Κρυοχημεία
Η κρυοχημεία είναι κλάδος της χημείας -και συγκεκριμένα της φυσικοχημείας- ο οποίος πραγματεύεται την μελέτη των χημικών αλληλεπιδράσεων σε θερμοκρασίες κάτω από −150 °C (−238 °F; 123 K).
Η ορολογία προέρχεται από την αντίστοιχη ελληνική λέξη, «κρύο». Επικαλύπτεται με πολλές άλλες επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης τηςκρυοβιολογίας, της φυσικής της συμπυκνωμένης ύλης, ακόμη και της αστροχημείας.

Η κρυοχημεία είναι ένα πεδίο ενδιαφέροντος από τότε που έγινε ευρέως διαθέσιμο το υγρό άζωτο, το οποίο παγώνει στους -210°C. Οι χημικές αλληλεπιδράσεις κρυογονικής θερμοκρασίας είναι σημαντικός μηχανισμός για τη μελέτη των λεπτομερών μονοπατιών (paths) των χημικών αντιδράσεων μειώνοντας τη σύγχυση που προκαλείται από τις θερμικές διακυμάνσεις. Η κρυοχημεία αποτελεί τη βάση για την κρυοβιολογία η οποία χρησιμοποιεί επιβραδυνόμενες ή εν στάσει βιολογικές διεργασίες για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Καθώς ένα υλικό ψύχεται, η σχετική κίνηση των συστατικών μορίων και ατόμων του μειώνεται δραματικά - η θερμοκρασία του μειώνεται. Η ψύξη μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να σταματήσει κάθε κίνηση και να εξαφανιστεί η κινητική ενέργεια ή η ενέργεια κίνησης. Αυτή η συνθήκη είναι γνωστή ως απόλυτο μηδέν και αποτελεί τη βάση για την κλίμακα θερμοκρασίας Kelvin, η οποία μετρά τη θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν. Μηδέν βαθμοί Κελσίου (°C) συμπίπτουν με 273 βαθμούς Kelvin.
Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- Moskovits, M., and Ozin, G.A., (1976) Cryochemistry, J. Wiley & Sons, New York
- Dillinger, J. R. (1957). Low temperature physics & chemistry (edited by Joseph R. Dillinger.) Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press.
- Naduvalath, B. (2013). "Ultracold molecules."
- Phillips, W. D. (2012). "Laser cooling"
- Parpia, J. M., & Lee, D.M. (2012). "Absolute zero"
- Hasegawa, Y., Nakamura, D., Murata, M., Yamamoto, H., & Komine, T. (2010). "High-precision temperature control and stabilization using a cryocooler. Review of Scientific Instruments", doi:10.1063/1.3484192