Κυανόχρυσος Μακάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κυανόχρυσο μακάο)
Κυανόχρυσο Μακάο

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Οικογένεια: Ara
Ara ararauna

Ο κυανόχρυσος μακάο (Ara ararauna) είναι μεγάλο σε μέγεθος είδος παπαγάλου της Λατινικής Αμερικής, με μπλε και ανοιχτά πορτοκαλί σημεία στο σώμα του, δυνατό Ράμφος και πράσινο φτέρωμα στην κεφαλή. Είναι μέλος μιας μεγάλης ομάδας παπαγάλων, τους Μακάο. Λόγω κάποιων ιδιαίτερων ικανοτήτων τους, (όπως η ικανότητα ομιλίας, η κοινωνικοποίηση και το πολύχρωμο φτέρωμά τους) οι παπαγάλοι αυτοί είναι δημοφιλή κατοικίδια ζώα

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτά τα πουλιά μπορούν να φτάσουν σε μήκος 76-86 cm και να ζυγίζουν 0.900-1.5 kg κάνοντάς τα από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους. Φέρουν ανοιχτόχρωμα φτερά στην κορυφή των φτερών τους, και τον κορμό, και πιο σκούρα στην ουρά. Στο κάτω μέρος αυτών των προαναφερθέντων περιοχών του σώματος τους είναι και φτερά χρώματος πορτοκαλί. Το ράμφος τους είναι μαύρο, καθώς και τα φτερά κάτω από το σαγόνι τους. Τα πόδια τους γκρι χρώμα. Ο παπαγάλος έχει λευκό δέρμα, με το πρόσωπό του να μην έχει σχεδόν φτερά δίπλα σε μερικές μαύρες που απέχουν μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα ριγωτό μοτίβο γύρω από τα μάτια.

Ταξινόμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κυανοχρυσος μακαό (Ara Aryana, Λινναίος 1758) είναι μέλος του γένους Ara, και ένα από τα έξι ειδη παπαγάλων της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικης.