Κρόιτσερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
1690, Κρόιτσερ του διαχειριστή Friedrich Karl.
1776, Κρόιτσερ της Βέρνης.

Το Κρόιτσερ (Γερμανικά: Kreuzer, προφέρεται: [ˈkʀɔɪtsɐ] ( ακούστε)), στα Αγγλικά συνήθως κρόιτσερ (kreutzer),[1] ήταν ασημένιο νόμισμα και νομισματική μονάδα ισχύουσα στα νότια γερμανικά κρατίδια πριν από την ενοποίηση του γερμανικού χώρου το 1871 και στην Αυστρία. Μετά το 1760 κατασκευαζόταν από χαλκό.[2]

Πρώιμη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1559, είχε υιοθετηθεί η ισοτιμία των 60 Κρόιτσερ προς 1 Guilder (Gulden), σε όλα τα Νότια κράτη της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά τα Βόρεια Γερμανικά κρατίδια αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και χρησιμοποιούσαν τα Groschen (Γρόσια) αντί των Κρόιτσερ. Το Κρόιτσερ με τη σειρά του ήταν αξίας περίπου 4,2 Pfennig (Λεπτά) ή πένες. Έτσι, ένα (χρυσό) Gulden άξιζε 60 Κρόιτσερ ή 252 Λεπτά. Μεταγενέστερα νομίσματα, υιοθέτησαν μια τυπική σχέση 240 Λεπτά = 60 Κρόιτσερ = 1 Gulden.

Σύμβαση νομίσματος (Conventionsmünze)[Σημ. 1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την υιοθέτηση του Conventionsthaler το 1754, δύο ξεχωριστά Κρόιτσερ τέθηκαν σε λειτουργία. Το πρώτο, που μερικές φορές αναφέρεται ως Conventionskreuzer, άξιζε το 1/120 του Conventionsthaler, εκτιμώντας το gulden στο μισό Conventionsthaler. Αυτό χρησιμοποιήθηκε στην Αυστροουγγαρία. Ωστόσο, τα κρατίδια της νότιας Γερμανίας ενέκριναν ένα μικρότερο Κρόιτσερ Landmünze αξίας το 1/144 του Conventionsthaler, έτσι αποτιμώντας την Gulden στα 5/12 του Conventionsthaler. Στην πραγματικότητα, τα νότια Γερμανικά κρατίδια εξέδωσαν νομίσματα σε Κρόιτσερ Landmünze μέχρι 6 Κρόιτσερ Landmünze (ίσα με 5 Conventionskreuzer), αλλά σε Conventionskreuzer για υψηλότερες ονομαστικές αξίες.

Νότια Γερμανία 1837-1873[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νότια Γερμανική Νομισματική Ένωση του 1837, χρησιμοποιούσε ένα σύστημα 60 Κρόιτσερ = 1 Gulden και 1¾ Gulden = 1 Thaler, με το Κρόιτσερ να ισούται με το παλαιό Κρόιτσερ Landmünze. Αυτά τα Κρόιτσερ συνέχισαν να κυκλοφορούν μέχρι την υιοθέτηση του δεκαδικού συστήματος, το οποίο ακολούθησε μετά την Γερμανική ενοποίηση.

Αυστρία-Ουγγαρία 1857-1892[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1857, η Αυστροουγγαρία υιοθέτησε το δεκαδικό σύστημα, υιοθετώντας ένα σύστημα 100 Κρόιτσερ = 1 Gulden, Αυστρο-Ουγγρική (gulden) (Αυστριακό φλορίνη) ή forint Ουγγαρίας, 1½ Gulden = 1 Vereinsthaler. Ήταν γνωστό στα Ουγγρικά ως krajczár (στη σύγχρονη Ουγγρική ορθογραφία: krajcár), στα Τσέχικα ως krejcar, στα Σλοβακικά ως grajciar, στα Σλοβενικά ως krajcar και στα Ρουμανικά ως creiţar ή crăiţar.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Konventionsmünze, είναι ένα ενιαίο νόμισμα που κυκλοφορεί ως αποτέλεσμα μιας σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το αποτέλεσμα μιας σύμβασης ορισμένων κρατιδίων.
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. New Shorter Oxford English Dictionary, 1997
  2. http://www.austriancoins.com/coins-def.html

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]