Κτήριο Καλκμπράιτε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κτήριο Καλκμπράιτε
Χάρτης
Είδοςσυνοικία και ανθρωπογεωγραφική χωρική οντότητα
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°22′28″N 8°31′13″E
Διοικητική υπαγωγήΖυρίχη
ΧώραΕλβετία
Commons page Πολυμέσα

Το Καλκμπράιτε (γερμανικά: Kalbreite) είναι κτήριο στην Ζυρίχη της Ελβετίας, το οποίο αξιοποιείται από τα μέλη του ομώνυμου συνεταιρισμού ως αστικό κοινό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2007 ιδρύεται ο συνεταιρισμός Καλκμπράιτε[1]. Ενώ τον Σεπτέμβρη του ιδίου έτους ο Δήμος της Ζυρίχης εκχωρεί στον συνεταιρισμό, το δικαίωμα δόμησης σε περιοχή στην οποία έχει την κυριότητα.[2] Από τις αρχές του 2008, μέλη του συνεταιρισμού δημιούργησαν ομάδες εργασίας σχετικά με τον σχεδιασμό του κτηρίου[1] καθώς και το πλαίσιο για τον επικείμενο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό[3]. Τον Ιούλιο, ο Δήμος της Ζυρίχης δημοσίευσε τον διαγωνισμό[1], τον οποίο τον κέρδισε η εταιρεία Müller Sigrist AG με το σχέδιο ARPA[3]. Για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, ο συνεταιρισμός κατέληξε στην λύση του δανεισμού.[2] Τον Ιανουάριο του 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο της Ζυρίχης ενέκρινε το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2011 έληξε η περίοδος υποβολής ενστάσεων και η η άδεια οικοδόμησης του κτηρίου γίνεται νομικά δεσμευτική[1]. Τον Ιανουάριο του 2012 ξεκινάνε οι εργασίες ανοικοδόμησης. Με τους τελευταίους ενοίκους του κτηρίου να μετακομίζουν σε αυτό, τον Αύγουστο του 2014.[1] Σήμερα ο συνεταιρισμός αριθμεί τα 2.000 μέλη Με 259 άτομα να μένουν στο κτήριο και άλλα 200 να δουλεύουν σε αυτό[2].

Το κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο αποτελείται από οικιστικούς και εμπορικούς χώρους. Συνολικά υφίστανται 82 διαμερίσματα διαφόρων τύπων που μπορούν να φιλοξενήσουν 250 άτομα[4]. Εντός του κτηρίου υπάρχουν τέσσερις κοινόχρηστοι χώροι. Ένας χώρος για ράψιμο και σιδέρωμα, ένας με βάρη, ένας άλλος σχεδιασμένος για γιόγκα και διαλογισμό και ένας τελευταίος ειδικά διαμορφωμένος για τους νέους. Επίσης υπάρχουν δωμάτια που λειτουργούν ως ξενώνες και νοικιάζονται σε άτομα εκτός του χώρου, όπως και αίθουσες σεμιναρίων που διατίθενται προς ενοικίαση και μια αίθουσα για σάουνα. Λόγω του υψηλού κόστους επιλέχθηκε η μη δημιουργία θέσεων στάθμευσης οχημάτων, αντ' αυτού υφίστανται 500 θέσεις για στάθμευση ποδηλάτων [2]

Δομή Λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να αποκτήσει ένα διαμέρισμα στο κτήριο, πρέπει να γίνει μέλος του αντίστοιχου συνεταιρισμού αγοράζοντας μια μερίδα από αυτόν. Η τιμή κάθε μερίδας κοστολογείται στα 1000 Ελβετικά φράγκα, ενώ παράλληλα ο ενδιαφερόμενος καλείται να πληρώσει και ένα ποσό εγγραφής στον συνεταιρισμό, του ύψους των 200 Ελβετικών φράγκων. Τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται στο αντίστοιχο ταμείο του συνεταιρισμού, ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις σχετικές με το κτήριο.

Εφόσον υπάρχει κάποιο διαθέσιμο διαμέρισμα, τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να το ενοικιάσουν. Η επιλογή των νέων ενοίκων πραγματοποιείται με κριτήριο την ηλικία τους, το μεταναστευτικό τους υπόβαθρο, το επίπεδο εκπαίδευσής και το βιολογικό φύλο τους. Η στόχευση αυτή υφίσταται, ούτως ώστε οι ένοικοι του κτηρίου να αντικατοπτρίζουν την πληθυσμιακή συγκρότηση τόσο της Ζυρίχης όσο και της Ελβετίας εν γένει. Κατά μέσο όρο οι ένοικοι πληρώνουν 20 Ελβετικά φράγκα ανά τετραγωνικό μέτρο. Ενώ παράλληλα έχουν συμφωνήσει να συνεισφέρουν ένα επιπλέον ποσό ανά διαμέρισμα, που καλύπτει την επιφάνεια 0,8 τετραγωνικών μέτρων για τους αντίστοιχου κοινόχρηστους χώρους του κτηρίου. Επιπροσθέτως, ένα μέρος του ενοικίου κάθε ενοίκου συγκεντρώνεται στο αντίστοιχο ταμείο αλληλεγγύης. Οι πόροι του ταμείου αλληλεγγύης αξιοποιούνται είτε για την αποπληρωμή των ενοικίων των ατόμων που αδυνατούν, είτε για την υποστήριξη άλλων συνεταιρισμών.

Οι ένοικοι του κτηρίου έχουν συστήσει μεταξύ τους διάφορες ομάδες εργασίας που ασχολούνται με την λειτουργία του κτηρίου. Όπως την κηπουρική, τον συντονισμό της λειτουργίας της καφετέριας του κτηρίου, την μείωση των πόρων που καταναλώνει το κτήριο. Ενώ ακόμη, υπάρχει μια επιτροπή 65 ατόμων, η οποία έχει προσλάβει και δύο μάγειρες ώστε να οργανώνονται συλλογικά δείπνα τις καθημερινές.

Οι ένοικοι του κτηρίου ενημερώνονται για σχετικά ζητήματα μέσω της κοινής λίστας αλληλογραφίας στην οποία ανήκουν, ενώ κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα συγκαλείται η Γενική Συνέλευση των ενοίκων. Οι αποφάσεις των συνελεύσεων κοινοποιούνται μέσω της λίστας αλληλογραφίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανακοινώσεις κοινοποιούνται είτε στις σκάλες είτε στον ανελκυστήρα του κτηρίου. Οι συλλογικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται με πλειοψηφία αλλά μέσω συστηματικής συναίνεσης. Ο συντονιστής της εκάστοτε συζήτησης διερευνά αν ο/η οποιοσδήποτε έχει αντιρρήσεις σχετικά με ένα θέμα και τον/την καλεί εν συνεχεία να αιτιολογήσει την θέση του/της. Βάση αυτής της συνθήκης επιδιώκεται να βρεθεί μια συναινετική λύση αποδεκτή από όλες και όλους.

Για την καλύτερη διαχείριση του κτηρίου αξιοποιήθηκαν μέσα κοινωνικού ελέγχου. Παραδείγματος χάρη, με την ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους ενοίκους ώστε να απαγορεύσουν της εισόδου εντός του κτηρίου, σε άτομα που δεν είναι ένοικοί του. Επιπλέον, έχει αξιοποιηθεί και η μέθοδος των ποινών στα συλλογικά δείπνα, όπου το πλύσιμο των πιάτων γίνεται εναλλάξ. Σε περίπτωση που κάποιος/α δεν τελεί τα καθήκοντα του. Του/της επιβάλλεται το πρόστιμο των 50 Ελβετικών φράγκων[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Kalkbreite-Milestones». 14 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «The Urban Commons Cookbook Strategies and Insights for Creating and Maintaining Urban Commons» (PDF). 14 Δεκεμβρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 «Kalkbreite- Architecture». 14 Δεκεμβρίου 2020. 
  4. «Kalkbraite- Habitation». 14 Δεκεμβρίου 2020.