτη των Φώκλαντ
Άλισον Μπλέικ

από τις 23 Ιουλίου 2022[1] 

Αντιβασιλέας
Προσφώνηση Η Αυτής Εξοχότητα
Έδρα Κεντρικό Τμήμα
Διορίζεται από Μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου
Θητεία Στην ευχαρίστηση του Μεγαλειότατου
Σχηματισμός 1764
Πρώτος κάτοχος Λουί Αντουάν ντε Μπουγκάνεβιλ
ως διαχειριστής της Γαλλικής Εποικίας
Ιστοσελίδα Γραφείο του Κυβερνήτη

Ο Κυβερνήτης των Νήσων Φώκλαντ είναι ο εκπρόσωπος του Βρετανού Μονάρχη στις Νήσους, ενεργώντας "εις το όνομα της Μεγαλειότητάς του και εξ ονόματος της Μεγαλειότητάς του" ως ντε φάκτο αρχηγός του κράτους των Νήσων καθώς απουσιάζει ο Μονάρχης. [2] Ο ρόλος και οι εξουσίες του κυβερνήτη καθορίζονται στο Κεφάλαιο II του Συντάγματος των Φώκλαντ. [3] Επιπλέον, ο κυβερνήτης κατοικεί στο Government House (Γκάβερνμεντ Χάους), το οποίο λειτουργεί και ως επίσημη έδρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της ηγεσίας στις Νήσους συνδέεται στενά με την ιστορία των ίδιων των Φώκλαντ. Ο πρώτος οικισμός στα νησιά ήταν στο Ποστ Σεντ Λουί το οποίο ηγούνταν ο Λουί Αντουάν ντε Μπουγκενβίλ, διοικητής της γαλλικής εποικίας που ξεκίνησε το 1764 και τελείωσε τρία χρόνια αργότερα.[4] Ο πρώτος επικεφαλής του πρώτου Βρετανικού οικισμού ήταν ο Τζον Μακμπράιντ, κυβερνήτης του Πλοιάριού Τζέισον, το 1766 στο Πόρτ Έγμοντ (ο οικισμός ιδρύθηκε ένα χρόνο νωρίτερα). Η γαλλική εποικία του Πορτ Σεντ Λουί παραδόθηκε στους Ισπανούς το 1767 και μετονομάστηκε σε Πουέρτο Σολεδάδ. Ο πρώτος Ισπανός στρατιωτικός διοικητής ήταν ο Φελίπε Ρουίζ Πουέντε. Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποσυρθούν από πολλές αποικίες του εξωτερικού το 1776 λόγω της πίεσης του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Η ισπανική εποικία έληξε το 1811 ως αποτέλεσμα του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Το 1829 ο Λουίς Βέρνετ ανακηρύχθηκε Στρατιωτικός και Πολιτικός Διοικητής του Πουέρτο Λουί (δηλαδή των Νήσων Φώκλαντ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Νότιας Αμερικής, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρία από την Βρετανική κυβέρνηση. Το 1831, ο Βέρνετ κατέλαβε τρία αμερικανικά πλοία και φυλάκισε τα πληρώματά τους επειδή παραβίασαν τους κανονισμούς του, προκαλώντας έτσι μια επιδρομή από το αμερικανικό πλοιάριο Λέξινγκον. Σε απάντηση, το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε μια ειδική αποστολή για να επαναβεβαιώσει την βρετανική κυριαρχία στα Νησιά Φώκλαντ το 1833. Τότε ήταν και η επίσημη εγκαθίδρυση των Νήσων Φώκλαντ κυρίως από Ουαλούς και Σκωτσέζους.

Ο πρώτος κυβερνήτης των Φάλκλανδών ήταν ο Ρίτσαρντ Κλέμεντ Μούντι, ο οποίος κυβέρνησε τις Νήσους από το 1841 έως το 1848 (το 1843 το αξίωμα μετονομάστηκε από "Υποδιοικητής" σε "Κυβερνήτης"). Ο Μούντι επέλεξε μια περιοχή για την ίδρυση της πόλης Στάνλεϊ (η οποία αποτελεί και την σημερινή πρωτεύουσα των Νήσων Φώκλαντ) και το Μούντι Μπρουκ πήρε το όνομά του. Από τότε και μέχρι το 1982 στις Νήσους υπήρχε μια βρετανική κυβέρνηση μέχρι και το 1982, όταν στα Φώκλαντ εισέβαλαν στρατιώτες από την Αργεντινή και τα κατέλαβαν για 74 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Βρετανός κυβερνήτης (Σερ Ρεξ Χαντ) αποπέμφθηκε και ο Στρατηγός (των Αργεντινών Δυνάμεων) Μάριο Μενέντεζ διορίστηκε "Στρατιωτικός Διοικητής των Νήσων των Μαλβινών, της Νότιας Γεωργίας και των Νοτίων Σάντουιτς" (ισπανικά: Gobernador Militar de las Islas Malvinas, Georgias del Sur y Sandwich del Sur‎‎) από την Αργεντινή στρατιωτική χούντα.

Μετά την παράδοση της Αργεντινής στο τέλος του πολέμου των Νήσων Φώκλαντ, ο Βρετανός κυβερνήτης επέστρεψε και αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση των Φώκλαντ πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Το 1985 τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα των Nήσων Φώκλαντ, το οποίο μείωσε σημαντικά τις εξουσίες του κυβερνήτη, καθιστώντας το αξίωμα περισσότερο υπόλογο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο των Νήσων Φώκλαντ και δημιούργησε ένα νέο αξίωμα, αυτό του Επικεφαλής Συμβούλου, στο οποίο ανατέθηκαν πολλές εξουσίες του κυβερνήτη. Το 2009 θεσπίστηκε ένα νέο σύνταγμα που όριζε περαιτέρω τον ρόλο και τις εξουσίες του κυβερνήτη.

Διορισμός και εξουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κυβερνήτης διορίζεται από τον Μονάρχη με τη συμβουλή του Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου. [5]

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκτελεστική εξουσία των Νήσων Φώκλαντ πηγάζει από τον Μονάρχη, και η εξουσία του ασκείται εξ ονόματός του από τον κυβερνήτη.[6] Ο κυβερνήτης αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία μόνο με προτροπή από το Εκτελεστικό Συμβούλιο των Νήσων, το οποίο αποτελείται από τρία εκλεγμένα μέλη της Νομοθετικής Συνέλευσης, τον Επικεφαλής Σύμβουλο και τον Διευθυντή των Οικονομικών. Επιπλέον, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων στο Νότιο Ατλαντικό παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του συμβουλίου με πρόσκληση, αν και δεν μπορούν να ψηφίσουν στις συνεδριάσει του συμβουλίου. Ο κυβερνήτης ενεργεί επίσης ως προεδρεύων του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Με τη συμβουλή του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο κυβερνήτης έχει την εξουσία να συγκαλέσει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, να διαλύσει τη Νομοθετική Συνέλευση και να προανακηρύξει γενικές εκλογές, να ανακαλέσει μια διαλυμένη συνέλευση, να δώσει βασιλική συγκατάθεση σε νόμους που εγκρίθηκαν από τη Νομοθετική Συνέλευση και να απαγορεύσει ή να επανεισάγει ένα νόμο που εγκρίθηκε από αυτή. Επίσης, ο κυβερνήτης διορίζει και μπορεί να απομακρύνει τα μέλη της Νομοθετικής Συνέλευσης της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Προνόμιο της Χάρις μετά από διαβούλευση με τη Νομοθετική Συνέλευση. Με τη συγκατάθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο κυβερνήτης μπορεί να απονέμει χάρη σε οποιονδήποτε καταδικάζεται για οποιοδήποτε αδίκημα στα νησιά.

Ο κυβερνήτης είναι επίσης υπεύθυνος για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια των Νήσων (με εξαίρεση τα αστυνομικά θέματα), αν και έχει συνταγματικά την υποχρέωση να συμβουλεύεται και να λαμβάνει την συγκατάθεση του διοικητή των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων για τέτοια θέματα.[7]

Υπηρεσιακός κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν το αξίωμα του κυβερνήτη παραμείνει κενό ή αν ο κυβερνήτης λείπει από τις Νήσους Φώκλαντ ή δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του για οποιοδήποτε λόγο, ο Βασιλιάς, σε συνεννόηση με τον υπουργό της επικρατείας (του Ηνωμένου Βασιλείου), μπορεί να διορίσει έναν υπηρεσιακό κυβερνήτη για να αναλάβει τη θέση του. Ο υπηρεσιακός κυβερνήτης πρέπει να ορκιστεί πριν αναλάβει το αξίωμα και έχει όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα του κυβερνήτη μέχρι να διοριστεί ένας νέος κυβερνήτης ή μέχρις ώτου ο επίσημος κυβερνήτης να είναι σε θέση να συνεχίσει με τα καθήκοντά του. [8]

Όρκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 3 του Συντάγματος, πριν αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ο κυβερνήτης πρέπει να ορκιστεί πίστη και ορκιστεί να υπηρεσία στο Σύνταγμα. Ο όρκος για την ορκωμοσία του Κυβερνήτη καθορίζεται στο παράρτημα Β του Συντάγματος ως εξής:

"I, name, do swear (or solemnly affirm) that I will well and truly serve His Majesty King Charles the Third, His Heirs and Successors, and the people of the Falkland Islands, and will uphold the Constitution and other laws in force in the Falkland Islands, in the office of Governor. (So help me God.)"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "As of Saturday, Falklands have the first woman Governor, Ms Alison Blake CMG". MercoPress. 23 July 2022.
  2. «The Falkland Islands Constitution Order 2008 Section 23». legislation.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  3. «Government House». Falkland Islands Tourist Board. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  4. «History of the Falkland Islands». Britannica. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. «The Falkland Islands Constitution Order 2008 Section 23». legislation.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  6. «The Falkland Islands Constitution Order 2008 Section 23». legislation.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  7. «The Falkland Islands Constitution Order 2008 Section 25». legislation.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 
  8. «The Falkland Islands Constitution Order 2008 Section 24». legislation.gov.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]