Κρυοχημεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κρυοχημεία είναι κλάδος της χημείας -και συγκεκριμένα της φυσικοχημείας- ο οποίος πραγματεύεται την μελέτη των χημικών αλληλεπιδράσεων σε θερμοκρασίες κάτω από −150 °C (−238 °F; 123 K).

Η ορολογία προέρχεται από την αντίστοιχη ελληνική λέξη, «κρύο». Επικαλύπτεται με πολλές άλλες επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης τηςκρυοβιολογίας, της φυσικής της συμπυκνωμένης ύλης, ακόμη και της αστροχημείας.

Όταν το υγρό ήλιο ψύχεται κάτω από το σημείο λάμδα ( 2,17 K (−270,98 °C) σε 1 atm), παρουσιάζει ιδιότητες υπερρευστότητας

Η κρυοχημεία είναι ένα πεδίο ενδιαφέροντος από τότε που έγινε ευρέως διαθέσιμο το υγρό άζωτο, το οποίο παγώνει στους -210°C. Οι χημικές αλληλεπιδράσεις κρυογονικής θερμοκρασίας είναι σημαντικός μηχανισμός για τη μελέτη των λεπτομερών μονοπατιών (paths) των χημικών αντιδράσεων μειώνοντας τη σύγχυση που προκαλείται από τις θερμικές διακυμάνσεις. Η κρυοχημεία αποτελεί τη βάση για την κρυοβιολογία η οποία χρησιμοποιεί επιβραδυνόμενες ή εν στάσει βιολογικές διεργασίες για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Καθώς ένα υλικό ψύχεται, η σχετική κίνηση των συστατικών μορίων και ατόμων του μειώνεται δραματικά - η θερμοκρασία του μειώνεται. Η ψύξη μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να σταματήσει κάθε κίνηση και να εξαφανιστεί η κινητική ενέργεια ή η ενέργεια κίνησης. Αυτή η συνθήκη είναι γνωστή ως απόλυτο μηδέν και αποτελεί τη βάση για την κλίμακα θερμοκρασίας Kelvin, η οποία μετρά τη θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν. Μηδέν βαθμοί Κελσίου (°C) συμπίπτουν με 273 βαθμούς Kelvin.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Moskovits, M., and Ozin, G.A., (1976) Cryochemistry, J. Wiley & Sons, New York
  • Dillinger, J. R. (1957). Low temperature physics & chemistry (edited by Joseph R. Dillinger.) Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press.
  • Naduvalath, B. (2013). "Ultracold molecules."
  • Phillips, W. D. (2012). "Laser cooling"
  • Parpia, J. M., & Lee, D.M. (2012). "Absolute zero"
  • Hasegawa, Y., Nakamura, D., Murata, M., Yamamoto, H., & Komine, T. (2010). "High-precision temperature control and stabilization using a cryocooler. Review of Scientific Instruments", doi:10.1063/1.3484192