Κρυπτολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κρυπτολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη και σχεδίαση κρυπτογραφικών τεχνικών, συστημάτων και πρωτοκόλλων (κρυπτογραφία), καθώς και με τη μελέτη διαδικασιών για την παραβίαση αυτών (κρυπτανάλυση). Συνεπώς, η κρυπτολογία από τη μία πλευρά ασχολείται με την απόκρυψη και από την άλλη με την αποκάλυψη του περιεχομένου ενός κωδικοποιημένου μηνύματος[1]. Σήμερα η κρυπτολογία θεωρείται ένα διεπιστημονικό γνωστικό πεδίο, το οποίο μπορεί να μελετηθεί ως όψη των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της θεωρητικής πληροφορικής ή της επιστήμης ηλεκτρονικού μηχανικού. Η σημασία της κρυπτολογίας είναι τεράστια στους τομείς της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και των τηλεπικοινωνιών.

Η ρίζα της κρυπτολογίας έγκειται στην προσπάθεια αποστολής μηνυμάτων το περιεχόμενο των οποίων θα προστατεύεται, ώστε να αναγνωστεί μόνο από τον επιθυμητό παραλήπτη. Αυτός ο πόθος οδήγησε στην επινόηση τεχνικών οι οποίες επιτρέπουν τον μετασχηματισμό των δεδομένων, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατη η υποκλοπή του περιεχομένου τους κατά τη διαδικασία αποστολής ή αποθήκευσης. Η διαδικασία μετασχηματισμού των πληροφοριών ονομάζεται κρυπτογράφηση και η αντίστροφή της αποκρυπτογράφηση. Το σύνολο των βημάτων και των κανόνων οι οποίοι καθορίζουν την κρυπτογράφηση και την αποκρυπτογράφηση καλείται κρυπτογραφικός αλγόριθμος[2]. Η σημερινή κρυπτογραφία εξετάζει κρυπτογραφικούς αλγορίθμους από τη σκοπιά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και με σημαντική θεωρητική βάση στα μαθηματικά (π.χ. θεωρία αριθμών, θεωρία πληροφορίας κλπ.). Η κρυπτανάλυση εξετάζει τις μεθόδους μελέτης και αποκρυπτογράφησης ενός προστατευμένου μηνύματος, χωρίς όλη η απαραίτητη πληροφορία προς αυτόν τον σκοπό να είναι διαθέσιμη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jonathan Katz, Yehuda Lindell (2008). Introduction to modern cryptography. Chapman & Hall/CRC. σελίδες 534 (1–47). ISBN 1584885513. 
  2. Βασιλάκης Κ. «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ». ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια)