Κρου Αλεξάντρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρου Αλεξάντρα
Επίσημη ονομασίαCrewe Alexandra Football Club
Ίδρυση1877
ΈδραΚριού, Ηνωμένο Βασίλειο
ΣτάδιοAlexandra Stadium, Κριού
Χρώματακόκκινο και λευκό
ΠρόεδροςJohn Bowler
ΠροπονητήςSteve Davis
ΠρωτάθλημαΛιγκ Του
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Κριού Αλεξάντρα[1] Football Club είναι ένας αγγλικός επαγγελματικός σύλλογος ποδοσφαίρου που εδρεύει στην πόλη Cheshire, και αγωνίζεται στην League Two, την τέταρτη βαθμίδα του αγγλικού συστήματος πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Με το παρατσούκλι «The Railwaymen» λόγω των σχέσεων της πόλης με τη σιδηροδρομική βιομηχανία, και επίσης γνωστού ως «The Alex», παίζουν στο Gresty Road από το 1906. Η πιο έντονη αντιπαλότητα των υποστηρικτών είναι με το Port Vale που εδρεύει στο Staffordshire.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε το 1877 ως ποδοσφαιρικό τμήμα του Crewe Alexandra Cricket Club, που πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα. Ο Crewe έφτασε στους ημιτελικούς του FA Cup το 1888 και ήταν τότε ιδρυτικό μέλος της Football League Second Division το 1892. Το 1921, ο σύλλογος κλήθηκε να συμμετάσχει στη νεοσύστατη Football League Third Division North, όπου έμεινε για τα επόμενα 37 χρόνια πριν τοποθετηθεί στη νέα τέταρτη κατηγορία το 1958. Η ομάδα πέτυχε την πρώτη της άνοδο αφού τερμάτισε τρίτη το 1962–63. Η ομάδα υποβιβάστηκε αμέσως, αλλά ανέβηκε ξανά το 1967–68. διήρκεσαν ξανά μόνο μία σεζόν στην Τρίτη Κατηγορία.

Ο Crewe πέρασε 20 χρόνια αγωνιζόμενη στην τέταρτη βαθμίδα πριν αγοράσει την ομάδα ο Dario Gradi. Οδήγησε δύο φορές την ομάδα στην άνοδο στην τρίτη βαθμίδα και μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες play-off, κέρδισε το Δεύτερο 1997 Τελικός πλέι-οφ της κατηγορίας για να κερδίσει μια θέση στην Α ’Κατηγορία της Football League. Μετά από απουσία 101 ετών, έπαιξαν σε αυτό το δεύτερο επίπεδο ― μετονομάστηκαν στο Πρωτάθλημα Football League πριν από την έναρξη της σεζόν 2004–05 ― για οκτώ από τις επόμενες εννέα σεζόν. Ο Gradi ενθάρρυνε τον Crewe να παίξει ελκυστικό, τεχνικό ποδόσφαιρο και έχτισε τη φήμη του για την ανάπτυξη νέων παικτών, με τους μελλοντικούς διεθνείς Αγγλους David Platt, Danny Murphy, Seth Johnson και Dean Ashton να εμφανίζονται όλοι στο σύλλογο. Αφού η Crewe έπεσε ξανά στην τέταρτη βαθμίδα το 2009, ο Steve Davis οδήγησε τον σύλλογο στην άνοδο στην τρίτη βαθμίδα μέσω των πλέι οφ το 2012. Το 2013, ο σύλλογος κέρδισε το πρώτο και μοναδικό τρόπαιο της Football League. Υπό τον David Artell, προπονητή από τον Ιανουάριο του 2017, ο Crewe επέστρεψε στην τρίτη βαθμίδα League One το 2020 και τερμάτισε 12η τη σεζόν 2020–21.

Από τα τέλη του 2016 έως τη δημοσίευση της ανασκόπησης της FA στο Sheldon τον Μάρτιο του 2021, ο σύλλογος - και ο Gradi - ενεπλάκησαν πολύ στο σκάνδαλο ποδοσφαιρικής σεξουαλικής κακοποίησης, αντιμετωπίζοντας κριτική για τον χειρισμό του προπονητή των νέων Barry Bennell, ο οποίος είχε φυλακιστεί το 1995 για παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Καταδικάστηκε ξανά το 2018. Ο Γκράντι τέθηκε σε αναστολή από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον Δεκέμβριο του 2016 και ο πρόεδρος του συλλόγου Τζον Μπάουλερ παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2021.

Σχηματισμός και πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Crewe Alexandra δημιουργήθηκε το 1877 ως παρακλάδι του Crewe Alexandra Cricket Club (ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1866 από τον Thomas Abraham και άλλους εργάτες στις ατμομηχανές του Crewe) και πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα. Έδρασαν στο Alexandra Recreation Ground στο Crewe, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Crewe, και έπαιξαν τον πρώτο τους αγώνα με μια ομάδα από το Basford στο North Staffordshire την 1η Δεκεμβρίου 1877, ισοπαλία 1-1. Το 1883, ο πρώτος αγώνας του Crewe Alexandra στο FA Cup ήταν εναντίον της σκωτσέζικης ομάδας Queen's Park της Γλασκόβης, χάνοντας με 10–0. Τον Φεβρουάριο του 1886, ο Γουίλιαμ Μπελ έγινε ο πρώτος παίκτης της Κριου που κέρδισε διεθνή συμμετοχή, παίζοντας για την Ουαλία με την Ιρλανδία στο Ρέξαμ. Το 1887–88, ο σύλλογος έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου FA, νικώντας τους Swifts, Derby County και Middlesbrough καθ 'οδόν, πριν φύγει για το Preston North End. Το 1891, ο ποδοσφαιρικός σύλλογος απομακρύνθηκε από την ομάδα κρίκετ - ένα βήμα που καταδικάστηκε από τον Φράνσις Γουέμπ, επικεφαλής μηχανικός των έργων της πόλης του Λονδίνου και του Βορειοδυτικού Σιδηροδρόμου, ο οποίος υποστήριξε τον αποκλεισμό επαγγελματιών αθλητών. μετά το σχίσμα, ο Webb και το LNWR είπαν ότι η εταιρεία «θα αρνηθεί να βρει δουλειά στα Crewe Works για οποιονδήποτε επαγγελματία ποδοσφαιριστή». Στις 5 Μαρτίου 1892, ο John Pearson έγινε ο πρώτος παίκτης του Crewe που κέρδισε ένα καπάκι στην Αγγλία, παίζοντας με την Ιρλανδία στο Μπέλφαστ. παραμένει ο μόνος παίκτης του Κρι που έχει κλείσει για την πλήρη ομάδα της Αγγλίας ενώ παίζει για το σύλλογο.

H Crewe ήταν ιδρυτικά μέλη της Football League Second Division το 1892, αφού προηγουμένως ήταν μέλη του Combination (1888-89) και της Football Alliance (1889-1892), αλλά έχασε την κατάστασή του το 1896 μετά από μόλις τέσσερις σεζόν - τερματίζοντας τρίτος από κάτω, τέταρτο από κάτω, μετά κάτω δύο φορές - πιθανώς λόγω προϋπολογισμού παίκτη που ήταν το ένα τέταρτο εκείνου των άλλων συλλόγων. Ο σύλλογος έφυγε από το Alexandra Recreation Ground λίγο πριν το τέλος της σεζόν 1895-96 και αφού έπαιξε σε διάφορους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του κοντινού Sandbach, μετακόμισε στο πρώτο έδαφος του Gresty Road το 1897 (το 1906 το τρέχον Gresty Road το έδαφος ανοικοδομήθηκε δυτικά της αρχικής τοποθεσίας). Ενσωματωμένη ως ανώνυμη εταιρεία στις 29 Μαΐου 1899, ο Crewe πέρασε δύο ακόμη σεζόν στον συνδυασμό από το 1896 και ακολούθησε τρεις σεζόν στη Lancashire League, προτού αγωνιστεί στο Birmingham & District League για δέκα χρόνια. Κέρδισαν επίσης το Cheshire Senior Challenge Cup το 1907 και το 1910. Η ομάδα πέρασε τη δεκαετία του 1910 στην Κεντρική Λίγκα, τερματίζοντας δεύτερη το 1913-14 και το 1920-21.

Η Crewe επανήλθε στην Football League το 1921. τερμάτισαν 6οι στις δύο πρώτες σεζόν τους στην Τρίτη Κατηγορία Βόρεια, αλλά δεν τερμάτισαν ξανά τόσο ψηλά μέχρι το 1931–32 και το 1935–36. Τον Οκτώβριο του 1932, η τελευταία εμφάνιση του αμυντικού Fred Keenor στην Ουαλία σηματοδότησε την πρώτη διεθνή συμμετοχή του Crewe στον 20ό αιώνα. Οι πρώτες μεγάλες διακρίσεις του Crewe ήταν οι νίκες στο Κύπελλο Ουαλίας το 1936 και το 1937. Ο Crewe δεν βρίσκεται στην Ουαλία, αλλά αγγλικά κλαμπ, συνήθως από παραμεθόριες περιοχές, συμμετείχαν με πρόσκληση. Το 1936, ο Μπερτ Σουίντελς πέτυχε το 100ο γκολ του Λιγκ για την Κρι, σημειώνοντας 128 γκολ για την ομάδα, ένα ρεκόρ που διατηρείται ακόμα, καθώς και γκολ και στους δύο τελικούς του Κυπέλλου της Ουαλίας.

Μετά τον Β ’Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη δεκαετία του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Crewe είχε μόνο περιστασιακή επιτυχία. Κοιτάζοντας πέρα ​​από το Gresty Road, ο Michael Palin, στη σειρά 1980 του BBC Great Railway Journeys of the World, περιέγραψε τον Crewe ως «όπως εκείνες τις άλλες σιδηροδρομικές πόλεις, το Swindon και το Doncaster, που διέθεταν μια ποδοσφαιρική ομάδα που ανέκαθεν στήριζε τον πάτο της τέταρτης κατηγορίας. ". Μεταξύ 1894 και 1982, ο Crewe τερμάτισε τελευταίος στη Football League οκτώ φορές, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα. Στις 25 Δεκεμβρίου 1954, ο Crewe ξεκίνησε μια σειρά όπου δεν κέρδισε εκτός έδρας για 56 αγώνες. Ο κύκλος έληξε με νίκη 1–0 στο Southport στις 24 Απριλίου 1957. Ο Crewe τερμάτισε στο τέλος της Division Three North τρεις φορές στη σειρά από το 1955–56 έως το 1957–58, μετρώντας μόλις 28, 21 και 23 πόντους από 46 παιχνίδια σε κάθε αντίστοιχη σεζόν. Ο σύλλογος τοποθετήθηκε στη νεοσύστατη τέταρτη κατηγορία το 1958–59.

Το "Ice cream Van Stand"

Τα ρεκόρ όλων των εποχών σημειώθηκαν εναντίον της Πρώτης Κατηγορίας Τότεναμ στον τέταρτο γύρο του FA Cup το 1960. Ένα νέο ρεκόρ συμμετοχής στο Gresty Road, 20.000, είδε τον Crewe να κρατά τους Spurs σε ισοπαλία 2-2 στις 30 Ιανουαρίου. Στις 3 Φεβρουαρίου, η Τότεναμ κέρδισε πειστικά την επανάληψη με 13–2, την ιστορική ήττα του Κριου. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η ομάδα του Jimmy McGuigan Crewe νίκησε έναν άλλο σύλλογο της Α ’Κατηγορίας, την Chelsea, 2–1 στο FA Cup στο Stamford Bridge στις 7 Ιανουαρίου 1961. Στην ομάδα της Chelsea περιλαμβάνονταν ο πρώην παίκτης του Crewe, Frank Blunstone - ο οποίος πέτυχε το γκολ της Chelsea - καθώς και Οι Αγγλοι διεθνείς Peter Bonetti, Jimmy Greaves και Terry Venables. Στη συνέχεια, η Crewe αναδείχθηκε ξανά κόντρα στην ενδεχόμενη διπλή νίκη της Spurs, η οποία κέρδισε 5-1 στον τέταρτο γύρο στο White Hart Lane.

Εποχή παρακμής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το καλοκαίρι του 2007, ο Γκράντι ήταν ο μακροβιότερος προπονητής στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχοντας συμπληρώσει 24 χρόνια ως αποκλειστική ευθύνη του συλλόγου. Ο Crewe ανακοίνωσε ότι, από την 1η Ιουλίου 2007, ο Gradi θα αναλάβει νέο ρόλο ως τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, ενώ σταδιακά θα επέτρεπε στον νεοδιορισμένο προπονητή της πρώτης ομάδας Steve Holland να ελέγχει την ομάδα. Η πρώτη σεζόν της Ολλανδίας ήταν μια απογοήτευση καθώς ο σύλλογος απέφυγε ελάχιστα τον υποβιβασμό, τερματίζοντας στην 20η θέση με 50 βαθμούς. Πριν από τη δεύτερη σεζόν του, ξόδεψε μισό εκατομμύριο λίρες για νέες μεταγραφές, ενώ ο επιθετικός Νίκι Μέιναρντ μπήκε στην Μπρίστολ Σίτι για 2,25 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, παρά τη θετική προετοιμασία της σεζόν, η Crewe πήρε μόνο εννέα πόντους από τα πρώτα 16 παιχνίδια της. Το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε την Ολλανδία ως προπονητής της πρώτης ομάδας τον Νοέμβριο του 2008 και επόρισε τον Γκράντι ως υπηρεσιακό προπονητή.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2008, ο πρώην προπονητής της Stoke City Gudjon Thordarson διορίστηκε ως διάδοχος της Ολλανδίας. Έκανε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα και έλαβε το Φεβρουάριο του 2009 το βραβείο Manager of the Month (η μόνη φορά που ένας προπονητής του Crewe κέρδισε το βραβείο), αλλά η ομάδα υπέστη μια κακή πορεία στο τέλος της σεζόν, χωρίς να κερδίσει για 10 παιχνίδια. υποβιβάστηκε στη Δεύτερη Λίγκα. Στις 2 Οκτωβρίου 2009, μετά από εννέα μήνες στην ηγεσία και άλλη μια κακή πορεία αποτελεσμάτων, ο Thordarson απολύθηκε και ο Gradi επανήλθε ως υπηρεσιακός διευθυντής. Παρά το γεγονός ότι παρέμεινε κοντά στις θέσεις των πλέι οφ για την πλειονότητα της σεζόν, μια άλλη πορεία κακής φόρμας είδε τον σύλλογο να τερματίζει 18ος. Ο Crewe βελτιώθηκε στην 10η θέση το 2010-11 και, τον Νοέμβριο του 2011, ο Gradi παραιτήθηκε τελικά από τον προπονητή και επέστρεψε στον προηγούμενο ρόλο του ως διευθυντής ποδοσφαίρου εστιάζοντας στην ανάπτυξη των νέων.

2011 έως σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Steve Davis διορίστηκε διευθυντής τον ίδιο μήνα. Προηγουμένως διευθυντής του κοντινού Nantwich Town, ο Davis είχε διοριστεί βοηθός διευθυντή τον Ιούνιο του 2009, αντικαθιστώντας τον πρώην βοηθό Neil Baker. Ο Ντέιβις οδήγησε αμέσως την ομάδα σε ένα ματς 16 αγώνων χωρίς ήττα στις αρχές του 2012 έως την 7η θέση, κερδίζοντας τον σύλλογο στα πλέι οφ. Ο Crewe νίκησε τη Southend United στον ημιτελικό των δύο ποδιών, επεκτείνοντας το αήττητο σε 18 αγώνες-ρεκόρ συλλόγων και εξασφαλίζοντας έναν τελικό play-off εναντίον της Cheltenham Town στο Wembley στις 27 Μαΐου 2012, τον οποίο κέρδισε με 2-0. Οι σκόρερ ήταν οι απόφοιτοι της ακαδημίας Νικ Πάουελ και Μπάιρον Μουρ.

Πριν από τη σεζόν 2012–13, ο Κρι πούλησε τον Πάουελ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την ημέρα της μεταγραφής ο αρχηγός Άσλεϊ Γουέστγουντ προσχώρησε στην Άστον Βίλα. Ωστόσο, με τους νέους παίκτες της Ακαδημίας να μπαίνουν στην πρώτη ομάδα, ο Crewe επέστρεψε στο Wembley για να κερδίσει το τρόπαιο της Football League, νικώντας τη Southend United 2–0 στον τελικό τον Απρίλιο του 2013. Στο πρωτάθλημα, ο Crewe τερμάτισε στο μέσο του πίνακα. τερμάτισαν τη σεζόν με τη δημιουργία μιας ομάδας της οποίας το αρχικό σχήμα ήταν όλοι απόφοιτοι της Ακαδημίας Crewe.

Η κερκίδα του Gesty Road

John Bowler το 2000. Διετέλεσε πρόεδρος από το 1987 μέχρι την παραίτησή του τον Μάρτιο του 2021 μετά από επικρίσεις στην έρευνα της FA για σεξουαλική κακοποίηση.

Τον Μάρτιο του 2014, ο John Bowler, πρόεδρος του Crewe από το 1987, τιμήθηκε με το βραβείο Contribution to League Football στα βραβεία The Football League. Ο Ντάριο Γκράντι είχε κερδίσει νωρίτερα το ίδιο βραβείο, το 2011. Στις Βραβεύσεις Πρωτοχρονιάς 2015, ο Μπάουλερ απονεμήθηκε ΜΒΕ για υπηρεσίες στο ποδόσφαιρο. Ο Gradi παρουσιάστηκε με ΜΒΕ τον Ιανουάριο του 1998.

Ο Crewe διατήρησε τη θέση του στο League One τη σεζόν 2013-14, αλλά ξεκίνησε άσχημα την επόμενη σεζόν, κερδίζοντας τέσσερις βαθμούς από τους πρώτους 11 αγώνες της League. Μερικές συνεχείς πορείες καλύτερων αποτελεσμάτων έβγαλαν τον σύλλογο από τις θέσεις υποβιβασμού. Η ομάδα χρειάστηκε τουλάχιστον μια ισοπαλία εντός έδρας με την Μπράντφορντ Σίτι για να εξασφαλίσει την ασφάλεια, αλλά έχασε 1–0 και έπρεπε να βασιστεί σε αποτελέσματα αλλού για να εξασφαλίσει το ποδόσφαιρο της Λίγκας 1 για άλλη μια χρονιά, τερματίζοντας δύο βαθμούς πάνω από τους τέσσερις τελευταίους στην 20ή.

Η σεζόν 2015-16 ξεκίνησε με παρόμοιο μοτίβο, με την ομάδα να κερδίζει μόνο δύο από τα πρώτα 15 παιχνίδια πρωταθλήματος. Επίσης έπεσαν από το FA Cup στον πρώτο γύρο εναντίον του μη πρωταθλήματος Eastleigh, αναγκάζοντας τον Davis να υπερασπιστεί τη θέση του ως ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Ο υποβιβασμός του Crewe στη League Two επιβεβαιώθηκε μετά την ήττα με 3–0 στο τοπικό αντίπαλο Port Vale, με πέντε παιχνίδια να απομένουν. Μετά από ένα αρχικά ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την επόμενη σεζόν, η φόρμα του Crewe έπεσε κατά τους τελευταίους μήνες του 2016 και στις 8 Ιανουαρίου 2017, ο Davis απολύθηκε ως διευθυντής του Crewe.

Ο πρώην αμυντικός της Crewe και διευθυντής λειτουργιών της Ακαδημίας David Artell αντικατέστησε τον Davis. Ο Artell διατήρησε τη ροή των παικτών της Ακαδημίας και, καθώς ο Crewe βελτιώθηκε στην 15η θέση στο τέλος της σεζόν 2017-18, μιμήθηκε τον Davis επιλέγοντας ένα άλλο αρχικό σχήμα που ήταν όλοι απόφοιτοι του Crewe Academy.

Μετά από 36 χρόνια συμμετοχής στον σύλλογο, ο Gradi, 78 ετών, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από όλες τις θέσεις στο Crewe Alexandra στις 7 Οκτωβρίου 2019. Τον Φεβρουάριο του 2020, ανακοινώθηκαν περαιτέρω αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου με τον τοπικό επιχειρηματία Stuart Whitby και τον πρώην πρόεδρο της Nantwich Town Tony Ο Ντέιβισον εντάσσεται στο διοικητικό συμβούλιο μετά από εξαγορά 1,75 εκατ. Λιρών από τον μέτοχο της πλειοψηφίας Νόρμαν Χασάλ. Η Railwaymen Supporters Society συγκέντρωσε επίσης 250.000 λίρες, για να κερδίσει το δικαίωμα για εκπρόσωπο των οπαδών της Crewe στο νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Το Gesty Road

Στο γήπεδο, η πρόοδος του Artell από το 2017 κορυφώθηκε με το Crewe να διεκδικεί την άνοδο για μεγάλο μέρος της σεζόν 2019-20, με τον σύλλογο να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα (μπροστά από τη Swindon Town σε διαφορά τερμάτων) όταν η ποδοσφαιρική σεζόν διακόπηκε τον Μάρτιο του 2020 Πανδημία covid19. Στις 9 Ιουνίου, η άνοδος του Crewe στη League One επιβεβαιώθηκε, αλλά η Swindon στέφθηκε πρωταθλήτρια της League Two βάσει των μέσων πόντων ανά παιχνίδι. Ο Artell επιλέχθηκε ως Διευθυντής της Λίγκας 2 της Χρονιάς στα League Managers Association Awards - έγινε ο πρώτος διευθυντής της Crewe που κέρδισε ένα τέτοιο ετήσιο βραβείο - και δύο απόφοιτοι της Ακαδημίας, Perry Ng και Charlie Kirk, ονομάστηκαν στην PFA League Two Team του Ετος. Ο Crewe τερμάτισε 12ος στη League One στο τέλος της σεζόν 2020–21 - το υψηλότερο τερματισμό του συλλόγου από τον υποβιβασμό από το Τσάμπιονσιπ το 2006.

Γήπεδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γήπεδο Αναψυχής Αλεξάνδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το σήμα της ομάδας

Μέχρι το 1896, ο Crewe έπαιζε στο Alexandra Recreation Ground, που βρίσκεται στα βόρεια του σύγχρονου Gresty Road. Αφού έπαιξε σε διάφορους χώρους το 1896 και το 1897, συμπεριλαμβανομένου του κοντινού Sandbach, ο σύλλογος επέστρεψε στην ίδια περιοχή του Crewe, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Crewe, για να παίξει στο πρώτο έδαφος του Gresty Road, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του αρχικό γήπεδο. Το 1906 το έδαφος κατεδαφίστηκε για να ανοίξει ο δρόμος για ορισμένες νέες σιδηροδρομικές γραμμές και ένα νέο στάδιο Gresty Road χτίστηκε σε μια τοποθεσία ακριβώς στα δυτικά.

Gresty Road

Gresty Road End[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο τρέχει περίπου ανατολικά προς δυτικά, με τις ομάδες να παίζουν είτε δυτικά προς το Gresty Road είτε ανατολικά προς το σιδηροδρομικό σταθμό. Η κύρια βάση ήταν πάντα στη νότια πλευρά του εδάφους. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, το κύριο περίπτερο ήταν μια ξύλινη κατασκευή, που χτίστηκε το 1932 μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε το αρχικό περίπτερο, προσφέροντας τα μόνα (ξύλινα) καθίσματα και μια όρθια περιοχή «The Paddock» ― ενώ οι άλλες τρεις πλευρές ήταν όλες όρθιες βεράντες Το Αυτή η διαμόρφωση είδε το ρεκόρ συμμετοχής του συλλόγου όταν 20.000 άτομα παρακολούθησαν την αναμέτρηση του τρίτου γύρου του Κυπέλλου FA με τους Σπερς το 1960.

Το γήπεδο της ομάδας από μπροστά

Κατά τη δεκαετία του 1990, ο σταδιακός εκσυγχρονισμός είδε ανοιχτές βεράντες στο «Railway End» (κάποτε μια χοντροκομμένη «τράπεζα τέφρας» με βεράντα με στρωτήρες) αντικαταστάθηκε από ένα νέο οικογενειακό περίπτερο το 1993. Το «Gresty Road End» (τότε το κύριο μακριά η περιοχή υποστηρικτών) αντικαταστάθηκε επίσης από ένα all-seat περίπτερο το 1995. και η μερικώς καλυμμένη βόρεια κερκίδα (οι υποστηρικτές του σπιτιού '' Pop Side '') αντικαταστάθηκε από ένα all-seat περίπτερο το 1996–97. Η ολοκλήρωση της τελικής φάσης το 2000, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός νέου κεντρικού σταντ ύψους 5,2 εκατομμυρίων λιρών, οδήγησε σε κάποια αναδιοργάνωση των κατανομών θέσεων. Οι φιλοξενούμενοι οπαδοί φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο περίπτερο κατά μήκος της βόρειας γραμμής επαφής, με δυνατότητα επιπρόσθετης χωρητικότητας στο οικογενειακό περίπτερο για ιδιαίτερα μεγάλα συνεργεία επισκέψεων. Το Crewe φιλοξένησε το πρώτο του πλήθος 10.000+ ατόμων στο πλέον πλέον καθιστικό γήπεδο το 2000 με το ρεκόρ συμμετοχής 10.092 όταν η Crewe έπαιξε με τη Μάντσεστερ Σίτι στις 12 Μαρτίου 2002. Το Gresty Road End και η κύρια κερκίδα είναι αποκλειστικά για τους οπαδούς της έδρας.

Τον Ιούνιο του 2021, ο σύλλογος συμφώνησε μια συμφωνία δικαιωμάτων 0,5 εκατομμυρίων λιρών με τον μακροπρόθεσμο χορηγό της φανέλας Mornflake. το έδαφος θα ονομάζεται στάδιο Mornflake μέχρι το 2023–24. Γνωστό και ως Στάδιο Αλεξάνδρα, έχει χωρητικότητα 10.153. Διαθέτει τέσσερις κερκίδες:

Το Air Products Stand φιλοξενεί 6.809 θεατές και διαθέτει επίσης χώρο σκηνοθέτη και καθίσματα μέσων ενημέρωσης και στεγάζει τα γραφεία του συλλόγου, τα αποδυτήρια της ομάδας, τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας, το εκδοτήριο εισιτηρίων και το club shop.

Το Stand Rhino Safety Stand, γνωστό και ως Gresty Road End, φιλοξενεί 982 θεατές και 4 θεατές με ειδικές ανάγκες. Ένα μπαρ για τους υποστηρικτές του σπιτιού βρίσκεται στα βόρεια αυτής της κερκίδας.

Το οικογενειακό περίπτερο Blue Bell, γνωστό και ως Railway End, φιλοξενεί 682 θεατές.

Το Whitby Morrison Ice Cream Van Stand, πρώην Pop Side, φιλοξενεί 1.680 μακριά θεατές και φιλοξενεί επίσης τις εγκαταστάσεις γυρισμάτων βίντεο του αγώνα. Τον Ιούλιο του 2021, η Whitby Morrison ανακοίνωσε την παράταση 99 ετών της χορηγίας της στο Crewe.

Ταυτότητα συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1890, η κύρια («οικιακή») λωρίδα παιχνιδιού Crewe είχε ένα κόκκινο ή κυρίως κόκκινο τοπ, συνήθως με λευκό σορτς (αν και το κόκκινο και το μαύρο σορτς έχουν επίσης υιοθετηθεί για λίγο) και κόκκινες κάλτσες. Η ομάδα έπαιξε με λευκές φανέλες και μπλε σορτς από το 1886 έως το 1896, αλλά έκτοτε έπαιζε κυρίως με ερυθρόλευκο. Οι κόκκινες φανέλες απέκτησαν το παλιό ψευδώνυμο "The Robins", αν και ο σύλλογος αναφέρεται πιο συχνά ως "The Alex" ή "The Railwaymen" (που αντικατοπτρίζει τους ιδρυτές των σιδηροδρομικών έργων του συλλόγου, τις ενώσεις της πόλης με τη σιδηροδρομική βιομηχανία και το κλαμπ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Crewe).

Τα μακριά χρώματα του Crewe ποικίλλουν. Μπλε, λευκά ή μπλε-άσπρα πουκάμισα ήταν τα πιο κοινά υιοθετημένα, αλλά κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, το κλαμπ έπαιζε επίσης κατά καιρούς σε άλλα χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων ή χρυσών κιτ. Για τη σεζόν 2021-2022, το εκτός έδρας σετ του Crewe είναι μαύρο με χρυσή επένδυση.

Η κορυφή της πόλης εμφανίστηκε στις φανέλες της ομάδας τη σεζόν 1958-59. Αυτό περιελάμβανε ένα λιοντάρι ― που συνδέεται με την μαρκήσια του Crewe ― που κρατάει έναν οδοντωτό τροχό, έναν μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τροχό με έξι ακτίνες και δύο τροχούς που αντικατοπτρίζουν τις γεωργικές συνδέσεις του νότιου Τσέσαϊρ. Αυτό αντικαταστάθηκε το 1975 από ένα απλούστερο σήμα με ένα λιοντάρι που κρατούσε έναν τροχό σιδηροδρόμου - ένα μοτίβο δανεισμένο από τους Βρετανικούς Σιδηροδρόμους ― σε έναν κύκλο που περιείχε τις λέξεις "Crewe Alexandra Football Club".

Το στάδιο της ομάδας από πίσω

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Crewe είναι μια μικρή πόλη: η κατοικημένη περιοχή είχε συνολικό πληθυσμό 71,722 το 2011. Ιδρύθηκε από υπαλλήλους των σιδηροδρομικών έργων, ο σύλλογος τράβηξε πολλούς υποστηρικτές του από τα έργα, καθώς και κατοίκους από πιο αγροτικές περιοχές που περιβάλλουν την πόλη Το Η τοποθεσία του συλλόγου δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Crewe έχει επίσης βοηθήσει τους οπαδούς να ταξιδεύουν από και προς τα παιχνίδια στο Gresty Road. Από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960, η προσέλευση ήταν κατά μέσο όρο περίπου 6.000, αλλά τα τοπικά ντέρμπι μπορούσαν να υπερδιπλασιάσουν τα πλήθη: η επίσκεψη της Στόουκ Σίτι στις 26 Οκτωβρίου 1926 προσέλκυσε 15.102, για παράδειγμα, ενώ η Πορτ Βέιλ ισοφάρισε 17.883 στις 21 Σεπτεμβρίου 1953, ρεκόρ του Κριου. πλήθος πρωταθλήματος. Οι αγώνες κυπέλλου εναντίον μεγάλων συλλόγων όπως οι Σπερς συγκέντρωσαν επίσης μεγάλο πλήθος (ρεκόρ 20.000 το 1960). Ωστόσο, οι συμμετοχές στο πρωτάθλημα μειώθηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980, όταν οι εποχικοί μέσοι όροι κάτω των 2.000 καταγράφηκαν τέσσερις φορές, με το 1986-87 να ήταν το χαμηλότερο: 1.817. μόλις 1.009 παρακολούθησαν την ισοπαλία 1-1 με την Πίτερμπορο Γιουνάιτεντ στις 4 Φεβρουαρίου 1986. Η αναζωπύρωση του Κρεου από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπό τον Γκράντι τόνωσε το τοπικό ενδιαφέρον, με 5.000 και πλέον συμμετοχές όλο και πιο συχνές, ακόμα και όταν η μετάβαση της Γκρέστι Ρόουντ σε ένα γήπεδο πανταπόθυρο άρχισε να περιορισμό αριθμών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 · η μέση προσέλευση κορυφώθηκε στις 7.741 το 2004 κατά τη διάρκεια των ετών του Crewe στο Πρωτάθλημα. Τα πλήθη της League Two πριν από το κλείσιμο της πανδημίας COVID-19 το 2020 ήταν κατά μέσο όρο 4.580, λίγο πάνω από τον μέσο όρο όλων των εποχών, 4.576.

Οι τιμές των εισιτηρίων στο Gresty Road είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις τιμές των άλλων συλλόγων για καθιστικούς χώρους. Στην έρευνα του BBC για την τιμή του ποδοσφαίρου για το 2017, τα εισιτήρια του Crewe για μεμονωμένους αγώνες της League Two κοστίζουν το πολύ 22 £ (15 άλλες ομάδες χρεώνουν υψηλότερες τιμές). το ακριβότερο εισιτήριο διαρκείας Crewe κόστισε 5 325 (μόνο ένας άλλος σύλλογος, η Accrington Stanley, χρέωσε λιγότερα για τα πιο ακριβά εισιτήρια διαρκείας) και το εισιτήριο διαρκείας με τη χαμηλότερη τιμή (280 £) ήταν στη μεσαία κατηγορία για το τμήμα. Για τη σεζόν 2021–2022 στη Λιγκ Ένα, τα εισιτήρια για τον αγώνα κοστίζουν το πολύ 25 £.

Αντιπαλότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι αντίπαλοι του Crewe είναι η ομάδα της Αγγλικής Football League, Port Vale. Από τον Μάρτιο του 2021, οι σύλλογοι έχουν παίξει 81 παιχνίδια από το 1892 (8 παιχνίδια εναντίον της Μπούρσλεμ Πορτ Βέιλ). συνολικά, η Crewe έχει κερδίσει 20 παιχνίδια, η Port Vale έχει κερδίσει 38, με τις ομάδες να ισοφαρίζουν 23 παιχνίδια. Η αντιπαλότητα (γνωστή από μερικούς από τη δεκαετία του 1980 ως το A500 Derby) εντάθηκε μετά τη χιλιετία, όταν και οι δύο σύλλογοι ήταν στα πρωταθλήματα 1 και 2, με στενές συναντήσεις που μερικές φορές είχαν ως αποτέλεσμα βία και συλλήψεις. Στις 22 Φεβρουαρίου 2014, ο Crewe κέρδισε τη Vale 3-1, στο Vale Park και υπήρξε πρόβλημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι, με αρκετές συλλήψεις και φωτοβολίδες που ρίχτηκαν στο γήπεδο. Τον Ιανουάριο του 2015 στο Vale Park, ο Crewe κέρδισε 1–0 για να σφραγίσει το διπλό του πρώτου πρωταθλήματος επί της Port Vale και δύο συλλήψεις έγιναν στο παιχνίδι, με μικρές διαταραχές μεταξύ των αντίπαλων οπαδών μετά τον αγώνα. Έξι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Gresty Road κατά τη συνάντηση της 22ης Σεπτεμβρίου 2018 μεταξύ των δύο πλευρών. Μια μελέτη το 2019 κατέταξε τον ανταγωνισμό Port Vale-Crewe Alexandra ως τον 14ο μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Crewe διατηρεί επίσης μικρότερους ανταγωνισμούς με τους Wrexham, Shrewsbury Town, Stoke City και παραδοσιακά ντέρμπι Cheshire με Macclesfield Town, Chester City, Stockport County και Tranmere Rovers. Η αντιπαλότητα των Σιδηροδρόμων με το Στόκπορτ εντάθηκε κάπως το 2009, όταν η Στόκπορτ υποβιβάστηκε στην Κρι από τη Λιγκ Ένα, αφού νίκησε με 4–3 στο Έντζλεϊ Παρκ. Στη συνέχεια, ο Crewe επέστρεψε τη χάρη στις 30 Απριλίου 2011, όταν νίκησε την County 2–0 στο Gresty Road, επιβεβαιώνοντας τον υποβιβασμό της County στο ποδόσφαιρο εκτός Λιγκ.

Τραγούδια και μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θαυμαστές της Crewe ήταν οι πρώτοι που τραγούδησαν το τραγούδι "Blue Moon", το οποίο επίσης τραγουδήθηκε από τους οπαδούς της Manchester City― (με στίχους που δεν ταιριάζουν απόλυτα με τους αρχικούς Rodgers και Hart) και είπαν ότι ήταν μια απάντηση στις ζοφερές μέρες της δεκαετίας του 1950 και Δεκαετία του 1960, ή αντανακλά ένα παλιό αστείο ότι η ομάδα κερδίζει μόνο μία φορά σε γαλάζιο φεγγάρι, δηλαδή σπάνια. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ένας υποστηρικτής του Crewe, ο κλασικά εκπαιδευμένος μουσικός Richard Sutton, ήταν γνωστός για τη σάλπιγγα στα παιχνίδια, παίζοντας περιστασιακά φανφάρες όπως το θέμα από το Star Wars κατά τη διάρκεια αγώνων. Το χορευτικό τρίο Dario με έδρα το Crewe πήρε το όνομά του από τον Dario Gradi.

Οι υποστηρικτές της Crewe συχνά τραγουδούν ένα τραγούδι με τη γραμμή "We are the Railwaymen". Συγκεντρώνοντας και επισημοποιώντας αρκετές πρώην ομάδες υποστηρικτών του Crewe, και υποστηριζόμενη από την Εθνική Ένωση Υποστηρικτών του Ποδοσφαίρου, η ανεξάρτητη Railwaymen Supporters Society ιδρύθηκε το 2018 και ενσωματώθηκε ως κοινωνία κοινωνικού οφέλους στις 8 Ιουλίου 2019. Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μια καμπάνια, Project250, για την αύξηση 250.000 £ για να επενδύσετε σε μετοχές του συλλόγου και να κερδίσετε εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου (επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020) και τη δημιουργία μιας Ένωσης Πρώην Παικτών (ο πρόεδρος της είναι ο Gareth Whalley).

Φήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, ωστόσο, ο Crewe είχε λίγα αστέρια. Ο Ουαλός διεθνής Φρεντ Κέινορ έπαιξε τα τελευταία του πρωταθλήματα στο πρωτάθλημα για το σύλλογο και το τελευταίο του διεθνές καπέλο ήταν το πρώτο του Κρι του αιώνα. Μερικοί παίκτες ξεκίνησαν ή ανέπτυξαν την καριέρα τους στο Crewe πριν πετύχουν τη φήμη αλλού. Για παράδειγμα, ο επιθετικός Φρανκ Μπλάνστοουν έπαιξε 48 παιχνίδια στο πρωτάθλημα για την Crewe στις αρχές της δεκαετίας του 1950 πριν μεταβεί στην Τσέλσι και πέντε συμμετοχές στην Αγγλία, ο Stan Bowles σημείωσε 18 γκολ Crewe σε 51 παιχνίδια στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και συνέχισε να παίζει για τους Queens Park Rangers και England , και ο τερματοφύλακας Bruce Grobbelaar έπαιξε 24 αγώνες Crewe στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πριν μετακομίσει στο Liverpool.

Η συνειδητή επένδυση του Crewe σε νέους παίκτες ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν ο τότε διευθυντής Dario Gradi και ο πρόεδρος του συλλόγου John Bowler πήραν το τοπικό συμβούλιο να συνεισφέρει στο κόστος ενός γηπέδου παντός καιρού στο Gresty Road. Αυτό αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για μια προπονητική εγκατάσταση νέων, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προπονούσε 120 νέους κάθε εβδομάδα. Το 1995, ο Crewe μίσθωσε μια έκταση 20 στρεμμάτων στο Reaseheath, κοντά στο Nantwich, σχεδιάζοντας μια προπόνηση και ανάπτυξη παικτών ύψους 750.000 λιρών, η οποία χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από μεταγραφικές πωλήσεις. Το 1996, ο Crewe έλαβε επιχορήγηση λαχείου για να αναπτύξει μια προπονητική εγκατάσταση νέων στο κοντινό Shavington. Μέχρι το 2015, οι πωλήσεις παικτών είχαν δημιουργήσει πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες, οι οποίες είχαν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του Gresty Road και στην ανάπτυξη της Ακαδημίας του Crewe, καθιστώντας τον μοναδικό σύλλογο εκτός των δύο πρώτων κατηγοριών που είχε ακαδημία κατηγορίας 2.

Οι παίκτες που πέρασαν από τις βαθμίδες από την ίδρυση της Ακαδημίας είναι οι Γερμανοί Αγγλοι Geoff Thomas και David Platt, ο διεθνής Ουαλός Robbie Savage και οι Neil Lennon και Steve Jones της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτοί ήταν όλοι νέοι που είχαν υπογραφεί από άλλους συλλόγους, αλλά η Ακαδημία έτρεφε επίσης τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους του Crewe - κυρίως οι διεθνείς Αγγλοι Rob Jones, Danny Murphy, Seth Johnson και Dean Ashton, καθώς και ο μέσος της Ουαλίας David Vaughan.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Crewe Alexandra F.C. της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. «Crewe Alexandra - Club profile». www.transfermarkt.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021.