Κριός μέσα σε βάτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κριός μέσα σε βάτο
 
ΟνομασίαΚριός μέσα σε βάτο
Έτος δημιουργίας2600-2400 π.Χ.
Διαστάσεις45,7 x 30,48 εκ
ΜουσείοΒρετανικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγουME 122200
Χάρτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο κριός μέσα σε βάτο είναι γλυπτό που βρέθηκε στο Ουρ (νότιο Ιράκ). Χρονολογείται στο 26ο - 24ο αιώνα π.Χ. και φιλοξενείται στις ημέρες μας στο Βρετανικό Μουσείο. Ένα άλλο γλυπτό που βρέθηκε στο ίδιο μέρος φιλοξενείται στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία στις ΗΠΑ.

Ιστορικό της ανακάλυψης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δύο ευρήματα ανακαλύφθηκαν στη Μεγάλο φαράγγι του θανάτου' σε έναν από τους τάφους της αυτοκρατορικής νεκρόπολης του Ουρ από τον αρχαιολόγο Λέοναρντ Γούλι το 1928-1929. Ο Γούλι διεύθυνε την από κοινού αρχαιολογική επιχείρηση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, η οποία είχε ξεκινήσει το 1922.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γλυπτό αποτελείται από έναν ξύλινο πυρήνα που έχει διαβρωθεί με την πάροδο των αιώνων, και από χρυσή επένδυση. Ο ξύλινος πυρήνας ήταν περισσότερο λεπτομερώς επεξεργασμένος στα τμήματα της κεφαλής και των ποδιών. Όταν το ανακάλυψαν ήταν συντεθλημένο από το βάρος του εδάφους που το σκέπαζε, και μετά την ανάρτησή του επαναφέρθηκε στην αρχική του μορφή. Το κεφάλι και τα πόδια είναι καλυμμένα από χρυσά ελάσματα που σφυρηλατήθηκαν επάνω στον ξύλινο πυρήνα και συγκρατούνταν με λεπτό στρώμα πίσσας. Τα αυτιά είναι από χαλκό που σήμερα έχει πρασινίσει από την πάτινα. Τα κέρατα και το δέρας στους ώμους είναι από λάπις λάζουλι, ενώ το υπόλοιπο δέρας είναι από κοχύλια. Τα γεννητικά όργανα είναι από χρυσό, ενώ ο αφαλός από ασήμι. Τα κλαριά της βάτου είναι καλυμμένα με χρυσό έλασμα και χρυσά άνθη. Η βάση του έχει σχήμα τετράγωνο και είναι διακοσμημένη με μωσαϊκό από κοχύλια, ερυθρό ασβεστόλιθο και λάπις λάζουλι.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του ευρήματος δόθηκε από τον Γούλι, ο οποίος είχε κατά νου το χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης, σχετικά με την θυσία του Ισαάκ. Στο χωρίο αυτό αναφέρεται ότι ο Αβραάμ ανύψωσε το βλέμμα του και αντίκρισε ένα κριάρι που είχε πιαστεί στη βάτο. Ο Αβραάμ έπιασε το κριάρι και το θυσίασε αντί για τον Ισαάκ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Leonard Woolley, Ur: the First Phases, Penguin Books, London and New York (1946)
  • C.L. Woolley and P.R.S. Moorey, Ur of the Chaldees, revised edition, Ithaca, New York, Cornell University Press, (1982)
  • H.W.F. Saggs, Babylonians, The British Museum Press, London (1995)
  • D. Collon, Ancient Near Eastern Art, The British Museum Press, London (1995)
  • C.L. Woolley and others, Ur Excavations, Vol. II: The Royal Cemetery, The British Museum Press, London (1934)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]